29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2023 14:56 | Son Güncelleme: 26.02.2023 17:45

NASA, Antakya'nın deprem öncesi ve sonrası uydu görüntülerini paylaştı

NASA Antakya'nın deprem öncesi ve sonrasına ait kızılötesi uydu görüntülerini paylaştı. Şehrin deprem öncesi ve sonrası elektrik kullanımının karşılaştırıldığı görüntüler, Antakya'nın yaşanan felaketten sonra nasıl karanlığa gömüldüğünü ortaya koydu
8 Şubat 2023
8 Şubat 2023

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin güneyinde ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen 7,8 ve 7,5 büyüklüğündeki depremler önemli can kayıplarına ve altyapı hasarlarına yol açtı. Türkiye'nin Hatay ilinin başkenti Antakya felaketten en çok etkilenen yerlerden biri oldu. Uydulardan elde edilen veriler, depremlerin ardından bölgenin büyük bir kısmının elektrik enerjisini kaybettiğini gözler önüne serdi. 

4 Şubat 2023

Haritalar, Antakya şehir merkezi ve çevresindeki toplulukların depremden önce ve sonra yaydığı ışık miktarını kızılötesi görüntüleme teknolojisiyle inceledi. Paylaşılan haritalar bölgeyi 4 Şubat ve 8 Şubat olacak şekilde iki farklı tarihde gösteriyor. 

NASA/USRA Black Marble bilim ekibinden Eleanor Stokes ve Ranjay Shrestha tarafından sağlanan Black Marble HD aracılığıyla üretilen haritalar, NASA-NOAA Suomi NPP uydusundaki Görünür Kızılötesi Görüntüleme Radyometre Paketi (VIIRS) sensöründen elde edilen verilere dayanıyor. Asıl harita Landsat 9 uydusu tarafından toplanan verilerden oluşturuldu.