22 Aralık 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.03.2023 19:59 | Son Güncelleme: 25.03.2023 21:32

Google en iyi yapay zeka uzmanlarını rakiplerine kaptırdı

Yapay zeka yarışı gün geçtikçe kızışırken teknoloji devi Google zorlu günlerden geçiyor. Bir yandan yarışta öne geçmek için yoğun bir mücadele veren Google, öte yandan çalışanlarını da rakiplerine kaptırmaktan kurtulamıyor
Google en iyi yapay zeka uzmanlarını rakiplerine kaptırdı

Google, yapay zeka alanındaki liderliğini kaybedip kaybetmediğine dair sorularla yüzleşirken, özellikle de üst düzey uzmanlarını rakiplerine kaptırmaya başlayınca kendisini savunma pozisyonunda buldu.

OpenAI'nin ChatGPT'si 2022'nin sonlarında sahneye çıktı ve hemen hemen her konudaki sorulara karmaşık, insan benzeri yanıtlar verme yeteneğiyle interneti kasıp kavurdu. The New York Times'ın haberine göre Google CEO'su Sundar Pichai, şirketi bir yanıt etrafında toplamak ve arama işinin tehdit altında olabileceğine dair korkuları yatıştırmak için şirket içinde bir kırmızı kod ilan etti.

Pichai: En iyi uzmanları işe alıyoruz

Pichai, Google'ın yapay zeka alanında en iyi araştırmacıları işe almaya devam ettiğini ve şirketin hala çok güçlü yetenekleri elinde tuttuğuna şüphe olmadığını söyledi. Yine de, Google'ın en ufuk açıcı yapay zeka konulu makalelerine katkıda bulunanların çoğu OpenAI gibi rakiplere katılmak veya kendi firmalarını kurmak için ayrıldı.

Arama devi, bazı arama sorgularına yanıt verebilen ChatGPT benzeri bir sohbet robotu olan Bard'ın sınırlı testlerine başladı. Ayrıca üretkenlik yazılımını, Bard ve ChatGPT'nin yeni metinleri anlamasını ve üretmesini sağlayan teknoloji olan üretken yapay zeka ile donatmayı planlıyor. Microsoft ise OpenAI'ye milyarlarca dolar yatırım yaptı ve benzer yapay zeka destekli arama ve diğer ürünlerin yanı sıra bulutunda yapay zekaya erişim sunmayı planlıyor.

Google OpenAI'ın doğuşuna zemin hazırladı

Google savunma modunda olsa da, bu şekilde olmak zorunda değildi. Şirket, ChatGPT gibi ürünlere güç veren temel teknolojinin çoğunu kendisi yarattı. Ayrıca araştırmalarını açık kaynak olarak kullanıma sundu ve bu da biraz ironik bir şekilde OpenAI'nin hızlı yükselişini sağladı.

Google, ChatGPT benzeri bir chatbotu piyasaya sürme konusunda uzun süre tereddüt etti ve bu teknolojinin şirketine itibar açısından zarar verebileceği endişesini taşıdı. The Wall Street Journal'ın haberine göre, Google'ın büyük dil modeli LaMDA'nın arkasındaki iki araştırmacı Daniel De Freitas ve Noam Shazeer, ChatGPT gibi bir chatbotu piyasaya sürme konusundaki tereddütlerinden dolayı hayal kırıklığına uğrayarak şirketten ayrıldı.

Google'ın ağırdan alması hayal kırıklığı yarattı

Google'ın yavaş hareket etmesinden duyulan hayal kırıklığı, Business Insider'a konuşan diğer eski Google araştırmacıları tarafından da doğrulandı. Eski bir çalışan, yapay zeka için böylesine heyecan verici bir zamanda, startup'ların araştırmacılara çalışmaları üzerinde daha fazla sahiplenme ve muhtemelen daha büyük bir etki yaratma fırsatı sunduğunu söyledi.

Google'ı bırakıp rakiplere kaçtılar kendi işlerini kurdular

Ashish Vaswani beş yıl sonra Google Brain'den ayrılarak, insanların üretkenlik yazılımlarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olan üretken yapay zeka araçları geliştirmek için kısa süre önce 350 milyon dolar toplayan Adept'i kurdu. Kısa süre önce gizli bir girişim için Adept'ten ayrıldı.

Noam Shazeer, 21 yılı aşkın kariyerinin büyük bir bölümünü Google'da mühendis olarak geçirdikten sonra şu anda Character.AI'nin CEO'su.

Niki Parmar, Adept'in kurucu ortağı ve CTO'su olarak görev yapmak üzere beş yıl sonra Google Brain'den ayrıldı, ancak Vaswani gibi o da kısa süre önce gizli bir girişim için ayrıldı.

Jakob Uszkoreit 13 yılını Google'da nötr ağlar ve derin öğrenme üzerine çalışarak geçirdi. Şu anda derin öğrenmeyi kullanan bir girişim olan Inceptive'in kurucu ortağı.

Aidan Gomez, geliştiricilerin üretken yapay zekayı uygulamalarına ve web sitelerine dahil etmelerine yardımcı olmak için yaklaşık 160 milyon dolar toplayan Cohere'in kurucu ortağı ve CEO'su. Bir buçuk yılını Google Brain'de araştırmacı olarak geçirdi. Cohere'deki kurucu ortağı Nick Frosst, Google Brain'de araştırmacı olarak dört yıl geçirdi.

Lukasz Kaiser, yedi yıldan fazla bir süre Google Brain'de çalıştıktan sonra 2021 yılında OpenAI'ye katılmak üzere ayrıldı. Kaiser, kısa süre önce OpenAI'nin GPT-4 için hazırladığı tanıtım belgesinde, sohbet robotunun tartışmanın bağlamını unutmadan daha uzun konuşmalar yapmasına olanak tanıyan uzun bağlam yeteneğine temel katkıda bulunan kişi olarak gösterildi.

Illia Polosukhin üç yıl boyunca Google Brain'de derin öğrenme ve doğal dil anlama üzerine çalıştı. Bir Web3 startup platformu olan Pagoda'yı kurmak için 2017'de ayrıldı.

Daniel De Freitas, Google Brain'de araştırmacı olarak beş yıl geçirdikten sonra Character.AI'nın kurucu ortağı ve başkanı olarak görev yapmaktadır.

Romal Thoppilan, Google Brain'de yedi yıl geçirdikten sonra Character.AI'da kurucu araştırmacı olarak görev yapmaya başladı.

Alicia Jin, Character.AI'ya 2022 yılının sonlarına doğru araştırma mühendisi olarak katıldı. Google Brain'de üç yıl geçirdi.

Colin Raffel, 2021'de ayrılmadan önce Google Brain'de araştırmacı bilim insanı olarak yaklaşık beş yıl geçirdi. Raffel şu anda UNC Chapel Hill'de yardımcı doçent olarak görev yapıyor ve haftanın bir gününü kullanıcıların büyük dil modellerini ve veri kümelerini paylaşabildiği Hugging Face'de araştırmacı olarak geçiriyor. Hugging Face kısa süre önce Mayıs 2022'de 100 milyon dolar toplayarak şirkete 2 milyar dolar değer biçtiğini duyurdu.

Sharan Narang, dört yılın ardından 2022'de Google Brain'den ayrıldı. Şu anda Meta'da bir yapay zeka araştırmacısı.

Mustafa Süleyman, 2014 yılında Google tarafından satın alınan yapay zeka laboratuvarı DeepMind'ın kurucu ortağı ve baş ürün sorumlusu olarak görev yaptı. Laboratuvar, Go strateji oyununda dünya şampiyonu bir profesyoneli yenen bir makine öğrenme programı olan AlphaGo'yu geliştirdi.