YSK itirazı kabul etti: Van'da mazbata DEM Parti adayı Zeydan'a verilecek

YSK, DEM Parti'nin Van'da Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınarak mazbatanın AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verilmesine ilişkin İl Seçim Kurulu'nun kararına yaptığı itirazı kabul etti. Karar 4'e karşı 7 üyenin oyuyla alındı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti), Van İl Seçim Kurulu'nun, Abdullah Zeydan'ın Van Büyükşehir Belediye Başkanı 'seçilmemiş sayılması' ve mazbatanın ikinci sıradaki adaya verilmesi kararına yaptığı itirazı oy çokluğu ile kabul etti. Van İl Seçim Kurulu Başkanlığı, Abdullah Zeydan'ın 'seçime yeterliliği olmadığı' gerekçesiyle 'seçilmemiş sayılmasına' ve sonraki en çok oy alan ve seçilme yeterliliğine sahip ikinci sıradaki adaya mazbatanın teslim edilmesine oy çokluğuyla karar vermişti. DEM Parti, Van İl Seçim Kurulu'nun, oy çokluğu ile aldığı kararı YSK'ye taşımıştı.

Kurul, gündem toplantısında başvuruyu ele aldı. Partinin itirazını kabul eden Kurul, mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyu ile Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti. Karara ilişkin YSK önünde açıklama yapan, DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki de YSK'nin oy çokluğuyla itirazlarını kabul ettiğini belirterek, "Yüksek Seçim Kurulu'nun kararları bildiğiniz gibi kesin. Herhangi bir itiraz olanağı yok. Anayasa Mahkemesi denetimine de tabii değil. Dolayısıyla başvurulacak başka bir makam olmadığı için mazbata Abdullah Zeydan'a verilecek" diye konuştu.

YSK kararının ardından olası senaryolar

Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır'ın aktardığına göre, YSK'nın kararının gerekçesinde, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 29 Mart tarihli 'memnu hakların iadesi kararının kaldırılması' kararına 15 günlük itiraz sürecinin devam etmesi nedeniyle Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin sürdüğü belirtiliyor. Bu süreçte karara itiraz edilmemesi halinde mazbatasını alan Zeydan'ın başkanlığı düşebilir ve yerine Belediye Meclisi üyelerinden biri seçilebilir. Karara itiraz edilmesi ve itirazın reddi halinde de benzer bir sürecin yaşanabileceği belirtiliyor. Ancak Van İl Seçim Kurulu'nun 15 günlük itiraz süreci bitmeden mazbatayı Zeydan'a vermemesi, itirazdan da olumsuz sonuç alınması durumunda mazbatanın AK Parti adayı Abdullahat Arvas’a verilmesi yeniden gündeme gelebilir. 

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ni yüzde 55 oyla kazanan DEM Parti’li Abdullah Zeydan’ın, seçilme hakları Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine geri alındı. Zeydan’ın alması gereken mazbatanın 130 bin oy fark attığı AK Parti’li rakibi Abdullahat Arvas’a verilmesi kararlaştırıldı. DEM Parti Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı. Karar sonrası açıklama yapan Zeydan, "Yerel seçimler öncesi bütün mahkeme kayıtlarını ve adli sicil kaydımı sundum. İl seçim kurulu da adaylığımı kabul etti, kimse itiraz da etmedi. Bunu biz UYAP'a yüklendikten sonra öğrendik. Cuma günü 16.55'te Diyarbakır Başsavcılığı memnu haklarımı iade eden mahkemeye, 'Kararı bana bildirmemişsin, bu kararı bildir' diyor. Bu tamamen hukuka aykırı" dedi.

DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütleri, 3 Nisan'da Van'da protesto kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel'de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi. Birçok kentte de protestolar başladı. Van ve Bitlis Valiliği iki kentte 15 gün süreyle gösteri ve yürüyüş yasağı kararı alırken, Siirt'in Pervani ilçesinde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Memnu haklar nedir?

Memnu haklar, diğer bir deyişle yasaklanmış haklar, kişinin ceza mahkumiyeti nedeniyle, ceza kanununun dışında farklı kanunlardan kaynaklanan mahrum edildiği haklardır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakları geri almak için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız