Türkiye'nin risk priminde dikkat çeken yükseliş
14 Mayıs seçimlerinde yüzde 50'yi aşamayan Cumhurbaşkanı adayları 28 Mayıs'ta yeniden karşı karşıya gelecek. Ancak seçimlerin ikinci tura kalması piyasaları olumsuz yönde etkilemeyi sürdürüyor. Türkiye'nin risk primi (CDS) 675 baz puanı görerek Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı
Cumhur ittifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilk turda zafer için yeterli oyu alamaması nedeniyle Türkiye'de ikinci tur seçim yapılacak. Ancak seçimlerin belirsizlikle sonuçlanması piyasalardaki belirsizliği artırırken TL'de yaşanan değer kaybı da dikkat çekti.
Piyasalardaki karışıklık sürerken öte yandan Türkiye'nin risk primindeki artış da dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'de ikinci tur seçimler öncesinde kur ve risk primi tarafındaki yukarı yönlü hareket etkisini sürdürüyor.
Bloomberg'in haberine göre Türkiye'nin risk primi 675 baz puanı görerek Ekim 2022'den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Geçen hafta seçime yönelik beklentilerin etkisiyle 500 baz puanın altını görmüş, seçimden önceki son işlem gününü de 505 baz puandan tamamlamıştı.
CDS (Credit Default Swap – Kredi Risk Primi) bir ülke tarafından alınan kredinin geri ödenmeme riskini ifade ediyor. Söz konusu risk değeri, kredi talebinde bulunan ülkenin finansal güvenilirliğini gösteriyor. CDS’in yüksek olması, ülkeler için iflas ve finansal kriz riskinin dikkate alınması gereken bir seviyede olduğunu belirtiyor.
Seçimlerin ardından CDS haftanın ilk işlem gününde 600 baz puanının üzerine çıkmıştı. Bu süreçte Türkiye'nin risk priminde 170 baz puana yakın artış görüldü.
Gelişen piyasalar ligine bakıldığında Türkiye risk primi en yüksek ikinci ülke konumunda. Türkiye'nin üzerinde 5 bin baz puanın üzerindeki risk primiyle Arjantin geliyor. Türkiye'nin ardından ise Güney Afrika 317 baz puanla Güney Afrika yer alıyor.