Oksijen’in habercilikte kendine özgü tarzı yeni bir mecraya açılıyor. 1 Eylül’de yayına başlayacak olan Oksijen Podcast, hayatın her alanından önemli gelişmeleri ve uzmanlardan analizleri hızla yükselen bu yeni dijital mecraya taşıyacak. Küresel büyüklüğü 35 milyar dolara yaklaşan podcast’lerin dünyada 500 milyon, Türkiye’de 6 milyon dinleyicisi var. Son bir hafta içinde iki büyük podcast,100 milyon doların üstünde bedeller karşılığında başka şirketlere transfer oldu
Dünya popüler kültürüne “Taylor Swift’in sevgilisi” olarak yerleşen Amerikan futbolu oyuncusu Travis Kelce, bu hafta büyük bir sözleşmeye imza attı. Görüşmeleri yakından bilen kaynakların “100 milyon dolar seviyesinde” olarak açıkladığı şişkin sözleşme, Kansas City Chiefs oyuncusunun transferi ya da yeni reklam kampanyası için değil. Kardeşi (ve rakip Philadelphia Eagles’da oynayan meslektaşı) Jason Kelce ile beraber yaptıkları podcast için… Kelce biraderler günlük hayatlarından detaylar içeren bir spor sohbeti olarak başlayıp kültürel fenomene dönüşen “New Heights” adlı programlarını Amazon’un podcast platformu Wondery’ye taşıdı.
125 milyon dolara transfer olan “geleceğin lideri”
Bir podcast’in bu kadar yüksek değerlere çıkması şaşırtmasın çünkü bu, haftanın en pahalısı bile değil! 20 Ağustos’ta da bu defa 125 milyon dolarlık bir transfer gerçekleşmiş; Spotify’da en çok dinlenen ikinci podcast unvanlı “Call Her Daddy” yayıncılık şirketi Sirius XM’e geçmişti. Üç yıl önce başlayan programda ilişkiler, cinsellik, ruh sağlığı gibi konular cesurca ve eğlenceli bir dille konuşuluyor. Sunucusu Alex Cooper programda komik olsa da etkisi ciddi: Kendisi, dünyayı şekillendirmeye aday müstakbel liderlerin yer aldığı Time100 Next listesine girdi.
Yalın bir şekilde “Dijital ortamda yayınlanan ses kayıtları” olarak tanımlayabileceğimiz podcast’ler bu kadar önemli. Çünkü 2024 sonunda dünyada 505 milyon podcast dinleyicisinin olacağı tahmin ediliyor. Bazıları sohbet, bazıları monolog şeklinde kaydedilen ve genellikle bir seri olarak ortaya çıkan bu programlar Spotify, Apple, YouTube gibi çeşitli platformlarda ya da web sitelerinde dinleyicilerle paylaşılıyor. Dünyada 4.5 milyon civarında podcast yayını olduğu hesaplanıyor.
Onlara 1 Eylül’den itibaren yenisi ekleniyor: Oksijen Podcast. Ocak 2021’de basılı gazete ve internet sitesiyle yayın hayatına başlayan Oksijen, Mart 2023’te YouTube kanalını açmıştı. Şimdi de podcast’leriyle gazeteciliğinin mecrasını çeşitlendiriyor. Böylece medyada fark yaratan serinkanlı, veriye dayalı, bağımsız gazeteciliğinin ulaşacağı kişi ve alan sayısını büyütmeyi hedefliyor. Burada belirli Oksijen TV videolarının sesli versiyonlarının yanı sıra, podcast’e özel üretilmiş özgün içerikler de yer alacak.
Ipsos Türkiye’nin 2024 verilerine göre ülkede yaklaşık 6 milyon podcast dinleyicisi var (Dünya lideri İsveç; global dinleyicilerin yüzde 47’si bu ülkeden). Bunlar kendilerini “sık sık” veya “ara sıra” dinleyen kişiler olarak tanımlıyor. Demografik özellikleri ise kabaca şöyle özetlenebilir: 35 yaş altı ağırlıklı, AB Grubu ve Marmara’da yaşayan erkekler.
Henüz tanışmamış olanlar için podcast en basit haliyle şöyle anlatılabilir: Nasıl dizileri ya da programları eskisi gibi belli bir saatte TV’den yakalamak zorunda değilsek ve çeşitli platformlarda istediğimiz zaman izleyebiliyorsak, radyo yayınları için de aynı durum söz konusu. Bir kaydı dinlemek için belli bir saatte hazır olmak zorunda değiliz, istediğimiz zaman açabiliyoruz. Konu sınırlaması yok: Haber, mizah, kültür, spor, ekonomi, cinsellik, felsefe, astroloji, edebiyat, sağlık… Çok çok uzun bir liste.
2027 sonunda 616 milyon dinleyici, 5 milyar $ reklam
Bu uzun liste o kadar uzun ki, bugün yaklaşık 150 milyon kadar podcast bölümünün yayınlanmış olduğu düşünülüyor. Ve bu etkileyici büyüklük, aynı zamanda ciddi bir ekonomi yaratıyor elbette. Küresel podcast pazarının 2024’te 35 milyar doları yakalayacağı tahmin ediliyor.
Bu şaşırtıcı büyüklüğün yaklaşın 4 milyar dolarını da podcast yayınlarına verilen reklamlar oluşturacak. 2027’nin sonuna kadar bu rakamın 5 milyar doları geçmesi bekleniyor. Çünkü bu tarihte küresel podcast dinleyici sayısı tahminen 616.5 milyon kişiye ulaşacak.
(Veriler: Forbes, Statista, YouGov, Emarketer, Podcast Statistics)
En çok tercih edilen program türleri
2023’ün ilk yarısında yapılan bir araştırmaya göre, Spotify’daki podcast tüketiminin yüzde 30’u komedi programlarını dinleyerek gerçekleşmiş. Yani en çok tercih edilen podcast içeriği mizah. Onu takip eden tür ise, yüzde 18’le toplumsal / kültürel içerikler.
2030’a kadar dev büyüme bekleniyor
Küresel podcast pazarının 2023-2030 aralığında her yıl ortalama yüzde 27.6 büyümesi ve 2030’da 130.6 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu hızlı gelişmede sesli platformların artan popülerliği, benzer içeriklere erişimin kolaylaşması ve podcast dinlerken başka işlerle ilgilenme imkanı gösteriliyor.
Dünya hangi platformlardan dinliyor
Uzun yıllardır podcast evreninde Apple hakimiyeti vardı. Çünkü henüz az bilinirken bile iTunes’da bu format yer alıyordu. Ama geçen hafta yayınlanan bir haber, artık rakiplerin Apple’ı geçtiğini ilan etti. ABD’deki yeni verilere göre, dinleyicilerin yüzde 31’i YouTube’u, yüzde 21’i de Spotify’ı temel podcast kaynağı olarak kullanıyor. Apple’ın payı ise yüzde 12.
Burada son yıllarda yükselen bir başka kavrama da değinmek gerekebilir: Videocast. YouTube’un payındaki artış, son dönemde kullanıcıların podcast’leri “izleme” talebindeki yükselişle bağlantılı. Videocast de, görüntülü podcast olarak özetlenebilir. Yani bir podcast’in kaydedildiği sohbetin videosu.