Apple iPhone 15 satmakta zorlanıyor, eski iPhone modelleri günü kurtarıyor

Apple'ın telefon satışlarını mercek alan bir araştırmaya göre iPhone 15 serisinin satışları önceki modellerin önemli ölçüde gerisinde kalırken, en yeni iPhone modelleri beklentilerin altında kalıyor, eski iPhone modellerinde satışların sürmesi bu boşluğu dolduruyor

Consumer Intelligence Research Partners (CIRP), son çeyrekte iPhone satışlarına ilişkin en son sonuçlarını yayınlayarak yeni iPhone 15 modellerinin düşük performansına ışık tuttu. Rapor iPhone 15, gelişmiş Pro ve Pro Max ve iPhone 15 Plus'ı içeren iPhone 15 serisinin satışlarının üçüncü çeyrek satışlarını mercek altına aldı.

iPhone 14'ün çok gerisinde kaldı

Bulgular, bu modellerin önceki lansmanlara kıyasla beklenen satış rakamlarına ulaşamadığını gösteriyor. Son çeyrekte, dört iPhone 15 modeli toplam iPhone satışlarının yüzde 67'sini oluşturdu ve geçen yılın aynı döneminde iPhone 14 modellerinin sahip olduğu yüzde 79'luk paya göre önemli bir düşüş gösterdi. Düşüş tüm modellerde kendini gösteriyor. Temel iPhone 15, selefi iPhone 14'ün yüzde 24'lük payına kıyasla satışların yalnızca yüzde 19'unu elde etti.

Bu eğilimin tek istisnası, her iki dönemde de tutarlı bir şekilde yüzde 22'lik satış payını koruyan üst düzey iPhone 15 Pro Max.

İlginç bir şekilde, eski modeller iPhone 15'in az satışlarından doğan boşluğu doldurdu. Haziran 2024 ile biten çeyrek dönemde artık bir yaşında olan iPhone 14 ve 14 Plus modelleri satışların yüzde 17'sini oluşturdu. Bu satışlar, bir yaşındaki iPhone 13 ve 13 mini modellerinin satışların yalnızca yüzde 11'ine katkıda bulunduğu bir önceki yıla göre önemli ölçüde arttı.

İki yaşındaki iPhone 13 de 2024 yılında daha iyi bir performans sergileyerek geçen yıl iki yaşındaki iPhone 12'nin yüzde 4'lük yetersiz payına kıyasla yüzde 10'luk bir pay elde etti.

Pazar dinamikleri değişti

iPhone 15 modellerinin düşük performansı pazar dinamiklerine de bağlı. Tüketiciler, akıllı telefon pazarı olgunlaştıkça yıllık yükseltme yapmaya daha az meyilli olabilir ve bu da daha uzun cihaz yaşam döngülerine yol açabilir.

Bu eğilimler tüketici davranışlarında bir değişim olduğunu gösteriyor. Tüketiciler ekonomik şartlardan dolayı yeni iPhone'a daha fazla ödeme yapmak yerine eski ve indirimli modellerde çareyi buluyor olabilir.

Yakın zamanda yaşanan Covid-19 salgını da muhtemelen tüketicilerin bütçeleri üzerinde etkili oldu. Apple'ın eski modelleri koruma ve tanıtma stratejisi, amaçladığı şekilde olmasa da sonuç veriyor. Şirketin ürün yelpazesi artık en son teknolojiyi arayanlardan önemli ödünler vermeden daha uygun fiyatlı seçenekler arayanlara kadar farklı pazar segmentlerine etkili bir şekilde hizmet ediyor.

Yapay zeka iPhone 16 satışlarında sert yükseliş sağlayabilir

iPhone 16, yapay zekanın da gücüyle analistlerin tahmin ettiği gibi Apple için kırılma noktası olabilir ve satışları canlandırabilir. 

Villası kesici tel örgülerle çevrili olduğundan giremedik Kayıp Narin'in cansız bedeni bulundu Erzurum'a mevsimin ilk karı yağdı: Hava sıcaklığı 10 derece birden düştü Tüm dünyada acil durum ilan etti Amca Salim Güran beni ve ailemi öldürmekle tehdit etti Instagram'a Türkiye'de erişim yasağı getirildi