Biden hükümeti sigaralardaki nikotini azaltmayı planlıyor

Biden hükümeti 95 milyar dolarlık ABD sigara endüstrisini alt üst edecek hatta milyonlarca insanı sigarayı bırakmaya teşvik edecek bir politikayı hayata geçirmeyi amaçlıyor. Yeni plan, sigaralardaki neredeyse tüm nikotinin yasaklanmasını zorunlu hale getirecek

Wall Street Journal, Biden hükümetinin sigaralardaki nikotini azaltma planını yazdı.  Sigara endüstrisini sarsacak plan az nikotinli sigaraların daha az bağımlılık yaptığını bulgulayan bir araştırmayı baz alıyor. Tütün şirketleri ise bilimsel araştırmalara tamamıyla güvenmiyor.

Tütün şirketleri dava açabilir

Planın hayata geçmesi en az birkaç sene alacak gibi duruyor. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) planı kamuoyuna mayıs 2023'te sunmayı planladığını ancak tarihin değişebileceğini söyledi. Kamuoyu plan sunulunca, yürürlüğe girmeden itirazlarını dile getirebilecek. Tütün şirketleri bu noktada yeni tasarıya dava açabilir ve yürürlüğe girmesini geciktirebilir.

"Bağımlılık olasılığı azalacak"

FDA Komiseri Robert Califf salı günü, "Nikotin güçlü bir bağımlılık maddesi. Nikotini asgari veya bağımlılık yapmayacak seviyelere düşürmek, gelecek nesil gençlerin sigara bağımlısı olma olasılığını azaltacaktır. Şu anda daha fazla sigara bağımlısının ise bırakmasına yardımcı olacaktır” diyor.

24 yılın en büyük hamlesi

Tütün şirketleri, 1998'de eyaletlerin sağlık hizmetlerine yardım etmek için 200 milyar doları aşkın bir meblağ ödemişti. Anlaşmanın parçası olarak bedava promosyon ürünleri ve billboard reklamları gibi bazı pazarlama yöntemlerini de yasaklanmıştı. Şimdiki hamle, ABD'nin o zamandan beri sigarayı kısıtlamak için attığı en büyük adım olacak. ABD'de sigara içme oranı 2020 pandemisinde hafifçe artsa da on yıllardır düşüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre 2020'de ABD'deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 12,5'i, yani 30,8 milyon kişi sigara içiyordu. Euromonitor International'a göre ABD'de geçen yıl 99 milyar dolar olan satışların bu sene 95 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.

Tüm sigaralar için geçerli olacak

Yeni plan ABD'de satılan tüm sigaralar için geçerli olacak. Geleneksel sigaraların ithalatı yasaklanacak ancak çok uluslu tütün şirketleri diğer ülkelerde tam nikotinli sigara satmaya devam edebilecek.

Hisselerin değeri düştü

FDA'in planı ABD sigara satışlarını keskin bir şekilde azaltabilir. Dolayısıyla tütün şirketleri direnç gösterebilir. ABD'nin en büyük sigara üreticileri olan Altria Group Inc. ve Reynolds American Inc. gelirlerini ağırlıklı olarak sigaralardan elde ediyor. Wall Street Journal'ın Biden hükümetinin sigaralardaki nikotinin azaltılmasını zorunlu kılmayı planladığını raporladığı 10 Haziran'dan bu yana Altria hisseleri yüzde 7 düştü.
Salı günü, Reynolds ve Altria sigaradaki nikotini azaltmaktan ziyade içicileri daha az zararlı seçeneklere geçmeye teşvik etmenin halk sağlığını iyileştirmede daha bir yaklaşım olacağını söyledi.

"Karaborsada artış olası"

Altria'nın genel danışmanı Murray Garnick, "Sigara içenleri dumansız ürünlere yönlendirmeyi hedefleyen bu planı özünde destekliyoruz. Biz sadece, FDA onaylı dumansız ürünlerden oluşan sağlam bir pazar yaratmanın daha iyi bir çözüm olduğunu düşünüyoruz" dedi.  Garnick, bu planın insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olamayabileceğini, karaborsa talebinde bir artışa yol açabileceğini, milyarlarca sigaradaki nikotinin çok düşük seviyelere indirilemeyeceğini belirtti. Ayrıca, plan etkili olursa da ABD'deki tütün yetiştiricileri ve perakendecilerin zarar görebileceğini söyledi.

Nikotin kanserojen madde mi?

Nikotin, sigara bağımlılığına neden olan kimyasaldır. FDA'e göre kanser veya akciğer hastalığına neden olan madde nikotin değil, sigara dumanındaki diğer zararlı bileşenlerdir. FDA'in nikotin azaltma planı, tipik seviyelerden yaklaşık yüzde 95 daha az nikotin içeren sigaraları tüketildiğinde bağımlılığın azaldığını gösteren, hükümetin on yılı aşkın süredir finanse ettiği bir araştırmaya dayanıyor. Bu sigaraları içenlerin alışkanlığı bırakması veya e-sigara gibi daha az zararlı alternatiflere yönelme olasılıkları daha yüksekti.
Halk sağlığı yetkililerine göre sigara içmek nikotin tüketmenin en tehlikeli yolu. Araştırmacılar, çok düşük nikotinli sigaraların daha az bağımlılık yapıcı olmasına rağmen dumanlarının hala aynı kanserojen bileşiklerin çoğunu içerdiğini söylüyor.

ABD’de her yıl 480 bin ölümle ilintili

2018'de yayınlanan bir FDA çalışmasına göre böyle bir plan beş yıl içinde 13 milyon yetişkinin sigarayı bırakmasını sağlayacak. CDC'ye göre sigara, ABD'de her yıl 480 bini aşkın ölümle bağlantılı. FDA ise tütün kullanımının sağlık hizmetlerine yılda yaklaşık 300 milyar dolara mal olduğunu ve üretkenlik kaybına neden olduğunu söylüyor.

Sigara endüstrisi yöneticileri düşük nikotinli sigaralarla ilgili bilimin kesin olmadığını savunuyor. Böyle bir kuralın yasa dışı sigara pazarını genişleteceğini, çok düşük nikotinli sigaraların sağlık riskleri konusunda kafa karışıklığına yol açabileceğini söylüyorlar. ABD'de nikotinin sağlık riskleri hakkında yaygın bir hatalı algı var. 2017'deki bir FDA araştırması, insanların yaklaşık yüzde 75'inin ya nikotin ile kanser arasındaki ilişkiden emin olmadığını ya da yanlış bir şekilde nikotinin kansere neden olduğuna inandığını buldu.

Tütün şirketleri ne diyor?

Büyük sigara şirketleri ayrıca çok düşük nikotinli bir sigara geliştirmenin yıllar alacağını ve büyük ölçekte üretim yapmanın mümkün olmayacağını belirtiyor. Geçmişteki tütün şirketleri, kahve şirketlerinin kafeinsiz kahve yapma yöntemine benzer bir işlemle tütün yaprağından nikotini sıyırarak düşük nikotinli sigaralar yapıyorlardı. Endüstri yöneticileri, Altria ve Reynolds'ın federal bir nikotin azaltma kuralı beklentisiyle daha az nikotin içeren tütün çeşitlerini geliştirmek için tütün yaprağı tedavileri ve bitki yetiştirme gibi deneyler yaptığını söylüyor.

Biyoteknoloji şirketi 22nd Century Group Inc, genetik mühendislik kullandığı süreci sayesinde yüzde 95 daha az nikotin içeren sigaralar üretiyor ve ürünleri şimdiden Chicago’da satışta. Şirketin CEO’su bu planın hemen hayata geçebileceğini, tütün şirketleriyle ortaklıklara açık olduklarını kaydetti. 2009’daki Aile Sigara İçme ve Tütün Kontrol Yasası bilimsel temellere dayandığı sürece sigaralardaki nikotinin azaltılabileceğini belirtmiş, ancak gereken araştırmalar süreci yavaşlatmıştı.

2017’de Donald Trump hükümeti sırasında FDA’in yetkilisi olan Scott Gottlieb de benzer şekilde sigaradaki tütün seviyelerini azaltmayı planlamış, kurumu iki yıl sonra terk edince plan rafa kaldırılmıştı.
Biden hükümeti önümüzdeki 25 yıl içinde kanser ölüm oranını en az yüzde 50 azaltmayı amaçlayan girişiminin bir parçası olarak bu politikayı destekledi. Aynı zamanda ülkede satılan sigaraların üçte birinden fazlasını oluşturan mentollü sigara yasağı için de çabalıyor. FDA aynı zamanda piyasadaki tüm e-sigaraları inceliyor. Yetişkinler için iyi bir alternatif olsa da gençler için teşkil ettiği riski araştırıyorlar.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi