Kandilli Rasathanesi: Çoklu kırılma, depremin Mw=7.7 olduğu gerçeğini değiştirmez
Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremle ilgili yaptığı paylaşımda "Çoklu kırılma analizi bilimsel bir ifade olup depremin Mw=7.7 olduğu gerçeğini değiştirmemekte" ifadelerini kullandı
Kandilli Rasathanesi, Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem hakkında sosyal medya medya üzerinden yapılan yorumlara cevap olarak Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu. Paylaşımda "Dünyada meydana gelen büyük depremlerin (Mw>7.0) çoklu kırılma ile meydana gelmesinin son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur" ifadeleri yer alıyor.
Paylaşımda " 6 Şubat 2023 saat 04:17'de meydana gelen Mw=7.7 büyüklüğündeki deprem ile ilgili son günlerde sosyal medya üzerinden yapılan yorumlara ilişkin açıklamamız aşağıda paylaşılmaktadır: Özellikle tüm dünyada meydana gelen büyük depremlerin (Mw>7.0) çoklu kırılma ile meydana geldiği son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Son 30 yıl içerisinde alet ve bilgisayar-yazılım teknolojisinin gelişmesine paralel olarak büyük depremlerin modelleme çalışmalarında çoklu kırılma yöntemi başarı ile kullanılmaktadır. Örneğin 1999 Gölcük-Doğu Marmara Depreminde bu çalışma yapılmıştır. Buna göre KAFZ içinde kuzey kolda 6 farklı doğrultudaki kırık parçasının 45 sn. içerisinde kırıldığı, gerek depremin analizi, gerekse saha gözlemleri ile kanıtlanmıştır" ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın devamında, "Aynı olgu 6 Şubat 2023 depreminde de gözlenmiştir. Sismik dalgaların modelleme çalışmasında 04:17 depreminin 3 farklı şok ile meydana geldiği ve depremin 80 saniyeden daha uzun sürdüğü belirlenmiştir. Deprem iki taraflı kırılarak (KD-GB) doğrultulu, güneyde tek bir parçanın, KD'ya doğru ise iki parçanın kırılması ile toplamda Mw=7.7'lik bir deprem ile enerjisini boşaltmıştır. Kısaca çoklu kırılma analizi bilimsel bir ifade olup, depremin Mw=7.7 olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.
Kamuoyuna saygılarımızla sunarız. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü" denildi.