Çin'in yeni mavnaları Tayvan'ın işgalini kolaylaştırabilir
Çin'in gözlerden uzakta ürettiği yeni mavnalarının yayınlanan uydu görüntüleri kafaları karıştırdı. New York Times'a konuşan uzmanlar Çin'in bu mavnalarla Tayvan'ı çok daha kolay bir şekilde işgal edebileceğine dikkat çekti
Chris Buckley, Christoph Koettl, Agnes Chang / New York Times
Son haftalarda Çin, güney kıyılarında üç özel mavnayı içeren alışılmadık manevralar yapıyor. Gemiler birbiri ardına bağlanarak derin sulardan sahile uzanan uzun bir köprü oluşturdu.
Bu aslında Tayvan için bir uyarı niteliğindeydi.
Uzmanlara göre gemilerin ilk seferi, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun on binlerce askerini, silahlarını ve araçlarını Tayvan kıyılarına indirmeye bir adım daha yaklaşmış olabileceğini gösteriyor. Bu kabiliyeti geliştirmek, Çin lideri Xi Jinping'in müzakereler ya da savaş yoluyla Tayvan'ı kendi topraklarına katma arayışında öncelik verdiği bir konu.
Çin yıllardır Tayvan çevresinde askeri tatbikatlar düzenliyor ve bu tatbikatlara bu hafta bir yenisi daha eklendi. Ancak Çin'in tatbikatları yoğunlaşmış ve füzeleri, savaş gemileri ve savaş uçakları gelişmiş olsa da, pek çok uzman Çin ordusunun Tayvan Boğazı'nı başarılı bir işgal için gereken hız ve sayıda geçebileceğinden şüphe duyuyor. Yılın büyük bölümünde kuvvetli rüzgarlar ve akıntılar Tayvan'a inmeye çalışmanın tehlikelerini arttırıyor.
Yeni mavnalar hizmete girerse, Çin'in Tayvan'a nereden ve ne zaman çıkarma yapacağına dair seçeneklerini genişletebilir ve Xi'nin olası bir işgal tehdidini daha makul hale getirebilir.
Gemiler, inşa edildikleri şehir olan Guangzhou'nun yaklaşık 220 kilometre güneybatısındaki sularda pratik yapıyor. Mavnaların ağır hizmet tipi ayakları var. Bacaklar hareket halindeyken güverteden dışarı çıkıyor ve gemiler konumlandığında, gemileri dalgalara karşı sabitlemek için deniz tabanına indiriliyor. Mavnalar daha sonra uzun uzatılabilir köprüleri dışarı iterek gemileri birbirine bağlayan ve kıyıya bağlanan 2 bin 700 metrelik bir geçit oluşturuyor.
Yabancı uydulardan alınan görüntülerde mavnaların, geçide indirilecek araç ve insanları taşıyabilecek sivil Çin kargo gemileri ve feribotlarla birlikte pratik yaptığı görülüyor. Çin, Tayvan ile askeri rekabeti konu alan yakın tarihli bir programda mavnalara yer vererek bir saldırıda potansiyel rol oynayabilecekleri uyarısında bulundu.
Programda CCTV yorumcusu olan Wei Dongxu mavnalar için “Bu ekipman bir köprü ve bir limanın birleşimidir” dedi. Çin göklerde ve denizlerde üstünlük sağladığında, askeri araç yüklü gemilerin mavnalara yanaşıp araçları boşaltabileceğini ve böylece ağır savaş ekipmanlarının suya değmeden karaya çıkabileceğini söyledi.
Dongxu, mavnalar hakkında şunları söyledi: “Bir kez ortaya çıktıklarında, bu çıkarmanın büyük bir zafer kazandığı anlamına gelir.”
Bazı Amerikalı komutanlar ve yetkililer Xi'nin Halk Kurtuluş Ordusu'na 2027 yılına kadar Tayvan'ı ele geçirme emri verdiğini söyledi. Xi, Çin'in Tayvan'ı kesinlikle işgal edeceğini söylemedi ve Pekin'in niyetleri, aciliyeti ve yetenekleri hakkında tartışmalar var.
Karaya çıkmak için daha fazla seçenek olsa bile Tayvan Boğazı'nı geçmek Çin kuvvetleri için tehlikeli olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Çin'e karşı Tayvan'a yardım için kuvvet gönderebilir ve bu da iki nükleer güç arasında savaş riskini arttırabilir. Çin'in büyük sayılarda karaya çıkma girişiminden önce - muhtemelen mavnalarla - işgalci birliklerin ilk dalgası boğazda ve Tayvan'da şiddetli çatışmalarla karşılaşabilir.
Çin Tayvan'ı işgal için daha hızlı yolların peşinde
Ancak emekli bir ABD Donanması istihbarat subayı ve yeni mavnalarla ilgili bir çalışmanın ortak yazarı olan J. Michael Dahm, üç çıkarma mavnasının Çin'in silahlı kuvvetlerinin olası bir işgalin lojistik engellerini aşmak için hızla yollar geliştirdiğini gösterdiğini söyledi.
Mavnalar üçlü setler halinde çalışıyor - en uzun mavna 185 metre uzunluğunda, en kısa mavna ise 110 metre. Gemilerin ayakları, indirildiklerinde mavnaları yerlerine sabitliyor ve denge için gövdeleri yukarı ve suyun üzerine itebiliyor. Ayrıca her mavnanın önünde, bir sonraki mavnaya ya da kıyıya bağlayan bir köprüyü dışarıya doğru açabilen bir kule bulunuyor.
Mavnalar, mavnaların yanında sıralanan gemilerin araçları boşaltabileceği bir iskele oluşturuyor. Araçlar daha sonra iskele boyunca doğrudan kıyıya gidebiliyor.
Dahm, eskiden Çin ordusunun Xi'nin 2027 yılına kadar hazır olma hedefine ulaşacağından şüphe duyduğunu söylemişti, ancak fikri değişmişe benziyor. Dahm yapılan son tatbikatın ardından yaptığı açıklamada “Son 12-18 ay içinde Çinlilerin yaptığı çıkarma mavnaları gibi altyapı ve kabiliyet iyileştirmelerinin boyutunu görünce fikrimin gerçekten değiştiğini söyleyebilirim” dedi.
Mavnalar ilk kez bu yılın başlarında, bir savunma analisti olan H.I. Sutton'ın Guangzhou'daki bir tersanede inşa edildiklerini bildirmesinin ardından kamuoyunun dikkatini çekti.
Times, uydu görüntülerini ve deniz trafiği verilerini analiz ederek tatbikatlara çok sayıda ticari feribot ve kargo gemisinin katıldığını gösterdi. Ticari gemiler kıyıdan en uzakta bulunan iki büyük mavnanın yanına yanaşarak araçları boşaltmak için nasıl yer alacakları konusunda alıştırma yaptılar.
Uydu görüntülerinde herhangi bir aracın gerçekten boşaltıldığı görülmedi. Ancak Çin ordusu da dahil olmak üzere uydu görüntülerini ve diğer verileri analiz eden ingeniSPACE adlı şirketin operasyon müdürü Jason Wang, bu gemilerin zırhlı personel araçları ve hatta tanklar gibi ağır silahlı araçları taşımak üzere inşa edilmiş ya da modifiye edilmiş türden olduğunu söyledi.
Tayvan'ın Çin anakarasına bakan batı kıyı şeridinde karaya çıkmanın kolay olduğu nispeten az sayıda plaj ya da liman bulunuyor ve bu bölgeler nispeten iyi korunuyor. Bazı uzmanlar, mavnaların teorik olarak Çin'in Tayvan kıyılarında karaya çıkmanın daha zor olabileceği ancak daha az savunulan başka bölgeleri seçmesine olanak sağlayacağını söyledi.
Wang, “Bu mavnalar Xi Jinping'e Tayvan sahili boyunca asker ve malzeme sevkiyatı için yeni yerler açacak” dedi.
Wang, mavnaların bir gün içinde yüzlerce zırhlı aracı indirebileceğini tahmin ediyor ve savaş gemilerinin tipik rengine atıfta bulunarak “Çin'in hala Tayvan'ın ana adasına tek başına saldıracak kadar gri gövdeli donanma gemisi yok” demeyi de ihmal etmiyor. Ancak Wang'a göre özel çift kullanımlı feribotları ve kargo gemilerini eklediğinizde o zaman bu tablo değişiyor.
Wang sözlerinin devamında “O zaman bir taburu hızla kıyıya ulaştırabilecek kadar gemiye sahip olmaya başlıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Son tatbikatlar sırasında nakliye gemilerinin mobil iskeleye yanaşması, römorkörlerin yardımıyla bile birkaç saat sürdü. 25 Mart'ta bir gemi, diğer iki geminin zaten yanaşmış olduğu iskeleye yanaşma çabasından vazgeçmiş gibi göründü. Ertesi gün başarılı olan gemiye, kendinden tahrikli mavnalara yakıt ikmali yapmak için kullanılan küçük bir tanker de katıldı ve böylece aynı anda demirleyen toplam dört gemi oldu.
Wang, yeni mavnaları inşa eden Guangzhou'daki tersanede, üç setlik bir başka geminin de neredeyse tamamlandığını ve ilk testler için suya girdiğini söyledi.
© 2025 The New York Times Company