NYT sert tedbirleri yazdı: Avrupa'nın göçmen politikaları sağa kaydı

Avrupa göçmenler konusundaki uç fikirlere giderek ısınıyor. NYT'ye göre ABD'de olduğu gibi, sınırları geçen göçmenlerin sayısındaki düşüş, göçmen karşıtı duyguların zemin kazanmasını engellemedi

Jenny Gross, Steven Erlanger, Christopher F. Schuetze / New York Times

Avrupa yıllardır kara ve deniz yoluyla yasadışı yollardan giriş yapan göçmenlerin sayısını sınırlamak için mücadele ediyor ve giderek daha sert politikalar uyguluyor. Bu hamlelerin işe yaradığı görülüyor; Avrupa Birliği ülkelerine geçen göçmenlerin sayısı geçen yılın en yüksek seviyelerine kıyasla önemli ölçüde azaldı. Ancak göçmen varışlarındaki düşüşe rağmen, göçmen karşıtı duygular gelişiyor ve liderler, ana akım siyasi partilerin sadece birkaç yıl önce karşı çıkacağı daha sert politikaları benimsiyor ya da düşünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi, sınır geçişlerindeki keskin düşüş, konunun siyasi gücünü azaltmak için çok az şey yaptı. İtalya'da Başbakan Giorgia Meloni Akdeniz'de kurtarılan göçmenleri Arnavutluk'a göndermeye çalışıyor. 2015'teki göç dalgası sırasında en misafirperver ülkelerden biri olan Almanya, tüm kara sınırlarında devriyeleri artırdı. Polonya ise yeni gelenlerin sığınma talep etme hakkını geçici olarak askıya alan bir yasa çıkarmayı planlıyor.

Baskılar kısmen, kontrolsüz göç ve ulusal kimliğin sulandırılması korkularına oynayan yabancı düşmanı, göçmen karşıtı partiler tarafından yönlendirildi. Bu partilerin argümanları, göçmen akınının yönetilemez olduğundan endişe eden ve AB verilerine göre başarısız sığınmacıların yaklaşık %80'inin hiçbir zaman ülkeyi terk etmemesinden dolayı hayal kırıklığına uğrayan Avrupalılar tarafından daha fazla kabul görüyor. Bazıları seçimle karşı karşıya olan liderler bu durumu dikkate aldı. Almanya'da, 2015 yılında göçmenlere kucak açan eski Başbakan Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokratlar, yasadışı göçü kontrol altına almak için daha sert önlemler alınması için yoğun baskı yapıyor ve anketlerde önde gidiyor. Paris'teki Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde kıdemli bir araştırmacı olan Susi Dennison, “Göç söz konusu olduğunda aşırı sağ artık ana akım” dedi.

Daha sert tedbirler

Avrupa, göçmenlerin yasadışı yollardan gelmelerini engellemek için yıllar boyunca Libya ve Türkiye gibi ülkelere, göçmenlerin çürük teknelerle denize açılmalarını engellemeleri için para ödemeyi içeren tartışmalı programlar da dahil olmak üzere pek çok yöntem denedi. Diğer önlemler ya çok sert ya da potansiyel olarak yasadışı olarak görüldü. Seçeneklerin özetlendiği 2018 tarihli bir AB raporu, sığınmacıların talepleri işleme konulmadan üçüncü ülkelere gönderilmelerine AB ve uluslararası hukuk kapsamında izin verilmediği sonucuna vardı. Bu nedenle Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in İtalya'nın göçmenleri Arnavutluk'a gönderme planını “ezber bozan bir düşünce” olarak övmesi, tartışmanın ne kadar sağa kaydığının bir işaretiydi. Meloni'nin planına göre göçmenler Arnavutluk'ta taramadan geçirilecek ve iltica başvuruları hakkında karar verilmesini beklerken gözaltı merkezlerinde kalacaklardı. Bu plan, muhtemelen güvenli olmayan ülkelerden gelen sığınmacıların Arnavutluk'ta tutulup tutulamayacağını sorgulayan bir İtalyan mahkemesi tarafından durduruldu.

Avrupalı liderler tarafından ortaya atılan diğer fikirler, blok dışındaki ülkelere sığınma başvurularını işleme koymaları için ödeme yapılmasını ve başvuruları başarısız olanları sınır dışı etme sorumluluğunu üstlenmelerini içeriyor. İnsan hakları grupları bu tür programların yasallığını sorguluyor. İngiltere daha uç bir yaklaşımı deneyerek sığınmacıları Ruanda'ya gönderme ve yeniden yerleştirme girişiminde başarısız oldu. Talepleri kabul edilenlerin bile İngiltere'ye yerleşmelerine asla izin verilmeyecekti. Ülkenin Yüksek Mahkemesi bu politikanın yasadışı olduğuna karar verdi. Aralarında Polonya ve Hollanda'nın da bulunduğu diğer ülkeler de Almanya gibi sınır kontrollerini yoğunlaştırıyor. Bu artan sınır kontrolleri bir fark ve domino etkisi yaratıyor gibi görünüyor.

Göçmen karşıtı tepkiyi tetikleyen nedir?

Bunun nedenlerinden biri, son on yılda göçmenlerin sayısındaki artış ve birçok hükümetin onları etkili bir şekilde entegre etmekte başarısız olması. Suçun bir kısmı da sorunu ve tehlikeleri abartan aşırı partilere yükleniyor. Seçmenleri kendilerine çektikçe, daha merkezci partileri de daha sert bir çizgi izlemeye ittiler.
Bu yılın ilk 10 ayında AB'ye yasadışı yollardan girmeye çalışan göçmenlerin sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %43 oranında azalmış olsa da, bu düşüş 2016'dan bu yana en yüksek sayıda geçişin yaşandığı yılın ardından gerçekleşti. O dönemde Avrupa, kısmen savaştan kaçan 1 milyondan fazla Suriyeli ve Afgan mültecinin yol açtığı bir göç krizinin sancılarını yaşıyordu. AB'nin dış sınır ajansı Frontex'e göre, 2023 yılında bloğa yaklaşık 380.000 düzensiz sınır geçişi oldu. Buna ek olarak, Rusya'nın Şubat 2022'deki tam ölçekli işgalinden bu yana 4 milyondan fazla Ukraynalıya AB'de geçici koruma sağlandı. Ayrıca, reddedilen sığınmacıların sınır dışı edilmemesi de tepkilere yol açıyor. Çoğu zaman göçmenlerin geldikleri ülkeler, özellikle de bu kişiler doğdukları yeri kanıtlayan belgeleri yok etmişlerse, onları geri almayı reddediyor. Sınır dışı edilme süreci uzadıkça, birçok Avrupa ülkesi arasında seyahat konusunda çok az kısıtlama olduğu için göçmenler fark edilmeden bloktaki diğer ülkelere geçebiliyor.

Başarısız sığınmacılara yönelik öfke ağustos ayında Almanya'da, sığınma başvurusu reddedilen bir Suriyelinin Solingen kentindeki bir festivalde üç kişiyi ölümcül şekilde bıçakladığını ve sekiz kişiyi de yaraladığını itiraf etmesinin ardından patlak verdi. Saldırı, Mannheim'da bir polis memurunun bıçaklı bir saldırıda öldürülmesinden sadece aylar sonra meydana geldi; bu olayda suçlanan Afgan adamın da sığınma talebi reddedilmişti, ancak daha sonra bir Almanla evlenerek yasal olarak ülkede kalmıştı. Almanya 2015 ve 2016'da gelen mültecilerin birçoğunu entegre etmekte başarılı oldu, ancak birçok Alman için saldırılar, ekonomi kötüye giderken göçün çok pahalıya mal olduğu yönündeki endişeleri arttırdı. Bazı yerel yetkililer ve eski Doğu Almanya'da görüşülen onlarca Alman, çok sayıda göçmenin kamu hizmetlerini de zorladığını söylüyor.

Bundan sonra ne olacak?

Avrupa şimdilik daha fazla işçiye olan ekonomik ihtiyacı, vatandaşlarının göç konusundaki endişelerini ve mültecileri korumaya yönelik uzun süredir yürürlükte olan Avrupa yasalarına uyma ihtiyacını dengeleme çabalarında donmuş durumda. İtalya'da Meloni, mahkemenin dış kaynak kullanımı planına karşı verdiği ve diğer liderler tarafından yakından izlenecek olan kararı temyize götürdü. Şimdilik Arnavutluk'taki gözaltı merkezleri boş duruyor. AB'nin ele alabildiği bir konu, daha fazla ülkenin göçmenleri kabul etme ya da onlara bakma yükünü paylaşması için uzun süredir devam eden talep, ancak bu plan bile 2026'ya kadar yürürlüğe girmiyor. Program, göçmenleri ve onları kabul etmenin maliyetini daha eşit bir şekilde dağıtmayı ve birçok göçmenin ilk ayak bastığı Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkeler üzerindeki baskıyı azaltmayı amaçlıyor.

© 2024 The New York Times Company 

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız