25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2022 12:10 | Son Güncelleme: 22.09.2022 15:08

YouTube kullanıcıları için para kazanmayı kolaylaştırıyor

Sosyal medya devlerinin TikTok ile olan savaşı sürüyor. Bu defada YouTube, kısa video özelliği olan Shorts üzerinden kullanıcıların para kazanmasını kolaylaştıracak bir hamle attı
YouTube kullanıcıları için para kazanmayı kolaylaştırıyor

2021 yılının Mart ayında YouTube’un sosyal medya kullanıcılarına sunduğu, TikTok’a rakip olarak görülen YouTube Shorts videoları, artık kullanıcılarına daha fazla para kazandıracak. YouTube’un bu hamlesi, Amerikalı sosyal medya şirketlerine büyük bir rakip olan Çin merkezli TikTok’a karşı artan savaşta yeni bir adım olarak yorumlandı.

Şirketin yöneticileri salı günü Jason Derulo gibi platformda aktif olan içerik üreticilerinin yer aldığı Made on Youtube etkinliğinde, gelecek yıldan itibaren içerik üreticilerinin Shorts’tan gelen aylık reklam gelirinin büyük bir kısmını ellerinde tutabileceklerini duyurdu. 

Üreticiler daha hızlı para kazanabilecek 

İçerik üreticilerinin ‘Süper Teşekkür’ bahşiş seçeneği olacak ve ücretli kanal üyelikleri gibi özelliklerle reklam programının parçası olmadan erişim sağlayabilecekler. Kariyerlerinin başlarında, programa katılması uzun süren birçok içerik üreticisinin artık çok daha erken katılabileceğini söyleyen yetkililer, “Üreticiler, geçmişte olduğundan çok daha erken para kazanmaya başlayacak” dedi.

YouTube’un içerik oluşturucularından Colin ve Samir yapılan bu YouTube'un bu açıklamasını on yıl önce platformda aktif hale geldiklerinden beri en önemli duyuru olarak nitelendirdi. Yetkililer, kullanıcıların Shorts’u açması, altı video izlemesi ve iki reklam izlemesiyle birlikte uygulamadan çıkıldığında, YouTube’un bu iki reklamdan elde edilen gelirin altı video üreticisine dağıtılacağını söyledi. Youtube, içerik üreticilerine son üç yılda 50 milyar dolardan fazla ödeme yaptığını söylüyor.

Para kazanmak için şartlar neler?

YouTube’dan para kazanmaya başlamak için 1 sene içerisinde en az bin aboneye ulaşmış olmak ve 4 bin saat izlenmeye ulaşmış olmak yeterli oluyor. Shorts için 90 gün içinde 10 milyon izlenmeyi yakalamak gerekiyor. 

Youtube üreticisine yüzde kaç pay verecek?

YouTube yetkilileri Shorts ödemelerinin farklı olacağı belirtti. İçerik üreticileri, videodan sağlanan gelirin yüzde 45’i alacak, gerisi YouTube’a kalacak. Normal YouTube videolarında ise bu durum tam tersi şeklinde gerçekleşiyor.