Bülten
ye-iç-gez-oku

O2'den haftanın önerileri ve köşe yazıları. 
13 Nisan 2025, Pazar

Günaydın. 

Marmara ve Ege bölgesinde güneş aralıklarla yüzünü gösterecek. Ancak İç Anadolu, Karadeniz, Akadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da ise yağmur ve karla karışık yağmur etkili olacak.  

Hızlıca gündeme bakalım: ABD Başkanı Donald Trump, akıllı telefonların ve bilgisayarların gümrük vergisinden muaf tutulmasına karar verdi. Bir nevi Apple'ın isyanı karşılık buldu.

Trump demişken kendisinin Türkiye'yi ziyaret edip etmeyeceği Beyaz Saray Sözcüsü'ne sorulmuş. Kendisi "Başkan'ın Suudi Arabistan'a gideceğini söylemek dışında şu anda yurt dışı seyahatiyle ilgili herhangi bir detaya sahip değilim. Ancak bu gezinin bir parçası olarak başka ülkeler de olabilir" diyor. Yani ne evet ne hayır. Detaylar haberimizde.  

CHP'nin  Merkezi Yönetimi Kurulu üyeleri belli oldu. Kurultay öncesi MYK’ya göre iki değişiklik yapıldı. Değişimler ve MYK'da yer alan isimler haberimizde.

Beşiktaş'ın borcunun 2024 sonu itibariyle 15 milyar lirayı aştığı açıklanan Divan Kurulu toplantısı olaylara sahne oldu. Çıkan kavgada eski Başkan Hasan Arat yumruklanırken, toplantı tatil edilerek ileri bir tarihe ertelendi. O anları  buradan izleyebilirsiniz.  

Divan Kurulu sonrası oynanan Beşiktaş-Başakşehir karşılaşmasında da işler Siyah-Beyazlılar için yolunda gitmedi. Karşılaşmayı Başakşehir 2-0 kazandı. 

Pazar gününü evde geçirecekler için iki YouTube önerim olacak. Öncelikle güzel bir gezi videosu önereceğim, Gezmeyi Bilican kanalında Floransa'nın sokakları, lezzetleri ve manzaralarını bir araya getirmişler, keyifli bir seyahat videosu.   

Pazar akşamı için bir yemek tarifi de paylaşayım. Socrates Club'ta Michelin ödüllü Red Baloon'un şefi Ulaş Durmaz iki tarif paylaşmış. Biri öğrenci dostu sürprizli köfte diğeri ise romantik bir akşam için midyeli pilav. Siz hangisini tercih etmek isterseniz. Tarif burada.

O2 bültenimize geçelim. 

Harika pazarlar dilerim! 

Lüks modada ve korku edebiyatında dikkat çeken Türk
Lüks moda sektörünün başarılı genç Türklerinden Yiğit Turhan’ın gizemlerle örülü korku romanı Their Monstrous Hearts, ABD ve Avrupa’da bu hafta yayımlandı. 

Turhan’ın yakın arkadaşı pop yıldızı Dua Lipa’nın “Okurları büyüsü altına alacak” diye tanımladığı roman, İtalya’ya göç etmiş Perihan’ın hayatını torunu Riccardo’nun gözünden anlatıyor. Estetik anlayışını edebiyata da taşıyan Turhan “Bugün her şeyin ‘uluslararası’ olması bekleniyor ama ben Türk kalabilmeyi ve bunu göstermekten çekinmemeyi önemsiyorum” diyor. 

15 yıldır moda dünyasında Dolce & Gabbana, Zegna, Gucci için çalışan ve şimdi de Valentino’nun CMO’su olan Ankaralı Yiğit Turhan Milano’da yaşıyor. Turhan öyküsünü, deneyimlerini ve hedeflerini Zeynep Atmaca'ya anlattı.  

O2'den
Bugünlerde ne aşkın ne yemeğin tadı var
Vedat Milor: "Her şeyin satılık hale geldiği, para ve onun getirdiği gücün her şeyi ezip geçtiği bir dünyada ‘cinsellik’ ne anlama geliyor? Oscar Ödüllü Anora filmi bu soruları ve gastronomi dünyasındaki benzer çıkmazları düşündürüyor."

Anadolu Sigorta 100. yılını sahnede kutluyor
"Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün inisiyatifi ile kurulan kurumlar 100. yıllarını kutluyor. Türkiye’nin ilk ulusal sigorta şirketi Anadolu Sigorta da 100. yıl coşkusunu 11 Nisan’da Zorlu PSM’deki özel etkinlikle taçlandırıyor. Yüzyıllık İmza adlı müzikal gösteri öncesinde, güçlü bir yapımın hazırlıklarını izledim." Gülay Afşar yazdı.

Fransa’nın kitap mabedi 30 yaşında
Nurdan Bernard: "Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın son dev projesi Ulusal Kütüphane, 30. yaşını kutluyor. Sosyalist başkan, dünyanın en büyük kütüphanesini kurmuştu. Bir bilge olan cumhurbaşkanı belki de, tarihe savaşlarla değil, bıraktığı eserlerle geçileceğine inanarak kütüphane kuran İskenderiye Kralı’ndan esinlenmişti."

Ekran & Sinema
Atillâ Dorsay’ın seçtiği 50 özel film bir kitapta
Yeşim Nur Mantaş: "80 yıldır film izleyen, 60 yıllık sinema yazarı Atillâ Dorsay’ın yeni kitabı 50 Unutulmaz Film / Bir Daha: Sinemanın Hazineleri Remzi Kitabevi’nden çıktı. Bu, bir serinin 3. cildi. Dorsay “Buradaki filmler sanki beni biraz daha fazla etkiledi” diyor. Kendi deyişiyle ömrü yeterse bunu 5 cilde tamamlamak niyetinde usta yazar."

Max ilk dizisiyle 15 Nisan’da yayında
Warner Bros. Discovery’nin 15 Nisan’da yayına başlayacak dijital yayın platformu Max’in (önceki adıyla BluTV) ilk dizisi, Emmy Ödüllü The Last of Us’ın ikinci sezonu olacak. Dizinin yaratıcısı Craig Mazin ve başrol oyuncusu Bella Ramsey, Defne Akman ile görüştü. 

Ayrıca Akman, Viola Davis'in Prime Video'da yer alan G20 isimli filmindeki performansını da değerlendirdi.  

Evlat edinilen çocuk, yetişkin bir cüce çıkınca
Elçin Yahşi: "Disney+’taki Good American Family dizisi ancak ABD’de olabilir dedirtecek türden son derece ilginç bir olayın ekran uyarlaması. Olayın belgeseli The Curious Case of Natalia Grace de BluTV’de, onu da izlemeyi ihmal etmeyin."

İngiliz centilmen rolü ona yakışıyor
Pierce Brosnan şık bir mafya liderini canlandırdığı yeni dizisi MobLand’de başrolü Helen Mirren ve Tom Hardy ile paylaşıyor. Bizde TOD’da gösterilen dizinin Guy Ritchie’nin yönettiği ilk bölümü, dünyada 2.2 milyon izlenerek Paramount+’ın en çok izleneni oldu. Brosnan, oyunculuk serüvenini The New York Times’a anlattı.

Alternatif sahnelerden direniş sesi geliyor
Gülin Dede Tekin: "Hayatın aynası tiyatronun toplumsal direnişe selam çakan oyunları bu ay alternatif sahnelere gitmek için iyi fırsatlar sunuyor."

Bu kadınları kandırmak imkânsız! 
Amerikan dizilerinde güçlü kadın karakterlerin çıkarması sürüyor. TOD’da yayınlanan iki yeni hukuk dizisinde erkeklere ve kendilerinden genç insanlara kök söktüren iki zeki avukat Matty ve Elsbeth ile tanışın… Burak Göral yazdı.  

Ayrıca Göral “İlk iki bölümünü ünlü yönetmen Guy Ritchie’nin yönettiği MobLand akıcı mafya hikâyesi ve göz alıcı oyuncu kadrosuyla dikkat çekiyor” diyor.

Genç polisler görev başında 
Ogan Mitrani: "Law & Order külliyatı ile ekranda çığır açan ünlü yapımcı Dick Wolf’un oğlu Elliot Wolf da babasının izinden yürüyor. Prime Video’daki On Call, oğul Wolf’tan gelen modern ve dinamik bir polisiye dizi."
Müzik
Londra’daki Cadogan Hall’da Borusan sesi vardı
Alper Bahçekapılı: "25. yılını kutlayan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası geçen hafta İskoçya’da Perth ve Edinburgh ile İngiltere’de Guildford, Sheffield ve Londra şehirlerinde birer konser verdi. Yaşları 24’ten 60’a uzanan 75 müzisyen turne kapsamındaki konserlerde Ferit Tüzün, Schubert, Beethoven ve SaintSaëns’ın parçalarını seslendirdiler."

Ravel yılının en güzel projesi
Modern müziğin kapısını açan izlenimciliğin (empressionism), resimdeki izlenimciliğin karşılığı olduğu bilinir. İlk izlenimci besteciler olarak Debussy ve Ravel akla gelir. Kesin olan, Debussy’nin, izlenim aktarımından çok modern müziğe kapı açan akor anlayışına getirdiği yeniliktir; belli ölçüde Ravel gibi. Kemal Küçük yazdı.

Haftanın Podcastleri: Selim Karakaya bu hafta "Sıra ‘anlatıcıların’ hayat hikâyelerinde" diyor "Kimi kalemiyle çekti bizi dünyasına, kimi sahnede devleşti anlattıklarıyla. Onların anlatıcılığıyla renklendi hayatımız hep. Ama şimdi onları  dinliyoruz. "
Kitap & Sanat 

'Önemli olan, asla yerinde saymamak'
Elif Tanrıyar: "İngiliz yazar Tim Parks, Hotel Milano ile modern insanın beden, sınır ve aidiyet deneyimlerini yeniden düşünmeye çağırıyor. Bu söyleşi, sadece bir romanı değil; onun yazıldığı dünyanın ruhunu da anlamak için bir rehber niteliğinde…"

Vicdanın sessiz haykırışı
Stefan Zweig imzalı uzun öykü Mecburiyet, savaş karşıtı bir vicdan muhasebesi. Yekta Kopan yazdı.

'Yanıtını bulana dek soru soralım ki sosyal devleti geri kazanalım'
Sibel Oral soruyor: "Fuat Sevimay’ın son romanı Bata Çıka, günümüz dünyasının en temel kavramlarından biri olan devlet olgusunun sorgulandığı, çarpıcı bir kurguyu okuyucuyla buluşturuyor. 'Devlet ne?' sorusu etrafında, yalnızca politik olan değil, aynı zamanda etik olan da tartışmaya açılıyor."

Sivil itaatsizlik olarak yürümek  
Haydar Ergülen: "Rebecca Solnit, yürümenin bir tarihi varsa, onun da yolun sonuna gelmiş olduğunu söylüyor Yol Aşkı-Yürümenin Tarihi kitabında."  

“Yeni bir kariyer her yaşta mümkün”
Nazlı Berivan Ak: "Yıldız Hacıevliyagil imzalı Değişimin Sırrı; kariyer yolunun başında olup aradığını bulamayanlar, her sabah ayaklarını sürüyerek işe gidenler, hayalleriyle beklenti ve sorumluluklar arasında sıkışanlar için raflarda."

Bir istismarın anatomisi 
"Neige Sinno’nun Hüzünlü Kaplan’ı kişisel bir travmayı edebiyat aracılığıyla sorguluyor." İrem Uzunhasanoğlu yazdı. 

Oksijen Kitap Kulübü'nde Elif Tanrıyar, bu hafta 2 roman, 1 öykü, 1 polisiye, 1 finans, 1 de sanat kitabı öneriyor.

Amazon Türkiye, D&R, Hepsiburada, İdefix, Kitapyurdu, Remzi Kitabevi, trendyol çok satanlar listelerinin ortalamasıyla oluşturduğumuz, haftanın en çok satanları listesinde, Irwin D. Yalom'un Günübirlik Hayatlar kitabı ilk sırada. İkincilik Matt Haig'in Geceyarısı Kütüphanesi kitabının. Liste burada.
Sanat & Şehir 
Her şey hazır! İstanbul’da sanat 4. kez çiçek açacak
"CI Bloom, çağdaş sanatın gelişimine katkı sunmak amacıyla 17-20 Nisan’da, dördüncü kez Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı Rumeli Salonu’nda olacak. 26 sanat galerisi ve biri Diyarbakır’dan gelen 4 sanat inisiyatifinin katılacağı etkinlikte bu yıl ilk kez bir de çevrimiçi müzayede düzenleniyor." Detaylar Elif Tanrıyar'ın  yazısında.

Artweeks Istanbul 11’inci yılında ‘solo’ eserleri kucaklıyor
Esin Hamamcı: "Resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi farklı alanlarda çalışan sanatçıları Bilgili Holding evsahipliğinde bir araya getiren Artweeks Istanbul’un 11’inci edisyonu 14 Nisan’a dek The Ritz-Carlton Residences İstanbul B Blok’ta. Bu yıl ‘solo edisyon’ formatıyla dikkat çeken etkinlik, bağımsız sanatçılar ve galericilerin kişisel sergilerine odaklanıyor."

Esin Hamamcı ayrıca Kuşbakışı Filistin sergisini de aktarıyor: Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Kuşbakışı Filistin sergisiyle Filistin’in ‘fotoğraf’ını çekiyor. Gazze’deki ve Batı Şeria’daki durumun vahametini yansıtan, güncel sanatçıların eserlerine ağırlık veren bir sergi bu.

Dört duraklık gurme festivalleri rotası
Senem Bal Ay: "Urla’dan Alaçatı’ya, Adana’dan Kapadokya’ya uzanan bahar festivalleriyle bir lezzet rotası çizebilirsiniz."

Jarmusch bu kez resimleriyle Los Angeles’ta 
Juno Carmal / The New York Times: "Yüzlerce sinema ve sanat tutkunu, Jim Jarmusch’un Los Angeles’taki ilk kişisel sergisi Some More Collages (Biraz Daha Kolaj) için James Fuentes Galerisi’nde buluştu. "
Yemek & Doğa & Güzellik
Tüketiciler kozmetiğin yeni influencer’ları mı oluyor?
Valerie Dayan: "Chanel ve Glossier gibi endüstriye yön veren güçlü markalar, tüketicilere interaktif deneyimler yaşattıkları pop up alanlarıyla pazarlama anlamında önemli bir değişime yön veriyor."  

Gastronomimiz neden yerinde sayıyor?
"Önemli bir gastronomik mirasın üzerinde bulunuyoruz. Ama hayat pahalılığı, seyahat zorluğu, ithal ürünlere kısıtlı miktarda ulaşabilme sıkıntısı, tarımsal ürünlerin maliyetini düşürmek için kalite ve işçilikten feragat etme gibi nedenlerle gastronomimiz yerinde saymakla kalmıyor, belki de geriliyor." Oğul Türkkan yazıyor.

Kene, köpekler ve koltuk sevdalıları 
Fem Güçlütürk: "Kene başta ufak olan, kan emdikçe şişip irileşen, adeta kalantor ve yerinden kolay kolay koparılamaz hale gelen bir canlı. Hatta insan formunda olanları da pekala tanıyorsunuzdur."

Ye-İç-Gez-Oku bültenimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz!
Bu bülten size Gazete Oksijen bülten üyeliğiniz ve buradaki "eposta gönder" izniniz kapsamında iletilmiştir. Geri bildirimleriniz bizim için değerli. Bültenlerle ilgili geri bildirimlerinizi bulten@gazeteoksijen.com adresinden bizimle paylaşabilirsiniz.

BİZE KATILIN

Çerez Politikası   |   Gizlilik Politikası   |   İletişim   |   Reklam
Gazete Oksijen 2025 © Levent Mahallesi Karanfil Sokak No: 21, Beşiktaş, İstanbul
Siteye Geri Dön