20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 17.08.2022 10:52 | Son Güncelleme: 17.08.2022 11:10

YouTube oyuna girmeye hazırlanıyor: Dijital platformlardaki yeni trend kanal mağazaları mı?

Netflix, Disney +, HBO gibi birçok platform arasında rekabet sürerken YouTube'da oyuna dahil olmak için yeni bir uygulama üzerinde çalışıyor. Tüm platformları içinde barındıracak bir kanal mağazası inşa edecek şirketin sektördeki en güçlü uygulamayı yapabileceği konuşuluyor
YouTube oyuna girmeye hazırlanıyor: Dijital platformlardaki yeni trend kanal mağazaları mı?

Google’ın ana şirketi Alphabet’in sahibi olduğu Youtube, dijital dizi platformları yarışına katılacak. Ancak video devi, bunu rakiplerinden biraz daha farklı bir yolla yapacak. Geçtiğimiz günlerde Wall Street Journal’ın duyurduğu bir habere göre YouTube, “kanal mağazası” işlevi görecek yeni bir uygulama üzerinde çalışıyor. Şirketlerle platforma katılma konusunda görüşmeler yapan YouTube, streaming platformları için çevrimiçi bir mağaza açmayı planlıyor. 

18 aydır üzerinde çalışıyor

Şimdilik adı bilinmeyen ancak kanal mağazası olarak anılan proje için yaklaşık 18 aydır çalışılıyor ve bu sonbaharda yayınlanacağı tahmin ediliyor. Şu an yalnızca ABD’de hizmet veren YouTube TV’nin HBO, AMC+, Showtime gibi dizi platformlarına abonelik ekleme özelliği olduğu göz önüne alındığında bu uzun geliştirme süreci sonucu beklenen bir hamleydi. 

The Wall Street Journal'ın bildirdiğine göre YouTube, kullanıcıların YouTube uygulaması aracılığıyla dizi platformlarına abone olmalarını sağlayacak bir sistem inşa ediyor. Ancak şimdilik hangi platformların bu mağazanın bir parçası olacağı bilinmiyor. 

"YouTube harika bir ortak olabilir"

YouTube’un 2020’nin başlarından biri benzer bir plan üzerine çalıştığı biliniyor. Yakın zamanda şirket bunun sinyallerini de verdi. YouTube Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Christian Oestlien, The Verge’e yaptığı son açıklamalarda, “İçeriğin bir paket halinde dağıtılıp dağıtılmadığını veya zaman içinde onu dağıtmanın başka yollarını araştırdığımızda, YouTube'un bu konuda harika bir ortak olabileceğini düşünüyorum. Hiçbir zaman bizimle ortak hizmetlere ikinci bir seçenek olarak bakmadık. Hepimizin gerçekten sağlıklı bir şekilde bir arada var olabileceğini düşünüyoruz” dedi. 

Uygulama mağazası mantığı

Bu streaming platformları içindeki en popüler fikir olabilir. Birçok teknoloji şirketi kendi orijinal içeriklerini oluşturmaya çalıştı ve bunun zaman içinde ne kadar zor ve pahalı olduğunu gördü. O yüzden şimdi yeni şeyler denemeye çalışıyorlar. Aslında uygulama ve oyun mağazalarında da benzer bir sistem var: satın aldığınız her şeyden küçük bir pay alıyor. 

Apple, Amazon ve diğerleri bu konuda aslında başarılı denemeler yaptı. HBO Max, Amazon Kanalları aracılığıyla 4,5 milyon aboneye ulaştı ve bu ortaklıktan yakın zaman önce vazgeçti ancak şimdi geri dönmeyi planladığı konuşuluyor. ABD perakende devi Walmart bile bu pazara dahil olmayı düşünüyor.

Büyük bir kitlesi var

Ancak YouTube, kanal mağazaları içinde en güçlü konuma sahip olabilir. Ayda iki milyardan fazla insandan oluşan ve birçoğunun zaten bir hesabı ve YouTube'da kayıtlı bir kredi kartı olan muazzam bir kitlesi var. Uygulamayı kullananlar HBO gibi platformların tanıtımlarını zaten izliyor. Bu nedenle YouTube için hizmete abone olmalarını sağlamak kolay bir ek satış olacaktır. YouTube ayrıca, kullanıcılar için piyasadaki en iyi video oynatıcıya ve uygulamaya sahip.

YouTube, bu platformun bir kısmını zaten oluşturdu. YouTube TV bir dereceye kadar zaten bir kanal mağazasıdır; HBO Max, Starz, Showtime ve diğer kanallara ve hizmetlere doğrudan YouTube TV arayüzünden abone olabiliyorsunuz. Doğrudan YouTube'da da film satın alabilir, kiralayabilir ve bazı şeyleri ücretsiz olarak izleyebilirsiniz. 

Rekabetten çekildi

Diğer taraftan bu YouTube’un, Netflix ve HBO ile kafa kafaya rekabet edemeyeceğini de kabul ettiği anlamına gelebilir. Şirket, TV tarzı orijinal içerik oluşturmaya yönelik YouTube Originals gibi talihsiz girişimleri de dahil olmak üzere uzun süre daha kaliteli içerik üretmenin ve sunmanın yollarını aradı. Platform, TV şovları ve kısa film videoları için önemli bir uğrak noktası ancak premium Hollywood içeriklerini entegre etmenin mükemmel bir yolunu bulamadı. 

Dizi devlerini ikna etmesi gerekecek

Bu planın işe yaraması için YouTube'un, dizi devlerini bunun işletmeleri için uzun vadeli bir tehdit olmadığına ikna etmesi gerekecek. YouTube'un Hollywood ile ilişkisi yıllar içinde gelişti, ancak birçok eğlence şirketi hala onu hem bir ortak hem de tehdit olarak görüyor.

Paramount Plus, Amazon gibi platformların YouTube’ın muazzam kitlesinin değerini ve burada oluşacak rekabeti nasıl tartacağı, YouTube’un olmayı umduğu kanal mağazası olup olmayacağına karar vermek için uzun bir yol kat etmesi gerekecek.  

Birçok şirket ileride kanal mağazası kurmak isteyecek. Ancak YouTube bunu başarabilirse, daha fazlasına sahip olabilir. Tüm programlarınızı, filmlerinizi, satın alabileceğiniz ve kiralayabileceğiniz ve ayrıca sevdiğiniz tüm içerik oluşturucuları ve onlar için destek oluşturan arama motorunu içeren bir YouTube uygulaması mı? Bu eğlence sektöründeki en güçlü uygulama olur ve kimse buna yaklaşamaz.