26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.01.2023 13:15 | Son Güncelleme: 25.01.2023 14:37

NASA, Mars'a daha hızlı gidecek bir roket inşa etti

NASA, insanları Mars'a geleneksel uzay araçlardan çok daha hızlı gönderebilecek nükleer enerjili bir roket inşa ettiğini açıkladı. Bu durumun Kızıl Gezegen'e yolculuk süresini kısaltmakla kalmayacak astronotlar için riski azaltacak ve gerekli malzeme ihtiyacını azaltacak
Fotoğraf: NASA
Fotoğraf: NASA

Amerikan Uzay Ajansı, 2027 yılında test edilecek olan Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO) programında Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile ortaklık kurdu. Nükleer termal roket (NTR), elektrikli tahrikten yaklaşık 10 bin kat daha yüksek bir itme-ağırlık oranı ve uzay içi kimyasal tahrikten iki ila beş kat daha fazla verimlilik sunuyor.

Gruplar, daha hızlı geçişin yanı sıra NTR'nin astronotlar için riski azaltacağını çünkü uzayda o kadar uzun süre seyahat etmeyeceklerini söyledi. Bu da astronotların derin uzay radyasyonuna maruz kalma süresini önemli ölçüde azaltacak. Üstelik Mars'a yolculuk sırasında başta yiyecek olmak üzere çok daha az malzemeye ihtiyaç duyulacak. 

Şu anda Kızıl Gezegen'e ulaşmak yedi ay sürüyor

NASA yönetici yardımcısı ve eski astronot Pam Melroy salı günü yaptığı açıklamada "İnsanlar için daha hızlı yolculuklar yaparsak, daha güvenli yolculuklar yapmış oluruz" ifadelerini kullandı. NASA 60 yılı aşkın bir süredir NTR'yi radarına aldı ve ilk olarak 1961 yılında bu göreve başladı. Bu, o zamanki NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezi müdürü ve roket öncüsü Wernher von Braun'un, bir düzine mürettebatı iki roketle Mars'a gönderecek bir görev önerisini savunmasına yol açtı. Bu güne bakıldığında NASA Kızıl Gezegen'e giden yola geri döndü ve bunu gerçekleştirmek için ABD hükümetinden yardım aldı

DARPA Direktörü Dr. Stefanie Tompkins yaptığı açıklamada "DARPA ve NASA, insanları ilk kez Ay'a götüren Saturn V roketinden uydulara robotik servis ve yakıt ikmaline kadar, kendi hedeflerimize yönelik teknolojilerin geliştirilmesinde uzun bir verimli işbirliği geçmişine sahip. Uzay alanı modern ticaret, bilimsel keşifler ve ulusal güvenlik için kritik öneme sahip. DRACO nükleer termal roket programı vasıtasıyla uzay teknolojisinde sıçramalı ilerlemeler gerçekleştirme kabiliyeti, Ay'a ve nihayetinde Mars'a daha verimli ve hızlı bir şekilde malzeme taşınması için gerekli olacaktır" ifadelerini kullandı.