Harry & Meghan belgeselinde Diana röportajı krizi

Netflix'in dünya çapında ses getiren yeni belgeseli Harry ve Meghan'da kullandığı Diana'nın gazeteci Martin Bashir ile yaptığı Panorama röportajını BBC'den izin almadan kullandığı ortaya çıktı. Yasaklanan görüntülerin nasıl ele geçirildiği şimdilik tespit edilemedi

Prens Harry ve Meghan'ın olay yaratan röportajının etkileri devam ediyor. BBC, yayın devi Netflix'in belgeselinin ilk bölümünde Diana'nın Panorama röportajından iki klip kullandığını doğruladı. Daily Mail'in haberine göre, Prens William daha önce Lord Dyson tarafından hazırlanan ve Martin Bashir'in aldatıcı soruları sonucunda elde edildiği tespit edilen röportajın bir daha asla yayınlanmaması gerektiğini söylemişti.

BBC, programı bir daha asla göstermeyeceğine ya da başka bir yayıncıya lisanslamayacağına söz verdi. Kanal, belgeselin dizide yayınlama kararının Netflix'e ait bir mesele olduğunu söyledi. BBC'den bir yetkili cuma gecesi MailOnline'a yaptığı açıklamada, Sussex'lerin belgeselinin dünya çapında ilk kez yayınlanmasından sonra, Netflix'in görüntüler için yayıncı kuruluşa hiç başvurmadığını söyledi. 

Görüntüleri nasıl ele geçirdiğine şaşırdılar

Yetkili, "Daha önce de söylediğimiz gibi, BBC bu programı bir daha asla yayınlamayacak. Programın tamamını ya da bir kısmını başka yayıncılara da lisanslamayacağız. Röportajı yayınlama kararı Netflix'in kendi kararıdır" dedi. Ancak Telegraph'a konuşan firma yetkilileri, yayın devinin lisanssız görüntüleri nasıl ele geçirdiği konusunda şaşkın olduklarını söyledi. Gazetenin kliplerin neden kullanıldığına ilişkin sorularını yanıtlamayı reddeden bir Netflix kaynağı, dizide kullanılan tüm görüntülerin avukatlar tarafından onaylandığını söyledi. Netflix sonrasında bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Hileli bile olsa yaşadıklarını anlattı

Panorama klibi Harry & Meghan'da gösterilmeden önce Harry, annesinin basının müdahalesiyle mücadelesi hakkında konuşarak "Sanırım o hayatı yaşarken nasıl mücadele ettiğine dair yaşanmış bir deneyimi vardı. Bu konuda konuşmak zorunda hissetti. Özellikle de Panorama röportajında. Sanırım artık hepimiz o röportajı vermesi için kandırıldığını biliyoruz. Ama aynı zamanda yaşadıklarını da dile getirdiğini biliyoruz" dedi.

Netflix bölümünde kullanılan röportajdan bir kesitte Diana  "Bugün hala bu ilgiyi ürkütücü ve olağanüstü buluyorum. Çünkü aslında ilgi odağı olmaktan hoşlanmıyorum. Arabadan indiğimde fotoğrafımın çekileceğini anlıyorum. Kapımdan çıktığımda fotoğraflanıyorum. Bir objektifin nerede olacağını asla bilemiyorum" ifadelerini kullanıyor.

Röportaj hile ile gerçekleştirildi

Rapora göre gazeteci 1995 yılında Diana'ya ulaşabilmek için sahte banka dekontları düzenleyip bunları Diana'nın kardeşi Earl Spencer'a göstererek BBC'nin yapımcı ilkelerini ciddi şekilde ihlal etti.Prens William, Lord Dyson tarafından geçen yıl hazırlanan Panorama'nın boykot edilmesini talep etmişti çünkü BBC'nin Beşir'in röportajı alırken yaptığı hileyi örtbas ettiği, yüksek dürüstlük ve şeffaflık standartlarının gerisinde kaldığı tespit edildi. Raporun yayınlanmasının ardından sert bir açıklama yapan Galler Prensi William "Bu Panorama programının hiçbir meşruiyeti olmadığı ve bir daha asla yayınlanmaması gerektiği görüşündeyim. Bu program, çeyrek asrı aşkın bir süredir BBC ve diğerleri tarafından ticarileştirilen yanlış bir anlatımının yayılmasına neden olmuştur" ifadelerini kullandı.

Röportaj anne ve babamın ilişkisini bozdu

BBC'yi azarlayan William "Görüşüme göre röportajın aldatıcı bir şekilde elde edilmesi annemin söylediklerini büyük ölçüde etkilemiştir. Bu röportaj annemle babamın ilişkilerinin daha da kötüleşmesine büyük katkıda bulundu ve o zamandan beri sayısız kişiyi incitti. BBC'nin hatalarının annemin son yıllarından hatırladığım korku, paranoya ve izolasyonuna önemli ölçüde katkıda bulunduğunu bilmek tarifsiz bir üzüntü yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Kardeşlerin arasındaki uçurum çok açıldı

Galler Prensi'ne yakın kaynaklar, kardeşinin Panorama röportajının bir daha yayınlanmaması yönündeki ricasını görmezden gelmesine 'öfkeleneceğini' belirterek The Mirror'a konuştu, "Maalesef iki kardeş arasındaki uçurumun daha fazla açılması mümkün değil onlar zaten uçurumun dibinde duruyor" dedi.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi