Kurumsal iletişimde emoji kullanımı: Jenerasyon farkı iletişimsizliğe yol açabilir
Pandemiyle birlikte online platformlarda iletişimin patlaması yaşandı. Kurumsal iletişim de bu değişimden nasibini aldı. Hal böyle olunca da yazışmayı kolaylaştıran emoji kullanımları arttı. Z kuşağının emoji kullanımları iş kazalarına neden olunca yeni anlamlarla ilgili güncel kalmak önem kazandı
Pandemi sırasında çalışanların meslektaşları ile Slack veya Zoom gibi online uygulamalar üzerinden komünikasyon kurmaya başlamasıyla, emojiler kurumsal iletişimin temel bir parçası haline geldi. Emojiler kimileri tarafından duygu ve düşüncelerini hızlı ve etkili bir şekilde ifade etmenin ideal bir yolu olarak görülse de, her emoji'nin anlamı ile ilgili farklı bakış açıları olduğunda, artan kullanımları meslektaşlar arasında iletişim problemlerine sebep oldu. Sosyal medya veya günlük mesajlaşmalarda alışılmış olsa da ofis ortamında emoji kullanıp kullanılmayacağını veya hangi emojiler'in kullanılacağını göz önünde bulundurmak çok önemli.
Zamanla anlamlarının değiştiğini unutmamamız gerek
Pazarlama ve iletişim şirketi VMLY&R’ın ilişkiler kurulu başkanı Amy Worley iş yerinde emoji kullanımın savunucusu ve DailyMail.com’a emojilerin doğru ve uygun şekilde kullanıldıkları takdirde kurumsal iletişime yardımcı olabileceğini söyledi. “Emojiler birbirimize duyguları olan insanlar olduğumuzu hatırlatmanın bir yolu” dedi.
"Zamanla anlamları değişti"
Ancak duyguların, sembollerin ve objelerin kullanımı modern iletişimin bir parçası haline gelmiş olsa da, zamanla anlamlarının değiştiğini unutmamamız gerek, özellikle de konu emojiler'in aktardığı anlamlar olduğunda. Kurumsal iletişim devi Slack ve dil öğrenme programı Dualingo’nun yaptığı bir araştırmada, 9 bin 400’den fazla çalışanın, emojiler'i kullanırken ve ofiste emoji kullanımı ile ilgili ne düşündüğünü gösterdi.
Daha az kelimeyle daha etkili iletişim
Araştırma, işletme müdürlerinin yüzde 69’unun ve insan kaynakları yöneticilerinin iş yerinde emoji kullanımının daha az kelimeliyle daha etkili bir şekilde iletişim kurmayı sağladığını kabul ettiklerini belirtti. Müdür ve yöneticilerin yüzde 67’si emojiler'in iletişimi hızlandırdığını söyledi.
Bununla birlikte katılımcıların yarısından fazlası işle alakalı fikir alışverişlerinde emoji kullandığını söylerken yüzde 30’u hiç kullanmadığını söyledi. Araştırma, gönderdiğin kişiye göre farklı algılanan bir emoji'ye örnek verdi ve hafif gülümseyen yüzün farklı duygusal tepkilere yol açtığını üzerinde durdu. Hafif gülümseyen yüz emojisi katılımcıların yüzde 39’u için “genellikle pozitiflik” göstergesiyken, insanların yüzde 14’ü emoji'nin “bıkkınlık veya güvensizlik” anlamına geldiğini düşündü.
Z kuşağı emojilerin anlamlarını değiştiriyor
Z jenerasyonu gülerken ağlayan suratın yeni anlamının “ölü” olduğuna karar verdi. Amy, Z jenerasyonunun son yıllarda emojiler'in anlamlarına karar vererek yanlış yorumlara ve iletişim problemlerine yol açtığını söyledi.
Aynı zamanda gülerken ağlayan suratın kahkaha demek olan bilindik anlamı ile kullanılmasının modasının geçtiğini söyleyen Z kuşağı yerine kahkahayı temsil etmek için “gülmekten ölmek” anlamına gelen kuru kafa emoji'sini getirdi. Worley bu değişimlerin “kesinlikle yanlış yorumlamalara yol açtığını” ekledi.
1996’tan sonra doğmuş Z jenerasyonu, internetin kaçınılmaz ve avuçlarının içinde olduğu bir zamanda büyüdüler. Emojiler ile AOL ile tanışan bazı Y kuşağı üyeleri hala emojiler'in, Z kuşağı tarafından belirlenmiş sürekli değişmekte olan anlamlarına yetişmeye çalışıyorlar.
Kimileri tek gözyaşı ile gülümseyen surat emoji'sinin mutsuzluk anlamına geldiğini düşünse de, Z Kuşağına bu emoji'yi hayal kırıklığına rağmen rahatlama hissinin bir göstergesi olarak kullanıyor. Çoğu zaman bu emoji istenmeyen bir olayın gerçekleşmemesi üzerine yaşanan iç rahatlamasını ve buruk bir sevinci belirtmek için kullanılıyor.
“Emojilerin birçok anlamı var ve bu anlamlar çoğunlukla bir jenerasyondan diğerine değişiyor”
Amy Worley DailyMail’e “Her metin esaslı iletişimde olduğu gibi, mesajın tonunu anlamak zor olabilir. Emojiler karşındakine nasıl hissettiğini aktarmaya yardımcı olan ekstra bir boyut ekleyebiliyor. İstemsizce fazla sert algılanabilecek bir mesajın şiddetini azaltabiliyorlar. Dalga geçme, takdir etme, kutlama ve teselli etme durumlarını gösterebiliyorlar. Gerçek hayatta (veya görüntülü konuşmada bile) göz kırpabilirsin, iç çekebilirsin, suratını ellerinin arasına koyabilir veya irkilebilirsin. Ancak bunların herhangi birini sadece kelimelerle göstermek çok zor” dedi.
"Farklı algılanabilir"
İletişim uzmanı “Gördüğümüz üzere emojilerin birçok anlamı var ve bu anlamlar çoğunlukla bir jenerasyondan diğerine değişiyor” diyerek emojiler'i iş yerinde kullanmanın olumsuz etkileri de olduğunu belirtti. Worley Aklınızdaki bir şeyi ilettiğinizi düşünürken bu karşınızdaki tarafından tamamen farklı bir şekilde algılanabilir ve durum kafa karıştırıcı hatta riskli bile olabilir. Bu yüzden cinsel bir anlam ima edebilecek herhangi bir emoji kullanımından kesinlikle kaçınılmalı” ifadesini ekledi. Örneğin bu anlamda karıştırılan bir emoji birini çekici bulduğunu göstermek adına kullanılan ateş emojisi.
"Kişileri temsil için kullanılmamalı"
Eskiden beşlik çakmak veya el kaldırmayı gösteren emoji şu an birine durmasını söylemek için kullanılıyor. Amy “Buna ek olarak, yüz/el/insan emojiler'inde yüz rengi ve cinsiyet seçerken dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Muhtemelen biriyle ilgili varsayımlar yapmamak veya onları emoji olarak temsil etmemek en iyisi” dedi.
Z Kuşağı 2025’e kadar iş gücünün yüzde 27’sini oluşturacak ve yakında tarihteki en büyük ve çeşitli jenerasyon olacak. Bu durumda iş yerinde, küçük yaştan itibaren internet ile iç içe yaşamamış kimselerin emojiler'in arkasındaki doğru anlamları araştırması önemli.