08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.07.2024 23:01 | Son Güncelleme: 09.07.2024 23:06

Apple Watch X geliyor: Mevcut saatlerden ne farkı olacak?

Teknoloji devi Apple, Eylül ayında iPhone 16 serisini duyuracak ancak bu telefonlar yalnız gelmeyecek. Şirketin zirvede 10'uncu jenerasyon Apple Watch modellerini de duyurması beklenirken, saatlerin 10. yıldönümüne özel nasıl yenileneceği merak konusu
Apple Watch X geliyor: Mevcut saatlerden ne farkı olacak?

Apple ürün yıldönümlerini önemsiyor, bunu daha önce iPhone X'te göstermişti. iPhone, 2017'de 10. yaş gününe yaklaşırken, şirket iPhone 9'u atlayarak iPhone X'i zamanında çıkarmak için yarıştı. Bu model, uçtan uca ekrana sahip yeni tasarımıyla büyük bir yükseltmeydi.

Ancak Apple, iPod'da bunu yapamadı çünkü bu cihaz 2011'de 10. yıldönümünü kutladığında çoktan kaybolmaya başlamıştı. Ve Apple, pandeminin başlarında 2020'de iPad'in 10. doğum günü için de özel bir çalışma yapmadı. Sadece iPad Pro'da bazı değişikliklerle yetindi.

Şimdi Apple Watch 10. yaş gününe yaklaşıyor ve şirketin bu özel anı kutlamak için bir şansı var. Apple bu sonbaharda, orijinal akıllı saat serisi olan "Series" modellerinde daha büyük ekranlar da dahil olmak üzere bazı önemli değişiklikler planlıyor. Cihaz ayrıca daha ince olacak, ancak tasarımın kendisinin çok farklı görünmesi olası değil.

Ekranlar büyüyecek

Series 10'un (Apple Watch 10 Serisi) her iki versiyonu da - kod adı N217 ve N218 - daha büyük ekranlara sahip olacak. Bu değişiklik, Series 10 müşterilerinin Apple Watch Ultra'da bulunan ekran kadar büyük bir ekran seçebilecekleri anlamına geliyor.

Bu arada Ultra'nın tasarımında büyük bir değişiklik olmayacak. Apple Watch kasanın altında başka geliştirmeler de olacak. Hem Series 10 hem de yeni Ultra 3, ileride bazı yapay zeka geliştirmeleri için zemin hazırlayabilecek yeni bir çipe sahip olacak. Ancak cihazın Apple Intelligence'ı çalıştırmasını umuyorsanız yanılıyorsunuz. Şimdilik bu hizmet yalnızca iPhone, iPad ve Mac'e geliyor. Daha sonra Vision Pro'ya da gelecek, ancak Apple'ın bu yeniliği saate getirme planı yok.

Apple'ın gelecek saatleri bir yıldönümü modeli olarak mı markalaştıracağı yoksa gelecek yıla kadar mı bekleyeceği hala net değil. Apple Watch'un 2014'te duyurulduğu ancak 2015'e kadar piyasaya sürülmediği göz önüne alındığında, şirket bu yıl yıldönümünü kutlayabilir ya da 2025'te daha gösterişli bir sürüm yapabilir. Bir diğer soru ise Apple'ın saatlerine uzun zamandır beklenen sağlık araçlarını ne zaman ekleyeceği.

Apple'ın sağlık teknolojilerinde sorunları var

Şirket, bu yıl piyasaya sürülmesi planlanan yüksek tansiyon ve uyku apnesini tespit etmek için teknoloji geliştiriyordu. Ancak çalışmalar pek de sorunsuz gitmedi. Geçen yıl bu özellikler üzerinde ilerleme kaydeden Apple'ın bazı ciddi sorunlarla karşılaştığı söyleniyor. Yüksek tansiyonu ya da hipertansiyonu ölçen teknoloji, testler sırasında umulduğu kadar güvenilir olmadı. Bu durum Apple'ın planlarını geciktirebilir.

Kan basıncı özelliğinin yeni Series 10 tasarımıyla düzgün çalışıp çalışmayacağı noktasında endişeler var. Bu seçenek piyasaya sürüldüğünde bile kesin bir çözüm olmayacak. Mekanizma, Apple Watch'taki kalp atış hızı ve kan oksijen uygulamalarının aksine size gerçek bir değer vermek üzere tasarlanmadı. Bunun yerine, temel değerinizi belirleyecek ve kan basıncınızın nispeten yüksek olup olmadığını izleyecek. Böylece değeriniz yükseldiğinde ne yaptığınızı not edebileceksiniz.

Uyku apnesi özelliği daha büyük zorluklarla karşı karşıya. Bu işlev, kişinin kanındaki oksijen doygunluğuna bağlı. Masimo Corp. ile devam eden yasal bir anlaşmazlık nedeniyle Apple Watch'lar şu an itibariyle bu seviyeleri ölçemiyor. Apple ya bu sorunu Eylül ayına kadar çözecek ya da bu sorunu aşmanın başka bir yolunu bulacak.

Glikoz takibi

Daha uzun vadeli bir hedef ise Apple Watch'a glikoz izleme özelliği eklemek. Böyle bir özelliğin yaklaşık on yıldır geliştirilmekte olduğunu ve şirketin bu çalışmada önemli kilometre taşlarına ulaştığını duymuştuk.

Apple, yeni özelliklerin ötesinde bazı üretim değişikliklerine de bakıyor. Bazı Apple Watch modelleri için kasayı 3D baskı ile üretme fikrini test etmeye devam ediyor. Bu, üretimi hızlandırabilir ve Apple'ın daha az malzeme kullanmasını sağlayarak çevreye yardımcı olabilir.

Şirket ayrıca en son 2022 yılında güncellediği düşük maliyetli Apple Watch SE modelinin yeni bir versiyonu üzerinde çalışıyor. Şirketin test ettiği fikirlerden biri, alüminyum kabuğu sert plastik ağırlıklı değiştirmek. Apple belki de maliyeti Samsung'un en ucuz saati olan Galaxy Watch FE'ye daha iyi rakip olabilecek bir seviyeye düşürmek istiyor. 

Siri

Apple'ın büyük Siri güncellemesi önümüzdeki bahar gelecek. Siri'nin yeni yetenekleri Apple Intelligence sunumunun en önemli özelliklerinden biri olacak. Dijital asistan ilk kez Apple'ın uygulamaları içindeki eylemler üzerinde hassas bir kontrole sahip olacak. Bu, Siri'den örneğin bir fotoğrafı düzenlemesini ve ardından bir arkadaşınıza göndermesini isteyebileceğiniz anlamına geliyor.

Ayrıca yapay zeka ekranınızda neye baktığınızı anlayabilecek ve Siri'nin bağlama göre ne yapmak istediğinizi belirlemesine yardımcı olacak. Ancak bu yükseltmelerin hiçbiri bu sonbaharda piyasaya sürüldüğünde hazır olmayacak. Bunun yerine, Siri özelliklerinin Ocak ayında geliştiriciler için beta testine gireceği ve ardından ilkbaharda halka açık olarak piyasaya sürüleceği belirtiliyor.

Yeni bir tasarım ve ChatGPT entegrasyonu gibi diğer Siri özellikleri de bu yılın ilerleyen dönemlerinde gelecek. Ayrıca Apple Intelligence, Vision Pro'ya da gelecek, ancak gelecek yıla kadar değil. 

Kameralı AirPods

Apple'ın kamera donanımlı AirPods'u yeniden gündemde. Şubat ayında Bloomberg, Apple'ın dahili kameralı güçlendirilmiş AirPods üzerinde çalıştığını yazmıştı. Kod adı B798 olan bu mühendislik projesinin ardındaki fikir, kameraların yapay zeka ile birlikte çalışarak kullanıcıya bağlamsal bilgiler sağlayabileceği yönünde.

Örneğin, AirPods kullanıcıların çevresini görebilir ve yön bulmalarına yardımcı olabilir. Bu teknoloji aynı zamanda nesneleri tanımlamak ve onlar hakkında bilgi sağlamak için de kullanılabilir. Bu teknoloji iki nesil sonra AirPods Pro'da yer alabilir. Kameralı AirPods fikri geçtiğimiz hafta analist Ming-Chi Kuo'nun böyle bir cihazın 2026 yılında üretime girebileceğini söylemesiyle yeniden gündeme geldi. 

OpenAI ortaklığı

Apple, iş ortağı OpenAI'de yönetim kurulu gözlemci koltuğuna oturacak. Microsoft'u hatırlayacak olursak OpenAI'deki yönetim kurulu gözlemci koltuğunu kazanmak için çok şey yaptı, milyarlarca dolarlık bir yatırım yaptı, ChatGPT'yi güçlendirmek için bulut altyapısını sağladı ve şirketin bir yönetim kurulu darbesini atlatmasına yardımcı oldu.

Apple ise ChatGPT'yi kendi yazılımına entegre etmek zorunda kaldı. Bu yılın sonlarına doğru OpenAI Apple'a bir gözlemci koltuğu verecek ve uzun süredir yöneticilik yapan Phil Schiller bu göreve aday gösterilecek. Yönetim kurulu gözlemcisi olarak Apple toplantılara katılabilecek ancak standart oy hakkına sahip olmayacak. Bu pozisyon sayesinde şirket OpenAI'nin nasıl yönetildiği ve hangi kararların alındığı konusunda daha iyi bir fikre sahip olacak. 

Takvimde ne var?

10 Temmuz: Samsung en yeni katlanabilir telefonlarını, kulaklıklarını ve akıllı saatlerini piyasaya sürecek. Samsung her zamanki gibi yılın ikinci yarısında piyasaya süreceği cihazları duyurma konusunda Apple'ı geride bırakacak. Koreli teknoloji devi bu kez Unpacked etkinliğini Paris'te, Olimpiyatların başlamasından sadece birkaç hafta önce düzenleyecek. Beklentilere gelince, şirket katlanabilir telefonlarının, akıllı saatlerinin ve kulaklıklarının yeni versiyonlarını sergileyecek. İzlenmesi gereken en önemli şey, Apple'ın konsepti tamamen benimsemiş olmasıyla birlikte yapay zekanın ne kadar konuşmanın bir parçası olacağı. Samsung bu yılın başlarında Google'ın Gemini teknolojisine sahip yapay zeka cihazlarını piyasaya sürmüştü.

13 Ağustos: Google, yeni Pixel cihazları için her zamankinden daha erken bir lansman düzenleyecek. Alphabet şirketi, yıllık cihaz güncellemelerini her zamanki Ekim zamanlamasından çok daha önce, yazın tam ortasında açıklayacak. Bunun en olası iki nedeni var:

Şirket, Apple'ın Eylül ayındaki lansmanından uzak durmak istiyor ya da yeni ürünlerin ayrıntılarının sızması için daha az zaman vermeyi amaçlıyor. Etkinlikte Pixel 9 telefon, yeni Pixel Buds, Pixel Watch'un daha büyük bir versiyonu ve potansiyel olarak Pixel Fold için bir güncelleme yer alacak.