25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2023 11:15 | Son Güncelleme: 17.05.2023 12:29

The Telegraph'tan seçim analizi: Beklentileri yüksek tutarak hata yaptı

The Telegrahp, Türkiye'deki seçim sonuçlarına ilişkin haberinde cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İlk turda bitirelim" kampanyasıyla beklentileri yüksek tuttuğunu, şimdi bunu toparlamaya çalıştığını yazdı. Haberde Erdoğan'ın ise ilk kez yeterli çoğunluğu sağlayamadığına dikkat çekildi
The Telegraph'tan seçim analizi: Beklentileri yüksek tutarak hata yaptı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda en yakın rakibini geçen Recep Tayyip Erdoğan, iktidarının üçüncü dönemi için yoluna devam ediyor. Ancak Erdoğan'ın kesin zafer için gereken yüzde 50 barajının altında kalması nedeniyle Türkiye tarihinde ilk kez ikinci tur oylama yapılacak. Erdoğan'ın performansı bazı gözlemcileri şaşırttı. 74 yaşındaki laik bir bürokrat olan ve liberallerin Erdoğan'ın tartışmalı iktidarına son vermesini umduğu rakibi Kemal Kılıçdaroğlu, oylama öncesinde yapılan anketlerde önde görünüyordu. 

Kılıçdaroğlu'nun ikinci turda liderliği ele geçirmesi neredeyse imkansız görülen bir zorlukla karşı karşıya olmasına rağmen, destekçilerini umutsuzluğa kapılmamaya teşvik ediyor. Kılıçdaroğlu, "Ben dik duracağım. Size neler olup bittiğine dair net gözlemlerimi anlatacağım. Sonra ayağa kalkacağız ve bu seçimi birlikte alacağız. Her şeyin sonunda sadece milletimiz ne derse o olacak" dedi.

"Beklentileri yüksek tutarak hata yaptı"

Pazar günkü seçimler, Türkiye'nin lideri için bir kırılma anıydı. Pazartesi günkü ilk piyasa tepkisinde Türk lirası son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Muhalefetin son haftalarda anketlerde hızla yükseldiği ve "İlk turda işi bitirelim!" sloganıyla bir kampanya reklamı yayınladığı görülürken, Erdoğan'ın da bir başka açık ara galibiyete güvendiği anlaşılıyor. Iowa'daki Luther College'da siyaset bilimi profesörü olan Orçun Selçuk, "Muhalefet, destekçilerinin beklentilerini çok yüksek tutarak hata yaptı ve bu beklentileri yönetmek zor" dedi. 

Erdoğan için bu, kariyerinin en kötü sonucu. Bu durum Pazar günü geç saatlerde destekçilerine hitap ettikten ve yarışta açık ara önde olduğunu iddia ettikten sonra Pazartesi günü neden bütün gün sessiz kaldığını açıklayabilir. Partisinin Ankara'daki genel merkezinden destekçilerine yaptığı geleneksel balkon konuşmasında Erdoğan, "Seçimlerin ilk turda bitip bitmediğini henüz bilmiyoruz... Eğer milletimiz ikinci tura karar verdiyse bunu da memnuniyetle karşılarız" dedi. 

Erdoğan, huzur ve sükûnet içinde gerçekleştiğini söylediği oylamayı büyük bir demokrasi şöleni olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu'nun partisinden çok sayıda milletvekilinin Pazartesi günü telefonlarını kapattıkları ve gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktıkları öne sürülüyor. Sessizliği bozan Kılıçdaroğlu, Pazartesi günü geç saatlerde dokuz saniyelik bir video yayınladı ve elini sallayıp masaya vurarak, "Ben buradayım! Siz benim kalbimdesiniz! Sonuna kadar mücadele edeceğiz!" ifadelerini kullandı.

Avrupa İşbirliği ve Güvenlik Teşkilatı seçim izleme misyonunu tamamladığı raporunda Pazar günkü seçimleri iyi yönetilen ve seçmenlere gerçek siyasi alternatifler arasında bir seçim sunan seçimler olarak tanımladı ancak Erdoğan lehine açık bir eğilim olduğuna işaret etti. İzleme misyonunun başkanı Michael Georg Link Pazartesi günü yaptığı açıklamada Erdoğan hükümetini toplanma, örgütlenme ve ifade özgürlüklerine yönelik devam eden kısıtlamalar nedeniyle eleştirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin haksız bir avantaj elde ettiğini söyledi. 

Türkiye'deki yüksek enflasyon ve giderek kötüleşen hayat pahalılığı krizi Erdoğan'ın popülaritesini azalttı ve geleneksel destekçilerini bile uzaklaştırdı. Erdoğan'ın memleketi Rize'de, Kılıçdaroğlu'nun CHP'sinden bir milletvekili adayı, partinin muhafazakar Karadeniz kentinde 43 yıl sonra ilk kez bir sandalye elde ederken, doğudaki Kars kentinde de CHP'nin adayı 21 yıl sonra ilk kez kazandı.

Resmi sonuçların Perşembe günü açıklanması ve Türkiye tarihindeki ilk ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 28 Mayıs'ta yapılması bekleniyor. Selçuk, "Bu bizim için daha önce yapılmamış bir oylama olacak. Türkiye daha önce hiç ikinci tura kalmamıştı, dolayısıyla katılımın artıp artmayacağını bilmiyoruz" dedi.