Güneş ışınları Mars'a ulaştı, NASA ilk kez görüntüledi

NASA'nın Kızıl Gezegen ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için kullandığı Curiosity keşif aracı bu kez Mars'ta ilk kez güneş ışınlarını yakaladı

NASA, görüntülerin 6 Şubat'ta çekildiğini ve gezegende güneş batarken yaşanan durumun kayda alındığını söyledi. NASA, krepusküler ışınlar olarak da bilinen güneş ışınlarının ilk kez bu kadar net görüntülendiğini söyledi.

NASA, keşif aracının çektiği bir fotoğrafı Twitter hesabından paylaştı. Fotoğrafta kayalık siyah bir arazinin üzerinde gri bir gökyüzü ile kırmızı ve yeşil ışık lekeleri görülüyor.

Fotoğraflara yansıyan o an, keşif aracının bulut gözlemlerinin üzerine inşa edilen bir alacakaranlık bulutu araştırması yürüttüğü sırada yakalandı. Mars bulutlarının daha önce kaydedilen görüntülerinde bulutların su buzundan oluştuğu ve Mars yüzeyinden en fazla 59 km yukarıda asılı kaldıkları görülüyordu.

NASA, Curiosity tarafından çekilen yeni görüntülerin bulutları özellikle soğuk olan daha yüksek bir irtifada gösterdiğini ve bulutların karbondioksit buzu veya kuru buzdan yapıldığını düşündürdüğünü söyledi.

Keşif aracı ayrıca Mars üzerindeki bu tüy şeklindeki renkli bulutu da yakaladı.

NASA'nın belirttiğine göre bir başka fotoğrafta "tüy şeklinde yanardöner bir bulut" görülüyor. Gün batımından hemen sonra 27 Ocak'ta çekilen bu görüntü, bilim insanlarına bulutların içindeki parçacık boyutları hakkında bilgi sağlamaya yardımcı oluyor. NASA, her iki fotoğrafın da her biri Dünya'ya gönderilen 28 görüntüden bir araya getirilmiş panoramalar olarak çekildiğini söyledi. Ajans, görüntülerin öne çıkan noktaları vurgulamak için işlendiğini söyledi.

NASA, Curiosity'nin 2021'de gerçekleştirdiği bir önceki bulut araştırmasında, hareket eden bulutların yapısına ayrıntılı bir bakış elde etmek için siyah-beyaz navigasyon kameraları kullandığını, ancak Ocak ayında başlayan daha yeni araştırmanın, bulut parçacıklarının zaman içinde nasıl büyüdüğünü görmek için gezginin renkli kamerasını kullandığını söyledi. Mevcut araştırma Mart ayı ortasında sona erecek.

NASA, geçtiğimiz haftalarda uzay aracı Curiosity'nin 2012'den beri keşif gezisi yaptığı Mars'ta milyonlarca yıl önce var olmuş gölün oluşturduğu ve dalgaların kaya yüzeylerinde bıraktığı izleri anımsatan görüntüleri gönderdiğini duyurmuştu.

NASA'dan yapılan açıklamada şu satırlara yer verildi:

"Dünya'da olduğu gibi, bulutlar da bilim insanlarına hava durumunu anlamak için karmaşık ama çok önemli bilgiler sağlıyor. Bulutların ne zaman ve nerede oluştuğuna bakarak, bilim insanları Mars atmosferinin bileşimi, sıcaklıkları ve içindeki rüzgarlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirler."

Curiosity 2011 yılında fırlatıldı ve Ağustos 2012'de Mars'a indi. NASA'ya göre, gezginin birincil görevi Mars'ın mikroplar olarak bilinen küçük yaşam formlarını destekleyip destekleyemeyeceğini belirlemek. 

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar