Gündem
Cem Küçük soruşturmasında bir tutuklama daha
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen Cem Küçük soruşturması kapsamında gözaltına alınan Beyaz TV programcısı Tahir Sarıkaya, 'şantaj’ iddiasıyla tutuklandı.
Sarıkaya Savcılık ifadesinde, Fatih Eke’den 21, Serdar Özyurt’tan ise 64 kez para aldığını kabul ederken ödemelerin reklam, tanıtım ve sosyal medya paylaşımlarının karşılığı olduğunu belirtti. Sarıkaya'nın, Kripto hesabında 320 işlemde 27 milyon 569 bin liralık hareket tespit edilmesi konusundaki soruya ise “Bu tutarı kabul etmiyorum” dediği öğrenildi.
Cem Küçük’ü iş insanları ve avukatlarla görüştürdüğünü söyleyen Sarıkaya, kripto hesabını 'faiz haram olduğu için' kullandığını belirtti, Kuzey Kıbrıs’a gönderdiği paraların 'eğlence amaçlı oyun' için olduğunu söyledi.
Sarıkaya, oğlu için Haluk Levent'ten 100 bin lira burs aldığını belirtti.
Fenerbahçe maçında F-16 uçuran general emekli edildi
Geçen sezon Fenerbahçe'nin Konyaspor'la oynadığı Ziraat Türkiye Kupası karşılaşması sırasında stadyum üzerinde F-16 uçuran Tümgeneral Mete Kuş, YAŞ kararıyla emekli edildi.
Tümgeneral Kuş, bu olayın ardından görevinden alınıp Ankara'ya çekilmişti.
Yüksek Askerî Şûra'nın 2026 toplantısında 25 general ve amiral ile 69 albay bir üst rütbeye yükseltilmişti.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu emekliye sevk edilirken, yerine Orgeneral Rafet Dalkıran atanmıştı.
Flamingoların çocuk bakım sırrı
Ankara, Konya ve Aksaray il sınırlarının kesiştiği bölgede bulunan Tuz Gölü'nde kuluçkadan çıkan yaklaşık 12 bin 800 yavru flamingo, çok az kuş türünde görülen 'kreş sistemi' sayesinde yetişkin flamingoların korumasında büyüyor.
Projenin koordinatörü Prof. Dr. Ahmet Karataş, çalışmayı şöyle anlatıyor: "İnsanlar çalışmaya gittiğinde çocuklarını kreşlere bırakıyor. Burada 3-5 tane öğretmen çok sayıda kişinin çocuğuna bakıyor. İşte flamingolardaki kreş sistemi de bu şekilde. Gölde 12 bin 800 yavru var. Bunların ikişer yavrusu olduğunu düşünsek gölde 6 bin çiftin üzerinde yetişkin flamingo bulunuyor. Bunların 5 bin 500'den fazlası günlük beslenmeye giderken, kalan birkaç yüz tanesi yavruların başında duruyor. Onları herhangi bir tehlikeye karşı bir araya topluyor, gezdiriyor, doğru besin yerine götürüyor ve bu şekilde onlara özel bir kreş imkanı sağlamış oluyor. Bu kreş sistemi, flamingo ve penguen gibi çok sınırlı sayıda türde geçerli."
Dünya
İran'daki savaşın faturası: Avrupa, azalan gaz stokları ve yükselen fiyatlar arasında sıkıştı
İran savaşı ve Hürmüz Boğazı'ndaki fiili abluka Avrupa'nın doğal gaz tedarikini zorlaştırıyor. Gaz depolarındaki doluluk oranı son yılların en düşük seviyelerinde kalırken, uzmanlar kış aylarında yüksek enerji fiyatlarının hane halkı ve sanayi üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor.
The New York Times'ın analizine göre yaşananların Avrupa açısından en olası sonucu doğal gaz kıtlığı yaşanması değil. Asıl etki, kısıtlı arz nedeniyle fiyatların yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi olacak.
Ümit veren gelişmeler de olmuyor değil. Petrol fiyatları, ABD ile İran arasındaki gerilimin düşürülmesine yönelik diplomatik çabaların sürmesi ve Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılmasına yönelik anlaşma ihtimalinin güçlenmesiyle yüzde 4,5 geriledi.
Bu tabloya yol açan açıklama ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'ten gelmişti. Bessent, ABD ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nın kontrolüne ilişkin bir anlaşmanın yakın bir tarihte sağlanabileceğini söyledi.
72 bin düzensiz göçmenden 70 bini Fas'a döndü
İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı olan Sebte'ye (Ceuta) giren yaklaşık 72 bin düzensiz göçmenden 70 bine yakınının Sebte'yi terk ettiğini açıkladı.
İspanya sınırları içinde kalanların durumuyla ilgilendiklerini, gerektiği takdirde göçmenlerin iade edileceğini ifade eden Marlaska, Sebte'ye geçiş sürecinde 75 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Daha önce yerel basındaki haberlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 88 olarak duyurulmuştu.
Netanyahu: Hamas silahsızlanmadan Gazze'den çekilmeyiz
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Barış Kurulu'nun ateşkesin ikinci aşamasına ilişkin duyurduğu yol haritasına rağmen Gazze Şeridi’nde işgal ettikleri alanlardan Hamas silahsızlandırılana kadar çekilmeyeceklerini savundu.
ABD Başkanı Donald Trump ve ekibinin "Hamas'ı silahsızlandırabileceklerine ve Gazze Şeridi'ni silahtan arındırabileceklerine inandığını" söyleyen Netanyahu, Barış Kurulu'nun duyurduğu yol haritasının kendilerine iletildiğini, ancak taslağa ilişkin itirazlarını ABD yönetimine ilettiklerini söyledi.
Afganistan'da çocuklar için 'acil fon' çağrısı
Dünya Gıda Programı, çocuklarda yetersiz beslenmenin kritik seviyelere ulaşması nedeniyle finansman açıklarının kendilerini Afganistan’daki hayat kurtaran gıda ve beslenme programlarını küçültmeye zorladığını belirterek 'acil fon' çağrısında bulundu.
WFP verilerine göre, Afganistan'da 3,7 milyon çocuk yetersiz beslenmiş durumdayken, 1,2 milyon hamile ve emziren kadının da yetersiz beslendiği tahmin ediliyor.
WFP, beslenme tedavisi ve yetersiz beslenmenin önlenmesi hizmetlerinin sürdürülmesi için gelecek 6 ayda 540 milyon dolar acil fona ihtiyaç duyuyor.
Almanya'da Ren, Elbe ve Tuna nehirleri kuruyor
Ülkede etkisini sürdüren sıcak hava dalgası ve yağış yetersizliği nedeniyle ülkenin en önemli nehirlerinde su seviyeleri kritik düzeye geriledi.
'Durumun gelecek günlerde daha da kötüleşebileceği' uyarısında bulunan etkililer, bu yıl birçok nehir kesiminde düşük su seviyelerine 'olağan dışı derecede erken' ulaşıldığını bildirdi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da da dün ölçülen 41 derecelik sıcaklık, 'ülke genelinde tüm zamanların sıcaklık rekoru' olarak kayıtalara geçti.
Yunanistan'da da çok yüksek orman yangını riski nedeniyle başkent Atina'nın da yer aldığı Attika bölgesi ile Eğriboz, Sakız ve Midilli adaları için bugün kırmızı alarm ilan edildi.
Bu arada Irak basınındaki duyurulara göre, hava sıcaklıklarının 50 dereceyi aşmasının beklendiği uyarılarının ardından Basra, Zi Kar, Meysan, Kerbela, Kadisiyye (Divaniye), Babil ve Vasıt valilikleri, bugün resmi kurumlarda mesaiye bir gün ara verilmesi kararı aldı.
Sağlık, güvenlik, elektrik ve diğer temel hizmetleri sunan kurumların uygulamadan muaf tutulacak.
Rus lojistik şirketi FESCO, Karadeniz'de yeni sevkiyat taleplerini durdurdu
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom bünyesindeki FESCO lojistik şirketi, Karadeniz üzerinden yapılacak sevkiyatlara ilişkin yeni taleplerin kabulünü geçici olarak durdurdu.
Mürettebatın ve yüklerin güvenliğinin şirket için öncelik taşıdığı vurgulanan açıklamada, tüm güvenlik tedbirlerine uyularak teslimatların gerçekleştirilmesine yönelik olası seçenekler üzerinde çalışıldığı belirtildi.
Putin, yabancı yatırımcıların hisse geri alım hakkının kaldırılmasına izin verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2022'de ülkeden ayrılan yabancı yatırımcıların Rus şirketlerindeki hisse ve paylarını geri alma hakkından mahkeme kararıyla mahrum bırakılmasına imkân tanıyan kararnameyi imzaladı.
Putin, daha önce yaptığı açıklamada, Batılı şirketlerin kendi ülkelerindeki siyasi baskılar nedeniyle Rusya pazarından ayrılmak zorunda kaldığını ve bunun sonucunda ciddi sorunlarla karşılaştığını ifade etmişti.
Ekonomi
Tüpraş'tan tarihi kâr: Net kâr yüzde 320 arttı, net nakit 130 milyar liraya ulaştı
Tüpraş, 2026'nın ilk yarısında ana ortaklığa ait net kârını 49,8 milyar liraya çıkarırken, bu şirket tarihindeki en yüksek ilk 6 aylık net kâr olarak kayıtlara geçti.
Net nakit pozisyonu 130,7 milyar liraya ulaşan şirket yıl sonu net rafineri marjı beklentisini de iki kat artırdı.
Tüpraş'ın beklentileri aşan bilançosuna dair detaylar haberimizde.
Karahan'dan ihracat açıklaması
TCMB Başkanı Fatih Karahan, Erzurum'da 'Para Politikası ve Makroekonomik Görünüm Toplantısı'nda konuştu.
Küresel tedarik zincirlerindeki yönlenmenin Türkiye'nin ihracatını hızlandırdığını söyleyen Karahan, savaş döneminde yükselen reel sektör enflasyon beklentilerinin gerilemeye başladığını belirtti.
TMSF, 106 makam aracını ihaleye çıkarıyor
Farklı şirket gruplarına ait araçların yer aldığı ihaleler, hem bireysel alıcılar hem de ticari işletmeler için geniş bir seçenek yelpazesi sunacak.
Liste göz kamaştırıcı:
- 2023 model Mercedes-Maybach S 580 4Matic Inspiration 25 milyon lira
- 2023 model Range Rover Autobiography SWB 18 milyon lira,
- 2023 model Audi A8 L 3.0 TFSI Quattro 11 milyon lira
- 2022 model Audi S8 9,8 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkıyor.
2024 model Land Rover Discovery, 2022 model Land Rover Velar, 2024 model Volvo XC90, Tesla Model Y, BMW 520d, Mercedes-Benz G Serisi ve Audi A5 Cabriolet de dikkat çeken araçlar arasında yer alıyor.
İhaleler kapsamındaki araçları bu bağlantıdaki listede yer alan ihalelerden görebilirsiniz.
Yapay zekâ yarışı 1 trilyon dolarlık kira yükü getirdi
Teknoloji devlerinin yapay zekâ veri merkezleri için üstlendiği ancak henüz bilançolarına yansımayan kira taahhütleri 1,09 trilyon dolara ulaştı.
Reuters'ın analizine göre yapay zekâ talebinin zayıflaması halinde şirketler uzun yıllar yüksek maliyetli kira yüküyle karşı karşıya kalabilir.
Şirketler arasında en yüksek riski Oracle'da: Şirket henüz başlamamış kira taahhütlerini 260 milyar dolar olarak açıkladı. Bu, şirketin bilançosunda yer alan 37,89 milyar dolarlık kira yükümlülüğünün yaklaşık yedi katına denk geliyor.
P&G'den kritik satın alma
P&G, sağlık ve zindelik pazarındaki büyüme stratejisi kapsamında gıda takviyesi üreticisi Thorne'u 3,8 milyar dolara satın almak üzere anlaşmaya vardı.
P&G CEO'su Shailesh Jejurikar, CNBC'ye yaptığı açıklamada, şirketin kişisel bakım ürünlerine yönelik artan talebi değerlendirmek amacıyla sağlık ve zindelik alanındaki faaliyetlerini genişlettiğini söyledi. Jejurikar, şartları şöyle değerlendirdi: "Şunu söyleyebilirim ki, bu fiyat, şirketin büyüme oranları göz önüne alındığında iyi bir fiyat. Gördüğümüz sektör standartlarıyla da bir ölçüde uyumlu."
IMF: Suriye'nin ekonomik toparlanması hız kazanıyor
Uluslararası Para Fonu Suriye ekonomisine dair açıklamasında bölgede devam eden çatışmalara rağmen ekonominin bu yıl çift haneli büyümesinin beklendiğini bildirdi.
Suriye ekonomisinin 2026'da çift haneli büyümesinin, 2027'de de güçlü büyümesini sürdürmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, buna karşın yoksulluğun yaygınlığını koruduğu ve büyümenin bölgeler arasında dengesiz dağıldığı belirtildi.
Piyasalar
-
Borsa İstanbul 13.687,93 | %2,07
-
Dolar 47,5754 | %0,10
-
Euro 54,9253 | %0,14
-
Euro/Dolar 1,1536 | %0,04
-
VİOP 16.083,00 | %-0,09
-
Altın Gram 6.301,51 | %1,13
-
Altın ONS 4.122,90 | %1,12
-
S&P 500 7.736,52 | %1,79
-
Dow Jones 54.085,88 | %1,71
-
ABD 10 Yıllık Tahvil 4,69 | %-1,03
-
Brent Petrol 78,66 | %-0,88
5.08.2026, sabah saat 05.40 verileri
Piyasalar açılmadan önce bilmeniz gerekenler
- Aselsan, yılın ilk yarısını 14,5 milyar lira net kârla tamamladı. Bu dönemde 88,5 milyar liralık satış hasılatı elde eden şirket 23,3 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 349,25 liralık kapanış fiyatı üzerinden Aselsan'ın F/K oranı 38,61, PD/DD oranı 5,19 olarak gerçekleşti. Şirketin özkaynakları bu dönemde yüzde 2 artarak 307 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Bilançoya dair detaylar haberimizde.
- Ford Otomotiv, yılın ilk yarısını 10,4 milyar lira net kârla tamamladı. Bu dönemde 427 milyar liralık satış hasılatı elde eden şirket 20,2 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 80,55 liralık kapanış fiyatı üzerinden Ford'un F/K oranı 8,51, PD/DD oranı 1,58 olarak gerçekleşti. Şirketin özkaynakları bu dönemde yüzde 2 artarak 180 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Bilançoya dair detaylar haberimizde.
-
Ray Sigorta, yılın ilk yarısını 1,9 milyar lira net kârla tamamladı. Bu dönemde 21 milyar lira prim üretimi elde eden şirketin teknik dengesi 2,3 milyar lira oldu. Dünkü seansta 163,00 liralık kapanış fiyatı üzerinden Ray Sigorta'nın F/K oranı 7,57, PD/DD oranı 2,57 olarak gerçekleşti. Şirketin özkaynakları bu dönemde yüzde 11 artarak 10,4 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
-
Aygaz, yılın ilk yarısını 4,5 milyar lira net kârla tamamladı. Bu dönemde 52,5 milyar liralık satış hasılatı elde eden şirket 2 milyar lira FAVÖK elde etti. Dünkü seansta 256,25 liralık kapanış fiyatı üzerinden Aygaz'ın F/K oranı 6,25, PD/DD oranı 0,67 olarak gerçekleşti. Şirketin özkaynakları bu dönemde yüzde 10 artarak 84 milyar lira olarak kayıtlara geçti.
-
Odine Solutions ile Türksat arasında, Türksat’ın 'İnternet Yönlendirici Sistemleri' projesi kapsamında hizmet ve donanım tedariğine ilişkin sözleşme imzalandı. Sözleşmenin toplam bedeli KDV hariç 1,85 milyon dolar.
-
Ard Grup Bilişim, bir kamu kurumu ile bilişim ürünlerinin tedarikine ilişkin olarak KDV hariç 32 milyon liralık sipariş aldı.
-
Forte Bilgi İletişim, bir kamu kurumu ile Bilişim Güvenliği Ürünleri Temin, Tesis ve Modernizasyon İşi konusunda sözleşme imzaladı. Sözleşme bedeli KDV hariç 30 milyon lira.
-
İmaş Makina yüzde 100 bağlı ortaklığı Milleral Makine ile Afrika kıtasında mukim bir müşteri arasında 1,6 milyon dolar toplam bedelle un değirmeni kurulumu sözleşmesi imzalandı. Sevkiyatın 2026’nın son çeyreğinde yapılması planlanıyor.
Her ay Spotify'a para ödeyen kişi sayısı.
İsveç merkezli platform ücret artışlarına rağmen büyümesini sürdürüyor. Ücretli abone sayısı ilk kez 300 milyonu aşan şirketin aylık aktif kullanıcı sayısı da 777 milyona yükseldi.
Oksijen'den
Trabzonspor görkemli transferi duyurdu: Salah geliyor
Liverpool'un Mısırlı efsanesi Muhammed Salah, Trabzonspor'la anlaştı.
Bordo-Mavili ekipten KAP'a iletilen açıklamada 34 yaşındaki yıldızın transferi için resmi görüşmelere başlandığı duyuruldu.
Futbol tarihimizin en görkemli transferlerinden biri olarak kayıtlara geçecek futbolcu bugün saat 12.00'de İstanbul Atatürk Havalimanı'nda olacak. Oyuncunun akşam saatlerinde de Trabzon'a ulaşması bekleniyor.
Salah'ın adı Beşiktaş'la anılmış fakat Siyah-Beyazlılar taleplerin artmasını gerekçe göstererek görüşmeleri sonlandırmıştı.
Fenerbahçe avantaj için sahada
Şampiyonlar Ligi Üçüncü Eleme Turu'nda temsilcimiz Fenerbahçe, bu akşam Avusturya ekibi Sturm Graz'ı ağırlayacak.
Chobani Stadı'ndaki mücadele saat 21.00'de başlayacak ve TV100'den naklen yayınlanacak.
Sarı-Lacivertliler, 11 Ağustos'ta Avusturya'da oynanacak rövanş için avantaj arayacak.
Anthony Taylor, MHK Elit Hakem Direktörü oldu
MHK, 20 yıllık kariyerinin ardından emekliye ayrılan eski İngiliz FIFA hakemi Anthony Taylor'ı Elit Hakem Direktörü olarak göreve getirdi.
Taylor, üst klasman hakemlerinin teknik gelişim süreçlerini, performans ve maç analizlerinin geliştirilmesini, UEFA ve FIFA standartları doğrultusunda yönetecek.
5 Ağustos'ta ne olmuştu?
-
1897'de Thomas Edison, ilk reklam filmini üretti.
-
1914'te Cleveland, Ohio'da, ilk elektrikli trafik ışıkları hizmete girdi.
-
1921'de Gazi Mustafa Kemal, Türk Orduları Başkomutanlığı'na seçildi.
-
1962'de Güney Afrikalı anti-apartheid aktivist Nelson Mandela hapse girdi. Mandela 1990'da serbest kalacak ve 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyahi devlet başkanı olacak.
-
Bugün doğanlar: Gazeteci, şair, yayıncı ve oyun yazarı Şinasi, Rus ressam İlya Repin, Fransız yazar Guy de Maupassant, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Rus ekonomist Wassily Leontief, ABD'li astronot, Ay'a ilk ayak basan insan Neil Armstrong, İskoç ralli efsanesi Colin McRae, ABD'li basketbol yıldızı Patrick Ewing.
-
Bugün yaşamını yitirenler: ABD'li sinema yıldızı Marilyn Monroe, Japon iş insanı Soiçiro Honda, Meksikalı şarkıcı Chavela Vargas, diplomat ve siyasetçi İnal Batu, Japon moda tasarımcısı Issey Miyake.
|
|