23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2022 19:57 | Son Güncelleme: 12.03.2022 20:19

Villada, apartman çatısında güneş enerjisi üretmenin önü açıldı (Yatırım sınırı 25 kW'ye çıktı)

Apartman, site, villa gibi alanlarda güneşten elektrik üretimi kapasite sınırı EPDK kararı ile 10 kW’den 25 kW’ye çıkarıldı. Böylece Türkiye'de villa ve bahçeli evler gibi tekil konutların da devletten lisans almadan kendi çatılarında güneş enerjisi üretmesinin önü açıldı.
Villada, apartman çatısında güneş enerjisi üretmenin önü açıldı (Yatırım sınırı 25 kW'ye çıktı)

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 10 Mart tarihinde yaptığı toplantıda alınan karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Karara göre apartman, site, cami, çiftlik, villa gibi ticari olmayan alanlarda 10 kilowatta kadar Güneş Enerjisine Dayalı Elektrik Üretim Tesisleri için usul ve esaslarda değişiklik yapılarak 25 kW olarak revize edildi. Böylece söz konusu alanlarda lisanssız güneş enerjisi yatırımı için bir sayaca bağlı 10 kW olan kapasite üst sınırı 25 kW'ye yükseltildi. Alan müsaitse birden fazla sayaca bağlı yatırım yapmak da mümkün olabilecek.

Ticari güneş enerjisi yatırımları uzun zamandır teşvik edilirken, söz konusu kararla elektrik kesintilerinin ardından bireysel elektrik üretim kapasitesinin ve ihtiyaç fazlasının elektrik şebekesine enterge edilme kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında da rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına KDV istisnası ve gümrük vergisi muafiyeti gibi mevcut desteklerin kapsamı genişletilerek, güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten lisanssız faaliyetler kapsamındaki yatırımların dördüncü bölge desteklerinden yararlanmasının önü açılmıştı. Böylece güneş ve rüzgar enerjisi yatırımcılarına yüzde 18 KDV istisnası ve gümrük vergisine ilave olarak yüzde 30 oranında da dördüncü bölge vergi indirimi uygulanacak.

300 bin TL'lik yatırım=25kW

Sektör yetkilileri 10 kW kapasite için 10 bin dolar (yaklaşık 150 bin TL) yatırım gerekirken, 25 kW için yatırımda ölçek maliyeti dikkate alındığında tam aynı oranda artış olmasa da bugünkü fiyatlarla yaklaşık 20 bin dolar (300 bin TL'ye yakın) yatırım gerektiğini belirtiyor. Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği yetkilileri söz konusu yatırımın daha yaygın hayata geçebilmesi için mevcut tüketici kredi vadelerinin yeterli olmayacağını, uzun vadeli mortgage benzeri kredilerin devreye girmesi gerektiğini belirtiyor. 50 bin TL'nin üzerindeki kredilerde azami vade geçen yıl Eylül ayında 36 aydan 24 aya indirilmişti. Sektör yetkilileri ortalama 10 yıl vadeyle yüzde 1-2 faizle kredi imkanı sunulduğu takdirde bireysel güneş enerjisi yatırımlarının artabileceği görüşünde.

10 kW güneş enerjisi elektrik üretim sistemi ile bir evin elektrik ihtiyacı için evde klima, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, aydınlatma lambaları, televizyon, buzdolabı, bilgisayar gibi elektrikli aletler çalıştırabiliyor. Aylık elektrik tüketimi ortalama 1400 Kwh'ye kadar olan yerler için uygun kabul ediliyor.

Çatıda 120 metrekareye kadar alan gerekiyor

Çatı GES santrali kapasitesinin 25 kW'ye çıkarılmasıyla çok daireli siteler gibi alanların ortalama 5 yıl içerisinde yatırımın geri dönüşü şartıyla ihtiyacını karşılayıp dönem ve mevsim olarak değişen miktarlarda ihtiyaç fazlasını şebekeye satması mümkün olabilecek. Çatı güneş enerjisi sistemi kurmak için ilk olarak bulunulan ildeki elektrik dağıtım şirketine başvururak izin almak gerekiyor. Ayrıca sistemi kuran şirket tarafından projelendirme prosedürü yerine getiriliyor.
10 kW kapasiteli çatı sistemi kurmak için ortalama 60 metrekarelik alan gerekirken, 25 kW kapasiteye göre yeni teknoloji paneller dikkate alındığında 120-150 metrekarelik alan gerekeceği belirtiliyor.