02 Nisan 2025, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 31.03.2025 12:16 | Son Güncelleme: 31.03.2025 21:35

Marine Le Pen'e siyasi yasak: Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olamayacak

Fransa'da aşırı sağcı ve Ulusal Birlik Partisi'nin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, Avrupa Birliği (AB) fonlarını zimmete geçirmekle yargılandığı davada suçlu bulundu. Le Pen, 2027 Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olamayacak
Marine Le Pen'e siyasi yasak: Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olamayacak
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen ve sekiz Avrupa Parlamentosu üyesi AB fonlarını zimmete geçirmekten suçlu bulundu.

Marine Le Pen'e kamu görevinden beş yıl süreyle men cezası verildi. Öte yandan mahkeme, Le Pen'e 5 yıl boyunca siyasetten men yasağı, 2 yılı ertelenmiş 4 yıl hapis cezası ve 100 bin euro para cezası verilmesine hükmetti.

Bu, 2027'deki Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamayacağı anlamına geliyor.

Karara itiraz edecek

Marine Le Pen'in avukatı Rodolphe Bosselut, aşırı sağcı liderin kamu fonlarını zimmetine geçirme suçundan mahkumiyetine itiraz edeceğini doğruladı. Ulusal Birlik'in Sözcüsü Laurent Jacobellin ‘demokrasiye vurulmuş bir darbe’ olduğunu savundu. Jacobelli de liderin “mücadele havasında” olduğunu söyledi.

The Guardian’ın aktardığına göre itiraz hapis ve para cezasını ertelese de siyasi yasağı kaldırmayacak. Siyasi yasak, itiraz hakkında karar verilene kadar yürürlükte kalacak. Fransız medyası, temyiz sürecinin 2026’dan önce başlamayacağını öngörüyor. Bu da Le Pen’in 2027 seçimlerinde aday olup olamayacağı hakkında tartışmaları körükleyecek.

Marine Le Pen, 5 yıl boyunca kamu görevlerinden men edildi. Guardian'da yer alan habere göre bu karar hemen geçerli sayıldı. Bu durum, 2027 başkanlık adaylığını son derece zorlaştırıyor, hatta tamamen sona erdiriyor.

Mahkeme salonunu terk etti

Marine Le Pen, cezası açıklanmadan önce mahkemeden ayrıldı. Pas-de-Calais Milletvekili, özellikle Catherine Griset'in eşliğinde duruşma salonunu terk etmeyi tercih etti.

Le Pen ile birlikte kimler yargılanıyor? 

Marine Le Pen ve tüzel kişilik olarak yargılanan Ulusal Birlik (RN) partisinin yanı sıra, davada adı geçen sanıklar arasında RN üyesi veya eski üyesi olan birçok isim bulunuyor:

On bir Avrupa Parlamentosu üyesi, olayların yaşandığı dönemde Ulusal Cephe (FN) çatısı altında seçilmişti. Bunlar arasında Perpignan Belediye Başkanı Louis Aliot, eski RN geçici başkanı Jean-François Jalkh, Avrupa Parlamentosu üyesi Nicolas Bay ve partinin eski ikinci ismi Bruno Gollnisch yer alıyor.

Eski FN lideri Jean-Marie Le Pen (7 Ocak 2025'te hayatını kaybetti) ve eski AP üyesi Jean-François Jalkh (67 yaşında) da bu davada suçlanan isimler arasında.

On iki kişi, parlamento asistanı olarak gösterilmiş. Bunlar arasında Thierry Légier, Catherine Griset, mevcut RN milletvekilleri Timothée Houssin ve Julien Odoul ile Marine Le Pen’in kız kardeşi Yann Le Pen bulunuyor.

Dört parti çalışanı, bunlar arasında Wallerand de Saint-Just yer alıyor.

'Siyasi ölüm' demişti

Bu senaryoyu "siyasi ölüm" olarak tanımlayan Le Pen, partisine fayda sağlamak amacıyla AB parlamentosunun parasını hortumlamayı amaçlayan "bir sistemin" başında olduğu suçlamalarını reddetmişti. Le Pen, parlamento çalışmalarını, partisinin milletvekillerinin ihtiyaçlarına göre uyarlamanın kabul edilebilir olduğunu savunarak mahkemeye verdiği ifadede "Kesinlikle en ufak bir usulsüzlük, en ufak bir yasa dışı hareket yaptığımı düşünmüyorum" ifadelerini kullanmıştı. 

Ne olmuştu?

Le Pen'in Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilli olduğu dönemde 2 kişiye hayali danışmanlık hizmetleri nedeniyle AP fonlarıyla maaş ödediği iddia ediliyor.

Fransa'da Marine Le Pen'in de aralarında bulunduğu, eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yıllarında AP'de "hayali istihdam" oluşturdukları iddiasıyla 2015'te soruşturma açılmıştı.

Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında AB'ye ait fonları kötüye kullandıkları ve "suçu gizledikleri" gerekçesiyle dava açılmasını istemişti.

2018'de isim değişikliğine giderek Ulusal Birlik (RN) ismini alan oluşumun önde gelen ismi ve eski cumhurbaşkanı adayı Le Pen ile babası Jean-Marie Le Pen ve Louis Aliot ile Bruno Gollnisch gibi isimlerin aralarında bulunduğu 27 partilinin AB fonlarını kötüye kullanmaktan yargılandıkları dava, Eylül 2024'te Paris Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı.

Anketlerde önde görünüyordu

2 aydır devam eden süreçte Le Pen’in 5 yıl ceza alacağı önceden de konuşuluyordu. Le Pen, suçlu bulunması durumunda verilen ceza ne olursa olsun temyize gideceğini belirtmişti. Burada önemli olan detay, mahkemenin “kararın hemen geçerli olacağına” dair bir hükümde bulunup bulunmayacağıydı ki bu hüküm de verildi. Bu süreç, Marine Le Pen’in şimdiden favorisi olarak görüldüğü 2027 seçimlerinde aday olmasının önüne geçebilir.

Avrupa’da aşırı sağcı dalganın yükseldiği günlerde Le Pen de iktidara yürüyordu. 2022’de yapılan son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez partilerin Emmanuel Macron’un arkasında birleşmesiyle yenilen Le Pen, 2024’te yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise büyük bir zafer elde etmişti. Le Pen’in partisi Ulusal Birlik, bu seçimlerde oyların yüzde 31.37’sini almış, en yakın parti yüzde 14.6’da kalmıştı. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Le Pen, şu anda da cumhurbaşkanlığı için favori durumda. Le Figaro’nun aktardığına göre Ihop’un yaptığı ankette Le Pen, sol ve merkez bloğun adayı kim olursa olsun yüzde 34 ile 37 oy arasında alarak birinci aday çıkıyor.