24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2022 16:54 | Son Güncelleme: 16.07.2022 17:24

Yarın Dünya Emoji Günü: Peki takvim emojisi neden 17 Temmuz'u gösteriyor?

Kelimeler olmadan da duygularımızı ve ruh hallerimizi yansıttığımız emojiler artık hayatımızın bir parçası. 17 Temmuz Dünya Emoji Günü peki ama Apple’da yer alan takvim emojisi neden 17 Temmuz’u gösteriyor?
Yarın Dünya Emoji Günü: Peki takvim emojisi neden 17 Temmuz'u gösteriyor?

Akıllı telefonların hayatımızda yer etmesi ve kelimelerle ifade edemediğimiz boşlukları doldurarak anlık duygu ve düşünceleri dışa vuran semboller olan emojiler bir fenomene dönüştü. 

1999 Şubat'ında dünyanın ilk büyük mobil internet sistemi olan NTT Docomo'da arayüz tasarımcısı olarak çalışan Japon Shigetaka Kurita tarafından yaratılan emoji, insanların e-mail ve yazılı mesajlar içerisinde duygularını ve ruh hallerini dışa vurma isteklerini yansıtıyor.

2014'ten bu yana 17 Temmuz Dünya Emoji Günü olarak kutlanıyor 2015 yılında ise Oxford İngilizce Sözlüğü yılın kelimesinin bir sözcük yerine 'gülerken gözünden yaş gelen emoji' olduğunu duyurdu. 

Bugün emojiler yalnızca akıllı telefonların yazılı mesajlarında kullanılmıyor aynı zamanda farklı kültürdeki insanlar da bu sembolleri kullanarak aynı yolla birbirlerine yanıt veriyor.

 Takvim emojisi neden 17 Temmuz'u gösteriyor? 

Apple’da yer alan takvim emojisi neden 17 Temmuz’u gösteriyor hiç merak ettiniz mi? Çünkü şirket 2002 yılında, aynı gün Macworld Expo’da, Macler için kapsamlı bir takvim uygulaması olan iCal’ı piyasaya sürdü. Emojipedia da, Dünya Emoji Günü için bu tarihi seçti.

O zamandan beri birçok platform takvim emojilerinde görünen tarih için 17 Temmuz'u tercih etti. Ancak Facebook'un takvim emojisi Mark Zuckerberg’in doğum günü olan 14 Mayıs’ı gösteriyor.

Android telefonlardaki WhatsApp sürümünde ise takvim emojisinde 24 Şubat tarihi yer alıyor. Bunun nedeni de bilgisayar programcısı ve girişimci olan Jan Koum’un 2009 yılında WhatsApp’ı kurmak için kendi doğum günü olan 24 Şubat’ı seçmesi.