26 yaşındaki dijital avatar milyarderi: Riku Tazumi

Japonya gerçek hayattaki YouTube yıldızlarından sanal yıldızlara geçiş yaptı ve bu avatarların arkasındaki insanları yöneten bir yetenek ajansı ülkenin en genç milyarderlerinden birini yarattı. Bu genç milyarderin adı Riku Tazumi

Dijital avatarlarla temsil edilen  VTuber'lar (Sanal Youtuberlar) dünyasında bir endüstri lideri olarak kabul edilen 26 yaşındaki Riku Tazumi isimli genç tarafından kurulan Anycolor şirketinin hisseleri geçtiğimiz Haziran'da Tokyo borsasında halka açıldı. 

O zamandan beri hisse değeri 8 kat artış gösterdi. Bu durum şirketi piyasada en iyi performans gösteren şirketlerden biri haline getirdi. Şirkete yaklaşık 370 milyar yen yani 2,5 milyar dolar değer biçildi. Riku Tazumi'nin sahip olduğu yüzde 45'lik hisse, yenin ABD doları karşısında son on yılların en düşük seviyesine gerilemesine rağmen 1,1 milyar dolar değerinde. 

Anycolor'ın iyi giden performansı, küresel yatırımcıların yüksek kat sayılarla işlem gören yüksek büyüme oranlı şirketlerden uzak durduğu bir yılda öne çıkıyor. Firmanın verimli çıkışı Japonya'nın anime ve pop-idol kültüründen para kazanmaları bu entelektüel varlıkları nakite dönüştürme becerisine olan piyasa güvenini gösteriyor. Anycolor, şu anda yaklaşık 140 yaratıcıyı yönetiyor ve her biri YouTube için farklı bir animasyon karakteri üzerinde çalışıyor. 

Yetenek ajansları Japonya’da yeni

Tokyo'daki Humanmedia araştırma şirketinde analist olan Masahiro Hasegawa, "Yetenek ajansları geleneksel olarak Japonya'da son derece güçlü bir iş kolu oldu. İnsanlar bu tür işletmelerin yeni nesil olduğuna inanıyor" dedi. Johnny & Associates gibi geleneksel yerel yetenek ajanslarının aksine, şirketin yurt dışına açılma potansiyeli yatırımcılar için önemli bir cazibe. Arashi ve Snow Man'i de içeren Johnny'nin pop-idol gruplarının Japonya'da büyük bir hayran kitlesi var ancak kendi iç pazarı dışında sadece küçük bir varlığı var. 

Hisseleri üç günde yüzde 46 yükseldi

Anycolor geçen ay yaptığı ilk kazanç açıklamasında, geçen yılın aynı döneminde 842 milyon yen olan faaliyet kârının temmuz ayına kadar olan üç aylık dönemde neredeyse üç kat artarak 2,1 milyar yene ulaştığını bildirdi. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında izleyiciler tarafından kullanılan İngilizce küresel hizmetinin satışları bir önceki çeyreğe göre iki katına çıkararak yaklaşık 1,6 milyar yen oldu. Anycolor hisseleri üç gün içinde yüzde 46 yükseldi. 

Matsui Securities'de kıdemli piyasa analisti olan Tomoichiro Kubota "Küresel işinin satışlarında büyük bir sıçrama oldu. İnsanlar bu şirketin büyük bir büyümeye doğru gittiğini düşünüyor ve hisselerine yükleniyor" dedi.

Firmanın popülaritesi, Nijisanji markası altında YouTube'da performans sergileyen sanal karakterlerden kaynaklanıyor. Bu VTuber'lar ya da sanal YouTuber'lar canlı yayın şovlarını izleyenlerle aktif olarak etkileşime girerken genellikle çevrimiçi video oyunları oynuyorlar. Amazon.com şirketinin Twitch'indeki oyun yayıncılarına benziyor ancak farklı bir platformda ve anime kökenli çekiciliğe sahip.

Ürün satarak reklamların ötesine geçiyor

Kubota'ya göre pek çok işletme YouTube üzerinden para kazanmayı başaramıyor ancak bu sanal idol karakterler Anycolor'ın hayranlarına ürün satarak reklamların ötesine geçmesini sağlıyor. Aynı zamanda VTuber'lar, normal pop gruplarının yaptığı gibi büyük çevrimdışı konserler düzenlemek veya TV şovlarında sahne almakla ilgili yüksek maliyetlere ihtiyaç duymuyor. 

Şirket Temmuz ayı çeyreği için yüzde 36'lık bir işletme kâr marjı bildirdi. Hasegawa, "Hayranlar, ortalama bir tüketiciye kıyasla harcanabilir gelirlerinin daha büyük bir kısmını bu yıldızlar için kullanma eğiliminde ve şimdi Japonya'da başlayan bu kültürün denizaşırı ülkelere yayıldığını görüyoruz" diyerek iş modelinin fark yaratabildiğine değindi.

Pandemide  yükselişe geçti

VTuber'lar da dahil olmak üzere çevrimiçi eğlence sağlayıcısı olan Çinli Bilibili şirketi hisselerinin pandeminin patlaması sırasında büyük bir yükseliş yaşadığını, küresel ekonominin bozulması ve kayıpların artmasıyla yüzde 90'dan fazla düştüğünü gördü. ABD-Çin gerginliği nedeniyle Nasdaq'tan çıkmak zorunda kalabilecek olan şirket, bu ay Hong Kong'da birincil listeye girdi. 

Anycolor'un kurucusu Tazumi, Tokyo merkezli firmayı 2017 yılında henüz bir üniversite öğrencisiyken kurdu. Tazumi firmanın web sitesinde o zamanki adıyla 'sıfırdan anlamına gelen Ichikara'nın animeyi endüstrinin geleneksel çerçevesine bağlı kalmayacak yeni nesil bir eğlence şirketi olmaya açılan bir kapı olarak kullanmak istediğini yazdı.

Riku Tazumi kimdir?

Riku Tazumi, 2017 yılında girişimini kurmak için Waseda Üniversitesi'ndeki eğitimine ara verdi. Tazumi dijital avatarlarla temsil edilen çevrimiçi eğlenceler olan VTuber'lar dünyasında bir endüstri lideri olarak kabul ediliyor. Çevrimiçi içerik hizmeti, gerçek hayattaki yaratıcıları şirket tarafından yönetilen yaklaşık 100 sanal karakteri tanıtıyor. Firmanın 12 milyon YouTube abonesi olan kendi sanal grubu Nijisanji, hayranlarına ürün ve müzik satıyor. Ağustos ayında Ichikara, aralarında SBI Investment ve KLab'ın da bulunduğu yatırımcılardan 6,5 milyon dolar toplayarak Güney Kore, Endonezya, Hindistan ve Çin'e açılmasını finanse etti.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi