Bilim insanları açıkladı: Ortalama uyku günde 9.1 saat

Araştırmalar, ortalama bir insanın günde en çok nelere vakit harcadığını söylüyor. İnsanlar, aktif dinlenmeye günde 0.4 dakika ayırırken, fiziksel zamana 3.4 saat ayırıyor

Her birimizin günde 24 saat zamanı var ancak bu süreyi iş, uyku, eğitim, oyun ve eğlence için bölme biçimlerimiz büyük ölçüde farklı. Dünyanın her yerinden insanların zamanlarını nasıl paylaştırdıklarına ilişkin mevcut verileri derleyen bilim insanları “küresel insan gününü” tanımladı. Bu araştırma, aslında bir bireyden çok insanlık olarak neye ne kadar vakit ayırdığımızı gösteriyor.

Scientific American dergisinde çıkan araştırmada ortalama insanın bir gününün profilini çıkaran araştırmacılar günde ortalama 9.1 saat ayrılan uyku dışında üç ana kategori buldu: Beşeri zaman, fiziksel zaman ve organizasyon zamanı.

Günün 9.4 saatini alan doğrudan beşeri işlerden kasıt, vücudumuzu ya da beynimizi değiştiren tüm aktiviteler: Yani yemek, kişisel bakım, spor, televizyon, arkadaşlarla buluşma, çocuk bakımı, okul, ibadet gibi insanlar teması içeren ya da kişinin kendisini ilgilendiren tüm faaliyetler.

Bu zamanın büyük kısmı, 4.6 saati pasif, interaktif ya da sosyal zamanlar. Yemeğe 1.6 saat, aktif dinlenmeye 0.4 dakika ayırıyoruz. Hijyen ve kişisel bakımın payı 1.1 saat. Dini faaliyetlerin payı ortalama 0.2 saat, okul ve araştırma 1.1. Çocuk bakımı dünyadaki her bireye bölündüğünde 0.3 saate, yani 20 dakikaya denk geliyor.

Fiziksel zaman derken fiziki dünyayı değiştiren faaliyetler anlaşılıyor. Bu da tarım ya da hayvancılıkla besin tedariki ve yemek pişirmek, madencilik kerestecilik, petrol çıkarma gibi sanayi faaliyetleri, çamaşır ve temizlik gibi hijyen faaliyetleri ve mühendislik ve üretim gibi alanları kapsıyor. Ortalama bir insan bunlara günün 3.4 saatini ayırıyor. Bunun içinde yemek hazırlamanın payı 0.9 saat. Tarım ve hayvancılığa da 0.8 saat gidiyor.

Bir de organizasyona ayrılan zaman var. Bir günden en az payı üç ana kategori içinde bu tanım alıyor: 2.1 saat. Bu kategoride hükümet işleri, askeriye, perakende, hukuk, emlak ve finans sektörü giriyor.
Tarım gibi faaliyetler daha yoksul ülkelerde daha fazla zaman alıyor. İnsan taşımacılığı gibi faaliyetlere her yerde benzer zaman ayrılıyor. Enerji üretmek, atıklarla uğraşmak gibi çevreyi ve iklim üzerinde doğrudan etkisi olan uğraşlara ortalama beş dakika ayrılıyor.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar