Dünya yetmedi: İnsan külleri Ay'a gidiyor
NASA'da bir grup bilim insanı sermaye sahiplerinin desteğiyle özel bir Ay planı üzerinde çalışıyor. İnsan küllerinin Ay'a götürülmesinden içecek reklamının Ay'da çekilmesine kadar pek çok çılgın fikir planda yer alıyor. Ancak ülkelerin Ay'a inişi, sınırları kimin çizeceği sorusunu akıllara getirdi
Bilim insanları Ay'a gitmekten çok daha fazlasını düşünüyor. Öyle ki NASA'nın Dünya'nın doğal uydusu Ay'ı insanlar için daha erişilebilir hale getirme çabaları sürerken, insan küllerinin dahi Ay'a taşınması için özel olarak finanse edilen bir planın son hazırlıkları yapılıyor.
Reuters'ın haberine göre önümüzdeki birkaç yıl içinde özel şirketler ve uzay alanında özel çalışmalar yürüten şirketler tarafından üretilen uzay araçları bazı sıra dışı hayalleri de gerçeğe dönüştürecek. Girişimler arasında Ay'ın insan kalıntılarının kapsülleri için bir alan olarak kullanılması, spor içeceklerinin reklamının yapılması ve hatta belki de Ay'ın kendi toprağından yapılmış iki kat yükseklikteki bir haç sembolü yer alabilir.
Ay'ı çöplerle doldurmamalıyız
Uluslararası uzay hukuku alanında çalışan bir avukat olan Leslie Tennen, "Ay'ı keşfetmenin henüz başındayız ve sadece biyolojik ve kimyasal kirlilikle değil, çöplerle de kirletmemeye dikkat etmeliyiz" dedi.
ABD'li Astrobotic şirketinin yakın zamanda gerçekleştirdiği ve Ay'ın yüzeyine ulaşmayı başaramayan özel bir Ay görevindeki yükler arasında düzinelerce insan külü kapsülü ve bir kutu Japon spor içeceği vardı. Kutunun tam olarak ne amaçla kullanıldığı belli değildi.
ABD yasalarına göre, ABD Federal Havacılık İdaresi ve diğer kurumlar; bir roket yükünün Dünya'dan fırlatılmasının "kamu sağlığını ve güvenliğini, ABD ulusal güvenliğini ya da ABD'nin uluslararası yükümlülüklerini tehlikeye atmadığını onayladığı sürece, bu maddeler ve diğer her şey Ay'a gidebilir.
Şu kısım oldukça dikkat çekici: "ABD ulusal güvenliğini ya da ABD'nin uluslararası yükümlülüklerini tehlikeye atmadığı sürece...
ABD yasalarında Ay'a özel bir madde yok
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Ay'a yaptığı yolculukların maliyetini düşürmek için özel şirketlere ağırlık verdikçe bu konu daha fazla dikkat çekecek. Halihazırda Ay'ın yüzeyinde nelerin kabul edilebilir olduğunu belirleyen herhangi bir ABD yasası ya da standardı bulunmuyor. NASA uzun vadeli ay üsleri öngörüyor ve rekabetçi bir ticari pazarı teşvik etmeyi umuyor.
Ülkeler Ay'da sınır kavgasına girebilir
Uzay hukuku konusunda uzman avukatlar, düzenlemelerin yokluğunun ABD şirketlerini Ay yüzeyinde faaliyet gösteren diğer ülkelerle karşı karşıya getirebileceğinden ya da hangi özel çabaların arazi tahsisi veya egemenlik iddiası olarak değerlendirilebileceği konusunda uluslararası anlaşmazlıklara yol açabileceğinden endişe ediyor.
Yönergelerin eksikliği bazı girişimcilerin olasılıkları göz önünde bulundurmasına neden oluyor. Bu çerçevede Washington, D.C. merkezli bir girişimci olan Justin Park, Ay'da iki katlı bir bina büyüklüğünde ve sertleştirilmiş Ay toprağından yapılmış bir Hıristiyan haçı inşa etmek istiyor ve bu konuda ABD'li kanun yapıcılar ve Katolik kuruluşlarla görüşerek tahmini 1 milyar dolarlık bir girişim yaratmaya çalışıyor.
Park, "Ay'ın sahibi kimse değil" derken sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelenekleri çiğnemek istemezsiniz ama dünyanın geri kalanını da engelleyemezsiniz"
Park, Ay faaliyetleri için aşırı kısıtlayıcı düzenlemelerin bir endüstriyi daha başlamadan yok edeceğini söyledi.