Cağ kebabı Taste Atlas'ın tartışmalı listesinde ilk 10'da

Hırvatistan merkezli Taste Atlas (Lezzet Atlası) sitesi, Dünyanın En İyi Geleneksel Yemekleri listesini yayınlandı. Son zamanlarda tartışmalı seçimleri ile gündemde olan site; Türk mutfağına bu sene 7. sırada yer verdi. Cağ kebabı ise En İyi Geleneksel Yemek listesinde ilk 10'a girmeyi başardı

2015'te kurulan ve üç yıllık araştırmayla 2018 sonlarında yayın hayatına başlayan Taste Atlas sitesi; geleneksel yemekler hakkından 10 binden fazla ürün ve 9 binden fazla restoran bilgilerine yer veren seyahat rehberi olma amacıyla yayın yapıyor. Kendisini, geleneksel tabakların, yerel malzemelerin ve otantik restoranların dünya atlası olarak tanımlayan Taste Atlas sitesi; bu yılın dünya mutfağı ve geleneksel yemekle listesi yayınladı. Son zamanlarda tartışmalı sıralamasıyla gündemde olan site yine farklı sıralamasıyla gündemde.

Gastronomi profesyonelleri ile yemek eleştirmenlerinin tavsiyelerini ve değerlendirmelerini dikkate aldığını savunan site; 2022'nin En İyi Mutfak listesinde Türkiye'ye 7. sıradan yer verdi. Türk mutfağı bu seçkide toplam 220 lezzetiyle öne çıkarıldı.

En İyi Geleneksel Yemek listesinde ise Çağ kebabı ilk 10'e girmeyi başardı. Yine ilk 50'ye giren lezzetler arasında Türkiye'den 14. sırada şiş kebap 22. sırada mantı, 39. sırada iskender ve 48. sırada döner yer aldı.

Yemek ve şarap eleştirmeni Vedat Milor söz konusu liste tepki gösterdi. Milor Twitter hesabından "Böyle arada restoranlarla ve yemeklerle ilgili saçma sapan listeler gündeme geliyor. Nasıl bir metodoloji izlediği ya da kimin oy verdiği belli değil. Tek fonksiyonu sahip olduğumuz kompleksleri gün yüzüne çıkarmak. Kaale almayın, meşruiyet kazandırmayın bu zırvalara" dedi.

Erzurum ve Artvin'in paylaşamadığı lezzet: Cağ kebabı

Küçükbaş hayvan etiyle yapılan ve özel baharatlarla hazırlanarak odun ateşinde pişirilen cağ kebabının hangi kente özgü bir lezzet olduğuna dair Erzurumlular ve Artvinliler arasında rekabet yaşanıyor. Pişirilmeden önce soğan, biber, tuz ve çeşitli baharatlarla terbiye edilen et, dinlendirme aşamasının ardından parçalar halinde "cağ" adı verilen şişlere takılıyor.

Yatık olarak özel odun ateşinde pişirilen cağ kebabının, ateşin kuvveti ve yakınlığı, yavaş yavaş pişirilmesi ve yüksek rakımda beslenen koyun ile kuzu etlerinin kullanılması gibi etkenlerle özel bir tadı bulunuyor. İki şehir arasında yıllardır paylaşılmayan lezzet için Erzurum 22 Şubat 2010'da "Oltu cağ kebabı" adıyla coğrafi işaret, Artvin ise 2 yıl önce "Yusufeli cağ döner" adıyla marka tescili aldı.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar