Silikon Vadisi'nin yapay zeka savaşı: İnsanlığın geleceği mi yoksa felaketi mi?

Elon Musk ve Apple'ın kurucularından Steve yapay zekanın insanlık için bir felaket olabileceğini söylüyor. Bill Gates ve Google ise yapay zekanın insanlığın geleceği olduğuna inanıyor. Peki teknoloji liderlerinden hangisi haklı?

Silikon Vadisi yapay zeka konusunda bir iç savaşın ortasında. Teknolojinin önde gelen isimleri yapay zekanın insanlığı yok mu edeceği ya da ileriye taşıyacağı konusunda bölünmüş durumda. Bu artan fikir ayrılığı son aylarda dünyayı kasıp kavuran ChatGPT'nin olağanüstü yükselişinin ve uygulamanın insanların neredeyse üç ay hazırlandığı tıp ve hukuk sınavlarını geçmesinin ardından ortaya çıktı. 

Elon Musk, Apple'ın kurucularından Steve Wozniak ve merhum Stephen Hawking, teknolojinin toplum ve insanlık için derin bir risk oluşturduğuna ve yıkıcı etkileri olabileceğine inanan en ünlü yapay zeka eleştirmenleri arasında yer alıyor. Çarşamba günü teknoloji devleri, insanlar kontrolü kaybetmeden ve yapay zeka insanlardan nefret eden bir tür haline gelmeden önce daha fazla risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini söyleyerek yapay zekayı ilerletmek için tehlikeli yarışa ara verilmesi çağrısında bulundular. 

"Şempanzeler gibi olursak, onun kölesi olacağız"

Böyle bir noktada yapay zeka artık tekilliğe ulaşacak. Bu yapay zekanın insanları aştığı ve bağımsız düşünebildiği anlamına gelecek. Yapay zeka insanlara ihtiyaç duymayacak ya da onları dinlemeyecek, böylece nükleer kodları çalabilecek, salgın hastalıklar yaratabilecek ve dünya savaşlarını tetikleyebilecektir. 

Çağrıyı imzalayan DeepAI kurucusu Kevin Baragona DailyMail'e, "Bu neredeyse şempanzeler ve insanlar arasındaki bir savaşa benziyor. Çok daha akıllı olduğumuz ve onları yenmek için daha ileri teknolojiden yararlanabildiğimiz için açıkça insanlar kazanıyor. Eğer şempanzeler gibi olursak, yapay zeka bizi yok edecek ya da biz onun kölesi olacağız" dedi. 

Sebep kan davası mı?

Bill Gates, Google CEO'su Sundar Pichai ve fütürist Ray Kurzweil koridorun diğer tarafında yer alıyor. ChatGPT benzeri yapay zekayı çağın en önemli yeniliği olarak selamlıyorlar ve bunun iklim değişikliğini çözebileceğini, kanseri tedavi edebileceğini ve üretkenliği artırabileceğini söylüyorlar. Birçok kişi, iklim değişikliği ve Covid salgını konusunda tartışan Musk ve Gates arasındaki kişisel bir kan davasının Silikon Vadisi'ndeki çatlağın bir parçası olup olmadığını sorguluyor. Ancak Musk yıllardır yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyor. 

OpenAI, Kasım ayında ChatGPT'yi piyasaya sürdü ve dünya çapında anında başarılı oldu. Sohbet robotu, devasa metin verileri üzerinde eğitilmiş büyük bir dil modeli ve belirli bir komuta yanıt olarak ürkütücü bir şekilde insan benzeri metinler üretiyor. Halk ChatGPT'yi araştırma makaleleri, kitaplar, haberler, e-postalar ve diğer metin tabanlı işleri yazmak için kullanıyor ve çoğu kişi onu daha çok sanal bir asistan olarak görürken, birçok parlak beyin onu insanlığın sonu olarak görüyor.

En basit haliyle yapay zeka, problem çözmeyi mümkün kılmak için bilgisayar bilimi ve sağlam veri kümelerini birleştiren bir alandır. Teknoloji, makinelerin deneyimlerden öğrenmesine, yeni girdilere uyum sağlamasına ve insan benzeri görevleri yerine getirmesine olanak tanır. Makine öğrenimi ve derin öğrenme alt alanlarını içeren sistemler, girdi verilerine dayalı tahminler veya sınıflandırmalar yapan uzman sistemler oluşturmayı amaçlayan yapay zeka algoritmalarından oluşur. 1957'den 1974'e kadar yapay zeka gelişti. Bilgisayarlar daha fazla bilgi depolayabildi ve daha hızlı, daha ucuz ve daha erişilebilir hale geldi. Makine öğrenimi algoritmaları da gelişti ve insanlar problemlerine hangi algoritmayı uygulayacaklarını bilme konusunda daha iyi hale geldi.

Ne kadar hızlı geliştiğinin kanıtı

1970 yılında Marvin Minsky Life Magazine'e "Üç ila sekiz yıl içinde ortalama bir insanın genel zekasına sahip bir makinemiz olacak" dedi. Tahminin zamanlaması yanlış olsa da, yapay zekanın insan zekasına sahip olması fikri yanlış değil.  ChatGPT, teknolojinin ne kadar hızlı büyüdüğünün bir kanıtı. Sadece birkaç ay içinde, baro sınavını, bu sınava giren insanların yüzde 90'ından daha yüksek bir puanla geçti ve ABD Tıbbi Lisanslama Sınavında yüzde 60 doğruluk oranına ulaştı.

Hollywood korkuları tetiklemiş olabilir

Baragona, "Bugün var olan büyük dil modelleri, teknolojide daha fazla ilerleme kaydedilmese bile, on yıllık muazzam bir büyümeye güç verecek kadar devrim niteliğine sahip" dedi. Şu anda daha fazla teknolojik ilerlemeye ihtiyaç olduğunu söylemek biraz sorumsuzca olabilir ve yıkıcı ekonomik sonuçlara yol açabilir.  Hollywood, The Matrix ve The Terminator filmlerinde olduğu gibi, insan ırkını köleleştiren robot derebeylerinin resmini çizerek, insanların genellikle kötü olarak gösterilen yapay zekaya karşı korkularını tetiklemiş olabilir. 

Ancak bu fikir Silikon Vadisi'nde yankılanıyor ve binden fazla teknoloji uzmanı bunun gerçek olabileceğine inanıyor. Yapay zekanın 2045 yılına kadar bu korkulan tekilliğe ulaşabileceği tahmin ediliyor. Ancak önce yapay zekanın Turing testini geçmesi gerecek. Bunu başardığında, teknolojinin bağımsız bir zekaya sahip olduğu ve insanların kontrol edemeyeceği daha da güçlü bir sisteme kendini kopyalamasına izin verdiği kabul edilir.

Karşı olmalarının sebebi öncü olmamaları ım?

Bazıları Musk ve Wozniak'ın bu teknolojiye karşı çıkmalarının nedeninin bu konuda öncü olmamaları olduğunu düşünüyor. Musk, OpenAI'ın şirketin CEO'su Sam Altman ile birlikte kurdu ancak 2018'de milyarder girişimin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. Talebi reddedilince OpenAI'den ayrılmak ve diğer projelerine devam etmek zorunda kaldı. Musk kısa süre önce ChatGPT'yi uyanık olmakla ve OpenAI'ın orijinal kar amacı gütmeyen misyonundan sapmakla eleştirdi. 

Musk Şubat ayında attığı bir tweet'te, "OpenAI, Google'a karşı bir denge unsuru olarak hizmet vermek üzere açık kaynaklı, kar amacı gütmeyen bir şirket olarak kuruldu, ancak şimdi Microsoft tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen kapalı kaynaklı, maksimum karlı bir şirket haline geldi" dedi.

Wozniak şu anda, veri taleplerini tek bir küresel veri alanında depolama arzıyla eşleştirerek veri merkezi mimarilerini dönüştüren veri sanallaştırma çözümleri geliştiren Primary Data'da baş bilim insanı olarak görev yapıyor. Yapay zekaya karşı duyduğu hoşnutsuzluk, potansiyel olarak şirketin yerini alabilecek olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Bununla birlikte, teknolojiye karşı çıkan herkes onun ilerlemesinden zarar görmeyecek. Hawking 2014 yılında yapay zeka alarmını çaldı. O zaman BBC'ye konuşan Hawking, "Tam yapay zekanın gelişimi insan ırkının sonunu getirilebilir" dedi. Merhum bilim insanı 2015 yılında Musk ile birlikte açık bir mektup imzalayarak yapay zeka araştırmalarının insanlığa fayda sağlamasını temin etme sözü vermişti. 

Çarşamba günkü mektubun yazılmasına neden olan korkunun da bu olduğu belirtilen mektupta, "Yapay zeka sistemlerimiz bizim istediğimiz şeyi yapmalıdır" denildi. Mektupta ayrıca, Yapay zekanın yol açabileceği potansiyel zararlardan kaçınmak için araştırmaların eşit şekilde eşleştirilmesi gerektiği konusunda da uyarıda bulunuldu. Örneğin, kısa vadede yapay zekanın milyonlarca insanı işsiz bırakabileceği iddia ediliyor.

Gates üretkenliği artırdığına inanıyor

Musk en az on yıldır karşı takımda yer alıyor ve ilk olarak 2014 yılında yapay zekaya karşı duyduğu hoşnutsuzluğu paylaştı. Onu insanlığın en büyük varoluşsal tehdidi olarak nitelendirdi ve şeytanı çağırmakla karşılaştırdı. Öte yandan Gates, ChatGPT benzeri teknolojinin cep telefonları ve internet kadar devrimci olduğunu ilan ederek yapay zekanın ilerlemesini destekliyor. 

Gates, yapay zekanın yükselişinin insanlığı geliştireceğine, üretkenliği artıracağına, dünya çapındaki eşitsizlikleri azaltacağına, yeni aşıların geliştirilmesini hızlandıracağına inanıyor. Gates, yakın zamanda Microsoft'un Bing'te de görüldüğü üzere, yapay zekanın işyerinde üretkenliği arttırdığı fikrini ortaya attı.

Gates, Musk'ın son hamlesi hakkında yorum yapmadı ancak yapay zekanın üzerinde çalışılan en derin teknoloji olduğuna inanan Google CEO'su Sundar Pichai ile birlikte yapay zekanın müttefiki olmaya devam ediyor. Pichai bu teknolojiyi kansere karşı bir silah ve insanlığın geleceğinin anahtarı olarak lanse etti. Pichai 2020'de İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'ndaki bir panelde, "Hastanelerle çalıştığımızda veriler hastanelere ait oluyor. Ama buradaki potansiyele bir bakın. Kanser genellikle gözden kaçar ve sonuçtaki fark çok büyük olur. Bunu daha iyi hale getirmek için yapay zekayı kullanabileceğimizi biliyoruz" diye konuştu.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız