Oksijen Podcast yayında

Hayatın her alanından önemli gelişmeleri ve uzmanlardan analizleri artık Oksijen Podcast’te dinleyebileceksiniz

2021’de okurlarıyla, 2023’te YouTube kanalının açılmasının ardından izleyicileriyle buluşan Oksijen’in, bugünden itibaren dinleyicileri de olacak. Oksijen Podcast, adını taşıdığı markanın gazetecilik anlayışını yeni bir mecraya taşıyacak.

Podcast son yılların yükselen dijital yayıncılık alanlarından biri. Spotify, Apple gibi platformlara yüklenen sesli kayıtların, haberlerin, röportajların vb tümüne verilen isim. Bu kayıtlar son derece geniş bir konu çeşitliliğine sahip. Sadece haber değil; mizah, sağlık, kültür-sanat, kişisel gelişim, ilişkiler, felsefe, astroloji… aklınıza gelebilecek her konuda ses içerik ses kayıtları şeklinde üretilebiliyor. Ve bunları cep telefonu, bilgisayar, tablet, akıllı televizyon gibi internet bağlantısına sahip pek çok iletişim cihazından dinleyebiliyorsunuz, dinlemeniz mümkün.

Podcast yayıncılığı 10 yılı aşkın süredir gündemde ama yükselişi son altı-yedi yılda, özellikle de pandemi dönemiyle gerçekleşti. Dinlerken başka bir şeylerle de uğraşılabilir olması (ev işleri, araba kullanma, yemek yeme vb) ilgiyi artırdı. Cihaza indirilip daha sonra, internet bağlantısı olmadan da dinlenebilmesi cazibesini artırdı. Zamanla dünya çapında podcast yıldızları çıktı, ciddi ücretler karşılığında şirket değiştirenler çoğaldı. Örneğin ünlü ABD’li şarkıcı Taylor Swift’in sevgilisi, Amerikan futbolu oyuncusu Travis Kelce’in podcast’i 100 milyon dolara yayıncı değiştirdi. 2023’te küresel çapta en çok dinlenen ikinci podcast olan “Call Her Daddy”nin transferi ise daha yüksek bir bedele mal oldu: 125 milyon dolar. 2024’ün sonunda dünya podcast pazarının 35 milyar doları geçmesi bekleniyor. Dinleyici sayısının da 505 milyon kişiye ulaşacağı düşünülürse, çok da ulaşılmayacak bir rakam değil.

Ipsos Türkiye rakamlarına bakılırsa ülkedeki podcast dinleyici sayısının 6 milyon civarında. Bu sayı kendini “sık” ve “ara sıra” dinleyen olarak tarif eden kişileri kapsıyor. Demografik özelliklerine bakılınca da Türkiye ortalamasına göre daha erkek ağırlıklı, 35 yaş altı, sosyolojik olarak AB grubuna dahil ve Marmara’da yaşayan kişiler öne çıkıyor.

Oksijen de kendine özgü gazetecilik anlayışını, dijital yayıncılığın yükselişteki bu alana taşıdı. Burada gazete içeriğinin seslendirilmiş versiyonlarının yanı sıra, Oksijen TV videolarından özel seçilmiş
bazı kayıtlar da yer alacak. Ama daha önemlisi, Oksijen podcast mecrasına özel içerikler için hazırlıklarını sürdürüyor, en yakın zamanda “sesli” üretimler de başlayacak. Bugünden itibaren Oksijen Podcast’in Spotify ve Apple’daki sayfasını ziyaret edenler Cem Yılmaz, Ata Demirer, Zülfü Livaneli, Ege Cansen, Ayşegül Çoruhlu gibi isimlerin özel röportajlarını, bilgiye dayalı özgün analizlerini dinleyebilecek. Katalog her gün hem sayıca artacak hem de çeşitlilik kazanacak.

Oksijen Podcast'i Spotify'dan dinlemek için tıklayın

Oksijen Podcast'i Apple'dan dinlemek için tıklayın

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı