Aşırı sağdan Le Pen'e destek açıklamaları: 'Onu siyasetten dışlamak istiyorlar'
Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin güçlü adaylarından Le Pen’e yolsuzluktan yargılandığı mahkeme; 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçe ile gözetim altında geçirilmek üzere 4 yıl hapis cezası verdi. Söz konusu karara AB'nin sağ siyasetinden ve Rusya'dan tepki geldi
Fransa'da bir önceki seçimlerde mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un en büyük rakibi olan Fransız siyasetçi aşırı sağcı Marine Le Pen'in yargılandığı davada çıkan karar, "siyasi deprem" yorumlarını da beraberinde getirdi.
Mahkeme, Le Pen'e 5 yıl boyunca siyasetten men yasağı, 2 yılı ertelenmiş 4 yıl hapis cezası ve 100 bin euro para cezası verilmesine hükmetti. Bu da Le Pen'in "büyük umutlarla" hazırlandığı 2027 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olamayacağı anlamına geliyor.
Söz konusu karar Avrupa'nın sağcı siyasetçilerinden ve Rusya'dan da tepki geldi.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban: "Je suis Marine (Ben Marine'im)"
Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders: Le Pen aleyhindeki inanılmaz sert karar karşısında şok oldum. Le Pen'i yüzde 100 destekliyor ve ona inanıyorum; temyizde davasını kazanacağına ve Fransa Cumhurbaşkanı olacağına inanıyorum.
Le Pen’in partisi Ulusal Birlikin (RN) Genel Sekreteri Jordan Bardella: "Bugün adil olmayan bir şekilde mahkum edilen sadece Marine Le Pen değildir, mahkum edilen Fransız demokrasisidir."
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini: "Seçmenlerin kanaatinden korkanlar genellikle mahkemelerin yargılamasında güvence bulurlar. Paris’te Marine Le Pen’i mahkum ettiler ve onu siyasi hayattan dışlamak istiyorlar."
Aşırı sağcı Yeniden Fetih partisinin başkanı Éric Zemmour: “Halkın kime oy vermesi gerektiğine karar vermek yargıçların işi değildir. Görüş ayrılıklarımız ne olursa olsun, Marine Le Pen'in oylamaya katılması meşrudur.”
Rusya'dan tepki
Öte yandan Le Pen'e yönelik karar Rusya'da da yankı buldu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov yaptığı açıklamada, "Birçok Avrupa ülkesi, demokratik normları çiğneme yolunu izliyor. Fransa'nın iç işlerine karışmak istemiyoruz ve bunu hiçbir zaman yapmadık. Ancak gelenek olarak Avrupalı ülkeler, siyasi süreçlerde demokrasi sınırları dışına çıkmaktan kaçınmıyor" dedi.
Marine Le Pen, son yıllarda Rusya ile yakın ilişkiler kurmayı savunarak sıkça eleştirilerin odağında yer alıyordu. 2014'te Kırım'ın ilhakını meşrulaştırmaya çalışırken, 2015'te Suriye'deki Rusya'nın rolünü desteklemiş, 2017'de ise Rusya'nın Batı seçimlerine müdahalesine dair iddiaları sorgulamıştı. Aynı yıl Moskova'ya giderek Vladimir Putin ile görüşen Le Pen, Fransa'nın Rusya ile dostane ilişkiler kurmasını istemesiyle de öne çıkıyordu.