Wall Street Journal yazdı: Neuralink'in ilk beyin çipi implantı denemesinde neden veriler eksik?

Elon Musk'ın şirketi Neuralink'in ilk beyin çipi implantı denemesi dışarıdan kusursuz görünüyor. Ancak bazı sorunlar var. Wall Street Journal'ın haberine denem yapılan hasta ile başarılı gösteriler düzenlenmesine rağmen cihazdan yakalanan veri miktarı çok az

Şirketin çarşamba günü yayınladığı bir blog yazısına göre Neuralink, ilk insan hastası olan Noland Arbaugh'un beyninden yakalayabildiği veri miktarını azaltan bir implant sorunuyla karşılaştı. Arbaugh'un beynine yerleştirilen implantın bazı dişleri dışarı çıktığı için bazı veriler kayboldu. Elon Musk'ın sahibi olduğu şirket, bazı dişlerin beklenmedik bir şekilde geri çekilmesinin nedenini açıklamadı. Neuralink, The Wall Street Journal'ın konuyla ilgili soru sormasının ardından blogunda sorun hakkında bilgi verdi.

Nedeni pnömosefali

Neuralink'in araştırdığı ve dişlerin çıkmasına katkıda bulunmuş olabilecek bir faktör, olaylara aşina olan kişilere göre, pnömosefali adı verilen bir durum olan ameliyattan sonra Arbaugh'un kafatasının içinde havanın sıkışmış olmasından kaynaklanıyor. Bu sorun, 2016'da geçirdiği dalış kazasından beri felçli olan Arbaugh'un güvenliği açısından bir risk teşkil etmiyor. Yine de bu kişiler, Arbaugh'un implantının çıkarılması, yani eksplantasyon olasılığının gündeme geldiğini söyledi.

Şirket blog yazısında, geri çekilen dişlerin, Arbaugh'un sadece düşünceleriyle bir bilgisayar imlecini kontrol etme yeteneğinin hızı ve doğruluğunun bir ölçüsü olan saniyedeki bit sayısında bir azalmaya yol açtığını söyledi. Buna karşılık şirket, algoritmalarını değiştirmek de dahil olmak üzere saniyede bit hızını artıran değişiklikler yaptığını belirtti.

Canlı yayın yaptı

Neuralink, implantın bozulmuş yeteneklerine rağmen, Arbaugh'un satranç oynadığı canlı bir gösteriyi gerçekleştirmeyi başardı. Bu, bir beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi için yeteneklerde bir sıçrama anlamına geliyor. Geçen cumartesi gecesi Arbaugh bilgisayar ekranında gezinmek ve oyun oynamak için implantı kullanarak X'te canlı yayın yaptı. 

Arbaugh'un implantı hakkında bilgi sahibi olan kişiler Neuralink'teki kişilerin bir insan hastada yapılan ilk testte zorluklar beklediğini ve bu sorunun çözülebileceği, gelecekteki implantların daha fazla veri yakalamasını ve hastalar için daha fazla yetenek sunmasını sağlayabileceği konusunda iyimser olduklarını söyledi. Şirket implantlarını domuz, koyun ve maymunlarda denedi ancak Arbaugh N1 adı verilen cihazın denendiği ilk insan oldu.

Bu yıl 10 kişiye implant planı

Görüşmelere aşina olan bir kişiye göre Neuralink, Gıda ve İlaç İdaresi'ne Arbaugh'un implantında karşılaştığı sorunu çözdüğüne inandığını söyledi ve şirketin Arbaugh'un güvenlik incelemesi tamamlandıktan sonra gelecek aylarda iki hastaya daha implant takmayı umduğunu ekledi. FDA, WSJ'nin konuyla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Arbaugh'un ameliyatını onaylayan kurum, Neuralink ve benzer girişimlerin implantasyon planlarını inceledi. Neuralink, bu yıl 10 kişiye cihazını implante etmeyi hedefliyor.

İnsan beyninin bilgisayar arayüzü aracılığıyla çalışmasını sağlayan cihazlarındaki gelişmeler, omurilik rahatsızlıkları yaşayan milyonlarca insana işlevlerini geri kazandırma potansiyeline sahip. Neuralink'in N1 implantı, kafatasında açılan bir deliğe yerleştirilen küçük bir disk benzeri kabın içine bir işlem çipi ve pil gibi cihazların yerleştirilmesiyle çalışıyor. Diske, her biri bir insan saçından daha ince olan ve her biri 16 elektrot taşıyan 64 dişe bağlı. Bu dişlerin son birkaç milimetrelik kısmı beynin motor korteksine yerleştiriliyor ve burada elektrotlar kişinin isteğini anlamak için deşifre edilebilen sinirsel sinyalleri okuyup iletiyor.

Arbaugh'a implant 28 Ocak'ta takıldı ve Neuralink'in daha sonra yayınladığı bir video kaydına göre, sonraki haftalarda sadece düşünerek hızlı tempolu yarış video oyunu Mario Kart'ı oynayabildi. Şubat ayının sonlarında implant daha az veri yakalamaya başladı ve Neuralink mühendisleri düşüşe neyin neden olduğunu belirlemeye çalıştı. Ortaya atılan teorilerden biri, pnömosefalinin bazı dişlerin motor korteksinden geri çekilmesine katkıda bulunduğuydu ve personel bu durumu simüle etmek için modeller oluşturdu. Diğerleri ise Arbaugh'un cihaz tarafından hala yakalanan verilerle ne gibi yeteneklere sahip olabileceğini görmek için çalıştı.

Şirketin ayın ilerleyen günlerinde paylaştığı, 1 Mart'ta yapılan ve kayıt altına alınan bir toplantıda Arbaugh Neuralink çalışanlarının sorularını yanıtladı. Bir şeylerin yanlış gitmiş olabileceğine dair tek ipucu, Arbaugh'un "Elbette hala pürüzler ve diğer şeyleri çözmeye çalışıyoruz. Ancak bunu çözdüğümüzde, implantın orada olmaması için hiçbir neden yok" demesi oldu.

Ekip karşılaştığı sorunlar ne olursa olsun, 20 Mart'ta başarılı bir canlı gösteri düzenlemeyi başardı. Arbaugh, X'te yaptığı canlı yayında bilgisayarda satranç oynayabildiğini, taşları sanal tahta üzerinde fare ile hareket ettirir gibi sürükleyip bırakabildiğini gösterdi. Böyle bir yetenek daha önce laboratuvar ortamı dışında bir cihazda hiç gösterilmemişti. Neuralink'in blogunda yayınladığı verilere göre, geri çekilen dişlere rağmen, Arbaugh'un kısa süre önce cihazla elde ettiği saniyede en yüksek bit sayısı, tüm dişler yerindeyken görülen seviyeye geri döndü.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi