Dünyanın en çalışılası ülkesi Avustralya, şehri ise Londra seçildi

Uluslararası bir araştırma yurtdışında çalışma eğilimlerini ve çalışmak için en çok tercih edilen ülkeleri sıraladı. Türklerin yüzde 30’undan fazlasının yurtdışında çalışmak istediğini ortaya koyan rapora göre, katılımcıların en çok tercih ettiği ülkeler sırasıyla Avustralya, Amerika ve Kanada

Uluslararası bir araştırma dünyada işgücü hareket eğilimlerini ortaya koydu. Amerikan danışmanlık şirketi Boston Consulting Group (BCG), iş arama platformu Stepstone ve çatı örgütü The Network'ün işbirliği ile yayınlanan rapor insanların yurtdışında çalışma eğilimlerini analiz ediyor ve çalışmak için en çok tercih edilen ülkeleri sıralıyor. Bu kapsamda, Ekim-Aralık 2023 tarihleri arasında, toplam 188 ülkeden 150 bin 735 kişiye iş için yurtdışına gitme istekleri, çalışmak istedikleri ülkeler ve bu ülkeleri seçme nedenleri soruldu. Çoğunluğun 20 ila 40 yaş arasında ve dörtte üçünün lisans ve üzeri diplomaya sahip olduğu anket katılımcılarından toplam 900 bin yanıt geldi. Ankete verilen cevaplar, katılımcıların yüzde 63’ünün yurtdışında çalışmaya istekli olduğunu gösteriyor. Hatta yüzde 23 aktif olarak yurtdışında iş arıyor, oysa 2018’de bu oran yüzde 21’di. İş için yabancı bir ülkeyi tercih etme sebeplerinin başında ise ekonomik nedenler, iş deneyimi kazanmak ve daha iyi bir yaşam kalitesine ulaşmak geliyor. Öyle ki katılımcıların yüzde 64’ü sebep olarak finansal nedenleri, yüzde 55’i daha iyi bir hayat kalitesini öne sürdü. Rapora göre, güçlü bir piyasa, düşük işsizlik oranları ve yüksek ücretlere sahip ülkelerde insanlar taşınmaya daha az motive olurken, gelir seviyelerinin düşük olduğu bölgelerde hareketlilik yüksek oluyor.

Orta Doğu ve Afrika’nın yüzde 64’ü taşınmak istiyor

Nitekim, Orta Doğu ve Afrika'daki işçilerin yüzde 64'ü iş için taşınmaya istekliyken bu oran Güney Asya’daki katılımcılarda yüzde 58 ve Sahra Altı Afrika’da yüzde 52 olarak kaydediliyor. Türkiye’ye göz atacak olursak, Hindistan, Endonezya ve Filipinler’e benzer şekilde Türkiye’de orta düzeyde bir istek gözlemlendi. Öyle ki, Türklerin yurtdışında çalışma isteği yüzde 30’u geçiyor, fakat yüzde 50’nin altında kalıyor. İş gücü hareketliliğinin en düşük olduğu bölgeler ise Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te Avustralya, Çin gibi ülkeler oluyor.

Peki insanlar en çok hangi ülkeleri tercih ediyor?

Anketten elde edilen sonuçlar, katılımcıların en çok Avustralya’da çalışmak istediğini ortaya koydu. Avustralya ekonomisinin pandemi sonrasında istihdam patlaması yaşaması, yüksek ücretler ve ülkenin yetenek talebi bu durumun temel sebepleri olarak gösteriliyor. Avustralya’dan sonra sırasıyla Amerika, Kanada, İngiltere ve 5. olarak da Almanya geliyor. Oysa, 2020 yılında yapılan ankette ilk 5'in sıralaması Kanada, Amerika, Avustralya, Almanya ve İngiltere olarak kaydedilmişti. Kanada ve ABD, sundukları çekici ekonomik fırsatlar ve aynı zamanda İngilizce konuşulan ülkeler oldukları için hep ilk sıralarda yerlerini alıyorlar.

İlk 30’da Türkiye’den hiçbir şehir yok

En çok tercih edilen şehirlere baktığımızda ise, birinciliği Londra alıyor. Ardından, Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi, New York ve Berlin geliyor. Paris’in 13., Viyana’nın 23., Atina’nın 27. olduğu listede en çok çalışmak istenilen ilk 30 şehir arasında Türkiye’den herhangi bir şehir yer almıyor.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi