03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.04.2024 15:32 | Son Güncelleme: 03.04.2024 15:54

Van'da bugün neler yaşandı?

Van'da 31 Mart seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen DEM Parti'li Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkının geri alınması sonrasında başlayan protestolar devam ediyor. Bugünkü gösteriye çok sayıda milletvekili ve siyasi parti temsilcisi katıldı. İşte yaşanan gelişmelerden öne çıkanlar
Van'da bugün neler yaşandı?

Van Büyükşehir Belediyesi'ne seçilen Abdullah Zeydan'ın adaylığının il seçim kurulu tarafından iptal edilmesi ve mazbatasının ikinci sıradaki AK Parti adayına verilmesinin ardından DEM Parti bugünkü MYK toplantısını Van'da yaptı. Toplantı sonrası Hatimoğulları ile Bakırhan, Başak Demirtaş ve DEM Parti heyeti CHP heyetini karşıladı. MYK toplantısının ve CHP heyetinin karşıladığı KESK Van Şubesi’nin de bulunduğu binanın girişinde bekleyen topluluğu, polis gazla dağıttı.

Gazdan etkilenenler oldu, yaralananlar oldu. Polisin gazla müdahale ettiği topluluğun içinde TİP Genel Başkanı Erkan Baş da vardı.

Heyetin bina dışına çıkmasına uzun süre izin verilmedi, binanın tüm çıkışları polis tarafından kapatıldı. Basının görüntü almasına izin verilmedi. Açıklamanın yapılacağı parka yürümek isteyen heyete, polis valiliğin aldığı 15 günlük yasağı gerekçe göstererek izin vermedi. Basın açıklaması yapmak isteyen aralarında DEM Partililer ve milletvekillerinin de olduğu grup, saat 13:30 sıralarında binadan çıktı. 

Birçok siyasi eyleme katıldı

Yürüme eylemine DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş ve Milletvekili Leyla Zana dahil çok sayıda siyasetçi katıldı. Sosyal medyada paylaşılan bilgilere göre en az yedi farklı noktada toplanan protestocular, yürüme eylemi gerçekleştiriyor.

Ancak valiliğin eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösteren polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.  Eylemciler, "Abdullah Zeydan onurumuzdur" sloganları attı. 

Mazbatanın seçimi kazanan Zeydan yerine AK Parti’li Abdulahat Arvas'a verilmesi, partisi tarafından 'irade gaspı' olarak tanımlanıyor.

"Bu haksız anlayışa itiraz edeceğiz"

Yürüyüşün ardından mazbata kararını protesto eden DEM Partililer, CHP, TİP ve EMEP heyetlerinin de katıldığı bir basın açıklaması yapıldı. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, toplanan kalabalığa seslendi. 

Tuncer Bakırhan, "Bu haksız anlayışa itiraz edeceğiz. Siz Abdullah Zeydan'a kendi elinizle onay verdiniz. Van'da yaşayan insanların gözü kulağı vereceğiniz adil karardadır. Umuyorum ki bu halkın iradesini yok saymayacaksınız. AKP'nin adayına sesleniyorum; inançlıysan, bu toprakların insanıysan bu oyuna gelme. Yoksa Van sokaklarında gezerken başını öne eğmek zorunda kalırsın" dedi.

"Demokratik mücadelemiz devam edecek"

Eş Başkan Tülay Hatimoğulları ise, "Buradan YSK'ya sesleniyoruz: İl Seçim Kurulu 1 şerhle bu kararı almış durumda. Ama bizler de bu sabah itiraz ettik. Bu itiraz kabul edilene ve Abdullah Zeydan'a mazbatası verilene dek, sizlerle bu demokratik mücadelemiz en güçlü şekilde devam edecek. Bu süreç olumlu bir şekilde sonuçlanana kadar bizler Van'da olacağız" diye konuştu.

Ne olmuştu?

DEM Parti’den Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan Abdullah Zeydan yüzde 55 oyla seçimi kazandı. Ancak Adalet Bakanlığı'nın seçime 2 gün kala yaptığı itiraz üzerine Zeydan'ın seçilme hakkı elinden alınarak, Belediye Başkanlığı YSK tarafından AK Partili Abdullahat Arvas’a verildi. Bu karar üzerine DEM Parti MYK başta olmak üzere çok sayıda il ve ilçe örgütü, bugün Van'da protesto düzenlenmesini kararlaştırdı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Van'a gidilmesi için CHP heyeti görevlendirdi.

Zeydan'ın seçilme hakkının elinden alınması gece boyunca birçok il ve ilçede protesto edildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'de yapılan protestolarda 89 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.