19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.03.2023 11:17 | Son Güncelleme: 22.03.2023 18:22

Bill Gates: Yapay zeka sağlık hizmetlerinde ve eğitimde devrim yaratacak

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, blog yazısında teknoloji sektöründe artan yapay zeka yarışının faydalarına kaleme aldı. Milyarder, yapay zekanın yoksullar için sağlık hizmetlerinde ve eğitim alanında devrim yaratacağını düşünüyor
Bill Gates: Yapay zeka sağlık hizmetlerinde ve eğitimde devrim yaratacak

Microsoft'un eski CEO'su ve milyarder hayırsever Bill Gates yayınladığı bir blog yazısında yapay zekayı bilgisayar ve akıllı telefonların geliştirilmesinden bu yana teknolojideki en önemli ilerleme olarak nitelendirdi. Gates, yapay zekanın küresel olarak sağlık ve eğitime erişimi iyileştirmeye yardımcı olabileceği için hem fırsatlar hem de sorumluluklar taşıdığını savundu ancak yazılımcıların hala bazı eksiklikleri gidermesi gerektiğini de kabul etti. 

Milyarder, yapay zekadaki gelişmeleri işyerinde üretkenliği artırmanın, çocuklar arasında küresel önlenebilir ölümleri azaltmaya yardımcı olmanın ve öğrencilerin matematik becerilerini geliştirerek ABD eğitimindeki eşitsizliği iyileştirmenin bir yolu olarak sundu. Gates, yapay zekanın sağlık çalışanları üzerindeki iş yükünü azaltacağını, sigorta taleplerini doldurmak ve doktor ziyaretlerinden notlar hazırlamak gibi görevleri onlar için tamamlayacağını öngördü.

Teknolojiyi yoksul insanlara sağlamak için çalışacak

Her yıl beş yaşının altında beş milyon çocuk hayatını kaybediyor. Gates, yapay zekanın bu ölüm oranını azaltmak için de bir yol olduğunu söyledi. Gates, yapay zeka teknolojisinin, hasta çocukların tedavi görmeleri gerekip gerekmediğini belirlemelerine yardımcı olabileceğini ve ultrason makineleri gibi yapay zeka bağlantılı cihazların sağlık çalışanlarının daha üretken olmalarına sağlayacağını aktardı. 

Milyarder, Gates Vakfı'nın önceliklerinden birinin, yapay zekadaki ilerlemelerin AIDS, tüberküloz
ve sıtma gibi sağlık sorunlarıyla mücadele edenler de dahil olmak üzere yoksul insanlara yardım etmek için kullanılmasını sağlamak olacağını söyledi.

"Eğitimde devrim yaratabilir"

Gates, yapay zekanın önümüzdeki beş ila on yıl içinde, bireyin ilgi alanlarını ve öğrenme tarzını anlayan ve eğitim içeriğini bu ihtiyaçlara göre uyarlayan araçlar yaratarak eğitimde de devrim yaratabileceğini belirtti ancak araçların tüm okullar için eşit derecede erişilebilir olması gerektiği konusunda uyardı. Gates'in neredeyse 50 yıl önce kurduğu Microsoft'un ChatGPT'nin arkasındaki şirket olan OpenAI'a yatırım yapmasıyla birlikte yapay zeka, son aylarda insan konuşmalarını taklit edebilen sohbet robotları aracılığıyla tüketicilere ulaştı. Microsoft, ChatGPT'yi Bing arama motoruna entegre etti ve Salı günü Google, sohbet robotu Bard'ı piyasaya sürerek yapay zeka çılgınlığına yanıt verdiğini duyurdu.

"Kötü amaçlı kullanılabilir"

Gates, yapay zekanın soyut muhakemeyi anlayamaması, kullanıcılar tarafından sorulduğunda kurgusal bir şey yaratma yeteneği ve insan isteklerinin bağlamını belirleyememesi gibi mevcut eksikliklerini kabul etti. Ancak, bu sorunların hiçbirinin teknolojinin temel sınırlamaları olmadığını savundu ve geliştiricilerin çözmek için çalıştığı sorunların biz farkına varmadan ortadan kalkacağını söyledi. Gates ayrıca yapay zekanın kötü amaçlar için kullanılabileceği endişesine de dikkat çekti ancak hükümetlerin ve özel sektörün riskleri sınırlamak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi. 

Gates, "Yapay zeka insanların çalışma, öğrenme, seyahat etme, sağlık hizmeti alma ve birbirleriyle iletişim kurma biçimlerini değiştirecek. Tüm sektörler onun etrafında yeniden şekillenecek. İşletmeler kendilerini onu ne kadar iyi kullandıklarına göre ayırt edecekler" ifadelerini kullandı.

Blog yazısı Gates'in, yapay zekanın geleceğine ilişkin en kesin onayı olsa da bunlar gelişen teknolojiye ilişkin ilk yorumları değil. Geçtiğimiz ay Forbes'a verdiği özel bir röportajda Gates, yapay zeka alanındaki gelişmeleri oldukça çarpıcı olarak nitelendirdi. Gates, Microsoft destekli OpenAI'ın yapay zeka programının bu alandaki diğerlerinden daha iyi çalıştığını söyledi ve ChatGPT'nin geniş çapta kullanılabilirliğini çok etkileyici olduğunu anlattı. 

Geçen yılın sonunda Gates, vakfının yapay zeka yazılımı kullanarak gelişmekte olan dünya için bir ultrason aracı geliştirmek için çalıştığını da söyledi. Gates'in yenidoğan ölümlerini azaltılmasına yardımcı olabileceğini söylediği araç, bir cep telefonu ya da tablete takılacak ve hamileliğin yüksek riskli olup olmadığını ya da annenin sezaryenle doğuma ihtiyacı olup olmadığını ayırt edebilecek. Gates, teknolojinin şu anda test edildiği Kenya ve Güney Afrika'da faydalı olması halinde iki ila üç yıl içinde yaygın olarak kullanılabileceğini söyledi. Forbes'a göre dünyanın en zengin beşinci kişisi olan Gates'in serveti şu an da 107 milyar dolar.