Gecede bir kadeh şarap kalp krizi ve felç riskini yarıya indirebilir
Araştırmaya göre, orta düzeyde şarap tüketimi kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ancak yalnızca yemek sırasında ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak tüketilirse bu etki görülüyor. The Times yeni araştırmanın detaylarını yazdı
Barselona Üniversitesi'nden bir ekip, her gece bir kadeh şarabın, içki içmeyenlere kıyasla kalp krizi ve felç geçirme riskini yarıya indirdiğini tespit etti. Haftada bir şişe şarap içmenin kolesterol düşürücü ilaç (statin) almak kadar iyi gelebileceğini ve şarabın daha önce düşünülenden “çok daha büyük bir koruyucu etkiye” sahip olduğunu söylediler.
Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmalar insanların ne kadar şarap içtiklerini bildirmelerine dayanırken, yeni araştırma katılımcıların idrarında tartarik asit adı verilen bir kimyasalın miktarını test ederek “daha objektif ve güvenilir bir ölçüm” kullandı.
Tartarik asit üzümlerde doğal olarak bulunan bir kimyasaldır ve idrarda ölçülerek bir kişinin son beş ila altı gün içinde ne kadar şarap tükettiğini gösterebilir.
Riskleri yüzde 50 daha düşüktü
European Heart Journal'da yayınlanan çalışmada, yüksek kalp hastalığı riski taşıyan ve ortalama 69 yaşında olan 1.232 İspanyol yetişkin incelendi. Bu kişiler şarap tüketimlerini ölçmek için idrar örnekleri vermiş ve ayrıca bol miktarda zeytinyağı, sebze ve balık içeren bir Akdeniz diyetine tabi tutulmuşlardı. Beş yıllık bir süre içinde 685 kalp krizi, felç veya kalp hastalığına bağlı ölüm vakası görüldü. İçki içmeyenlerle karşılaştırıldığında, her hafta üç ila yedi kadeh şarap içenlerin riski yüzde 50 daha düşüktü ve araştırmacılar şarabın kalbinize yardımcı olabileceğine dair “ikna edici” kanıtlar sunduğunu söyledi. Bu arada, haftada bir ila üç kadeh içenlerde kalp hastalığı riski yüzde 38 daha düşüktü.
Ancak şarabın koruyucu etkisi günde bir kadehten fazla içenlerde bulunmuyor. Araştırmanın başyazarı Profesör Ramon Estruch "Yiyecek ve içecek anketlerinin yanı sıra idrarda tartarik asit ölçümü yaparak şarap tüketiminin daha doğru bir ölçümünü yapabildik. Şarabın diğer çalışmalarda gözlemlenenden çok daha büyük bir koruyucu etkisi olduğunu tespit ettik. Riskte yüzde 50'lik bir azalma, statin gibi bazı ilaçlarla elde edilenden çok daha yüksek" dedi. Estruch, şarabın yemek sırasında tüketilmesinin önemli olduğunu ve kadınların aynı koruyucu etkileri elde etmek için erkeklerin yarısı kadar içmeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.