Buckingham Sarayı: Sağlık sorunları nedeniyle Kraliçe Elizabeth doktor kontrolünde tutuluyor

Buckingham Sarayı, Kraliçe'nin tıbbi gözetim altında tutulduğunu duyurdu, ardından da tüm ailenin Balmoral'a hareket ettiği açıklandı. Öte yandan BBC sunucuları siyah kıyafetlerle ekrana çıkmaya başladılar. Yaşananlar ise 'Londra Köprüsü' yıkılıyor mu sorusunu akıllara getirdi

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in sağlık durumundan endişe edildiği gerekçesiyle tıbbı gözetim altında tutuluyor. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, "Bu sabah yapılan ayrıntılı değerlendirmenin ardından, Kraliçe'nin doktorları majestelerinin sağlığı konusunda endişeli ve tıbbi gözetim altında kalmasını tavsiye etti. Kraliçe rahat ve Balmoral'da kalıyor" ifadeleri kullanıldı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss da Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Bütün ülke bu öğlen Buckingham Sarayı'ndan gelecek haberlerle derinden ilgilenecek. Benim ve İngiltere'deki insanların düşünceleri şu anda Kraliçe ve ailesiyle birlikte" paylaşımında bulundu. 

Olaydan önemli gelişmeler

Kraliçe'nin sağlık durumunun kötüleştiği haberini alan sevenleri, Buckingham Sarayı'nın önünde toplandı.

İngilizlerin yanı sıra Buckingham Sarayı'nı ziyaret etmek için gelen turistler, Kraliçe Elizabeth'in sağlık durumunun kötüleştiği gerekçesiyle tıbbı gözetim altında tutulduğu haberlerinin ardından sarayın önünde endişeyle beklemeye başladı.

Kraliçe Elizabeth'in doktorlarından gelecek güzel haberi dört gözle beklediğini söyleyen ziyaretçiler, İngiltere Kraliçesi için dua etti.

"Vefat ettiği gün çok üzüntülü bir gün olacak"

Kraliçe'nin sevenlerinden Janet, onun gençler için ilham olduğunu dile getirerek, Kraliçe'nin, her zaman kendisi ve ailesinden önce ülkesini ve halkını öncelediğini belirtti. Konuşması sırasında duygulu anlar yaşayan Janet, "Onun vefat ettiği gün, çok üzüntülü bir gün olacak. Onunla ilgili tek söyleyebileceğim şey o bir ilham" ifadesini kullandı.

Sarayın önünde bekleyenlerden Michelle de "Kraliçe harika bir kadın" değerlendirmesinde bulunarak, sağlık durumuyla ilgili haberleri aldıktan sonra şaşkınlık yaşadığını ve onun için dua ettiğini söyledi. Arkadaşlarıyla sarayın önüne gelerek beklediğini aktaran Adore da "Çok zor. O harika birisiydi. Harika bir iş yaptı. Onun yaptığı işi yapacak bir sonraki kişi de memnuniyetle karşılanacak" diye konuştu.

Aile Balmoral'a gidiyor

Kraliçe'nin büyük oğlu Veliaht Prens Charles, eşi Cornwall Düşesi Camilla Parker Bowles ile birlikte Balmoral'a gitti. Kraliçe'nin diğer çocuklarından York Dükü Prens Andrew ve Wessex Kontu Prens Edward da Balmoral'a gitti. Prenses Anne'nin ise halen İskoçya'da olduğu açıklandı.

Charles'ın büyük oğlu Cambridge Dükü Prens William da Balmoral'a hareket ederken William'ın eşi, Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın ise Windsor Şatosu'nda çocuklarıyla kaldığı açıklandı. Reuters'ın aktardığına göre Charles'ın küçük oğlu Sussex Dükü Prens Harry, eşi Sussex Düşesi Meghan Markle olmadan Balmoral Şatosu'na gidiyor. 

Başbakanın gitme planı yok 

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın sözcüsü ise 'Başbakan'ın şu an için İskoçya'ya gitme planı' yok dedi.

Bir süredir sağlık sorunları yaşıyor

96 yaşındaki İngiltere Kraliçesi Elizabeth, geçen sonbahardan bu yana hareketlilik sorunları yaşıyor ve düzenli olarak baston kullanıyor. Kraliçe 2. Elizabeth, sağlık sorunları nedeniyle son dönemlerde parlamentonun açılışı ve tahta çıkışının 70'inci yılı (Platin Yıl Dönümü) kutlamaları gibi çeşitli etkinliklere katılamamıştı. Kraliçe Elizabeth, geçtiğimiz günlerde İngiltere'nin yeni Başbakanı Liz Truss'ı hükümeti kurmakla görevlendirmişti. Görüşmenin ardından doktorlar Kraliçe'ye dinlenmesi yönünde tavsiye vermişti. Buckingham Sarayı, Kraliçe'ye tıbbi tavsiye verildiğini doğruladı, ancak daha önce belirtilen söz konusu rahatsızlığa atıfta bulunmadı. Kraliçe'nin sağlık durumuyla ilgili ailesinin bilgilendirildiği kaydedildi. 

Londra Köprüsü yıkılacak mı? 

İngiltere'de tüm ülkeyi etkileyecek durumlar için özel bir kod adı bulunuyor. Kraliçe II. Elizabeth’in ölümünde kullanılacak kodun adı ise Londra Köprüsü Operasyonu. 2. Elizabeth öldükten sonra ilk olarak kraliçenin özel sekreteri Birleşik Krallık Başbakanı'na bir haber gönderecek ve “Londra Köprüsü yıkıldı” mesajını iletecek. Daha sonrasında İskoçya, Kuzey İrlanda ve Saint Adaları gibi kraliçenin hüküm sürdüğü 15 ülkeye ve sembolik olarak liderlik ettiği, İngiliz Milletler Topluluğu'na ait 36 ülkeye gizli bir hat üzerinden haber verilerek Londra Köprüsü Operasyonu’nun başladığı bildirilecek.

 En uzun süre tahtta kalan hükümdar

Geleneksel olarak her yıl biri gerçek, diğeri törensel olmak üzere iki kere doğum günü kutlayan Kraliçe, 21 Nisan 1926’da doğdu. 6 Şubat 1952’de kraliçe olan Elizabeth, İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı unvanını taşıyor. Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırmıştı. Kraliçe'nin tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu 73 yaşındaki Galler Prensi Charles'ın da Birleşik Krallık'ta en uzun süredir tahtı bekleyen varis olmasına neden oldu. 

Kraliçe ölürse tahta kim geçecek? 

Elizabeth’in olası vefatı durumunda tahta oğlu Galler Prensi Charles geçecek. Öte yandan Prenses Diana'nın ölümünden sonra Kraliyet'in Camilla'ya duruşu mesafeli olsa da Elizabeth, Camilla'yı geleceğin Kraliçe'si olarak ilan etti. Kraliçe tahta geçişinin 70. yıldönümünde bir mesaj yayımlayarak oğlu Galler Prensi Charles'ın kral olması durumunda Camilla'nın kraliçe olarak anılmasının "samimi dileği" olduğunu söyledi. 

BBC sunucuları siyah renkli kıyafete geçtiler

Kraliçe'nin ölümünden sonra yapılacaklar protokolünde yer alan bilgiye göre İngiltere Kraliyeti’ne ait yayın kuruluşu BBC, bir süreliğine normal yayın akışını durduracak ve sadece kraliçenin ölümü ile ilgili haberlere yer verecek. BBC’nin beyaz olan amblemi ise yas süresi boyunca siyaha bürünecek. Kraliçe henüz hayatını kaybetmemiş de olsa BBC normal akışına sonra verdi, sunucular yas sürecine bir saygı olarak siyah kıyafetler tercih etti. 

Bu süreç yalnızca BBC için değil, neredeyse bütün İngiliz yayın kuruluşları için gerekli. Bu süre zarfında televizyonda eğlenceye yönelik hiçbir yayın yapılmayacak ve II. Elizabeth’in cenazesi hakkındaki tüm detaylar, kesintisiz bir şekilde halk ile paylaşılacak. Haber olmadığı durumlarda ise II. Elizabeth’in anısına, kraliçe hakkında daha önce çekilen belgeseller paylaşılacak. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi