Yönetmeliğin değiştiği gün yapılan bilirkişi keşfi 6 saat sürdü

İki termik santrale kömür sağlamak amacıyla 780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın maden sahasına katılmasını engellemek için çevrecilerin başlattığı hukuk mücadelesi sürüyor. İkizköylüler tarafından açılan davada bilirkişi keşfi bugün yapıldı, 6 saat sürdü

Akbelen Ormanı'nı kömür madenine tahsis eden Tarım ve Orman Bakanlığı izninin iptali için İkizköylüler tarafından açılan davada bilirkişi keşfi bugün yapıldı. Keşif saat 12.00’de başladı ve yaklaşık 6 saat sürdü.

Bilirkişi keşfi sonrası, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı yapılan çalışma hakkında bilgi verdi: "Bugün Akbelen Ormanı'nda maden ocağı açılmasına ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın vermiş olduğu iznin iptal davasında ikinci kez keşfe gittik. Daha önceki keşifte hakarete uğramıştık, yok sayılmıştık. İtirazlarımız üzerine keşif tekrar edildi. Şu anki işletilen maden sahasının alanı ne hale getirdiğini gösterdik bilirkişilere. Akbelen Ormanı’nı gösterdik. Ayrıca, Akbelen Ormanı’nın altından geçen su kaynaklarının çıktığı su kuyularını gösterdik ki bu su kuyuları Bodrum'un, Güllük'ün, havaalanının ve bölgenin suyunu sağlayan kaynaklar. Şayet Akbelen Ormanı’nda maden açılırsa bu su kaynaklarının kuruması ya da kirlenmesi riski var. O nedenle bilirkişilerden özellikle bu konuya dikkat etmelerini istedik.“

Bizim keşfi mi beklediler?

Cangı, Resmi Gazete’de yapılan yönetmelik değişikliğini de değerlendirdi: “Bu sabah zeytincilikle ilgili olarak Maden Kanunu uygulama yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldı. Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılmasına Dair Kanun'un 20. Maddesi’ne aykırı olarak zeytinlikler madenciliğe açıldı. Sanki bizim keşfimizi bekler gibi ya da keşfimize müdahale edercesine böyle bir yönetmelik değişikliği oldu. Ancak sabahtan beri "Akbelen Ormanı için Adalet", " Zeytin İçin Adalet" sloganları çınlıyor burada. Bugünkü keşfimiz aynı zamanda zeytinliklerin madenciliğe feda edilmemesi için yapılan mücadelenin bir simgesi olacak. Bu kitle ve yaşamı savunan, destekleyen tüm yaşam savunucuları Akbelen Ormanı'nı vermeyecekler, zeytinlikleri vermeyecekler. Yaşamı savunmaya devam edecekler."

Ormanın önemini anlattık

İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık ise keşfi şöyle değerlendirdi: "Bugün İkizköylüler için, Akbelen Ormanı için önemli bir gündü. Akbelen Ormanı İkizköylüler için niçin önemli bunu anlattık hakime, bilirkişilere. Buranın akciğerimiz olduğunu, en başta temiz havamız olduğunu anlattık. Buradan sularımızın, kuyularımızın nasıl beslendiğini anlattık. Buradan geçimimizi nasıl sağladığımızı anlattık. Keçilerimizi, koyunlarımızı, hayvanlarımızı, en önemlisi zeytinlerimizi anlattık. Zeytin şifadır dedik. Kömür öldürür, zeytin yaşatır dedik. İstediğimiz her şeyi elimizden geldiğince, dilimiz döndüğünce anlattık. Akbelen Ormanı'ndan da, İkizköy'ün topraklarından da vazgeçmiyoruz."

Havayı, suyu, toprağı kirletmeyin

Davaya davacı Kardok Derneği'nin uzmanı olarak katılan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa ise konunun sağlık boyutuna dikkat çekti: "Bugün Akbelen Ormanı'nın kömür madenciliğine feda edilmemesi için açtığımız davanın keşfi bizim açımızdan güzel bir keşif oldu. Halk sağlığı açısından Akbelen Ormanı’nın ne denli önemli olduğunu anlatmaya çalıştık. Akbelen Ormanı’nın korunmasıyla buradaki hava kalitesinin nasıl iyi olacağını, kömüre feda edilirse madencilik faaliyetleri nedeniyle havanın, toprağın, suyun nasıl kirleneceğini ve bunların da insan sağlığı açısından, diğer yaşam öğeleri açısından nasıl riskler doğuracağını mahkeme heyetine anlatmaya çalıştık."

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar