Reuters Aliyev-Erdoğan görüşmesini yazdı: Gözler Ermenistan üzerinden geçecek kara koridorunda

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan lideri Aliyev dün Nahçıvan'da görüştü. Her iki lider de Ermenistan üzerinden bir kara koridoru açılmasını destekliyor. Ancak Karabağ konusunda kargaşa yaşayan Erivan bu fikre karşı çıkıyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede iki ülke arasında, bu fikre karşı çıkan Ermenistan üzerinden bir kara koridoru oluşturulması olasılığını ima etti. Erdoğan, Ankara ve Bakü'nün Ermenistan'ın güneyinden geçecek bir kara koridoru açarak Azerbaycan'a bağlamak istedikleri, Ermenistan, İran ve Türkiye arasında yer alan Azerbaycan'ın özerk Nahçıvan eksklavına dikkat çeken bir ziyaret gerçekleştirdi.

Aliyev 2021 yılında, yakın müttefikleri Türkiye ve Azerbaycan arasında bitişik bir kara köprüsü oluşturacak ve Ermenistan'ı İran ile kara sınırından mahrum bırakacak böyle bir koridoru Ermenistan istese de istemese de oluşturmakla tehdit etti. Azerbaycan güçlerinin ayrılıkçı bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmek üzere Dağlık Karabağ'a girmesinin üzerinden bir hafta geçmeden pazartesi günkü görüşmeler için sembolik bir yer seçilmesi, geçmişte böyle bir kara koridorunu reddeden ancak teorik olarak kopan karayolu ve demiryolu bağlantılarını yeniden kurmaya açık olan Ermenistan'daki yetkilileri endişelendirecek gibi görünüyor.

Savaş iddiası

Her iki tarafın da soru almadığı ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Aliyev, Sovyet dönemi yetkililerinin Azerbaycan Sovyet cumhuriyetine ait olması gerektiğini söylediği toprakların bir kısmını Ermenistan Sovyet cumhuriyetine ait topraklar olarak kabul etmesinden yakındı.  Aliyev, "Azerbaycan'ın ana kısmı ile Nahçıvan arasındaki kara bağlantısı böylece kesilmiş oldu" dedi. Karabağ Ermenileriyle bağlantılı bir Telegram kanalı Aliyev'in sözlerinin kaygı verici olduğunu söyledi. Buradan yapılan paylaşımda, "Azerbaycan ve Türkiye'nin yeni hedefi Sünik (Ermenistan'ın güneyinde böyle bir koridorun geçeceği bir vilayet). Bunu şimdiden açıkça ilan ediyorlar. Aktif savaş hazırlıkları devam ediyor" denildi.

Rusya ilişkilerini geliştirmek istiyor

Ermenistan'da askeri tesisleri ve Erivan ile savunma anlaşması bulunan Rusya, Ukrayna'da kendi savaşını yürütmekle meşgul. Fazla Batı yanlısı olduğunu düşündüğü Ermenistan'ın mevcut başbakanı ile anlaşmazlık içinde olan Rusya, Bakü ve Ankara ile ilişkilerini daha da geliştirmek istiyor. Erdoğan geçen hafta salı günü, Azerbaycan'ın Karabağ'ın kontrolünü geri almak için askeri operasyona başladığı gün, BM Genel Kurulu'nda Güney Kafkasya bölgesinde barışı inşa etmek için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi. Erdoğan, "Ancak Ermenistan bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirmiyor. İki ülke Azerbaycan ve Ermenistan arasında mümkün olan en kısa sürede kapsamlı bir barış anlaşması imzalanmasını ve özellikle Zengezur (kara) koridorunun açılması konusunda verilen sözlerin hızla yerine getirilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 44 gün süren savaşı sona erdiren ve Rusya'nın arabuluculuğunda 2020'de imzalanan ateşkes anlaşmasının, Bakü ve Erivan'ın o zamandan beri farklı yorumladığı, Batı Azerbaycan ve Nahçıvan arasındaki ekonomik ve ulaşım bağlantılarının engellenmemesini öngören maddesine bir göndermeydi.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar