Haftada 4 gün çalışanlar boş zamanlarını uyuyarak geçiriyor
Yapılan araştırmaya göre haftada beş gün çalışanlar çalıştıkları gün sayısını dört güne indirdiklerin, boş zamanlarını uyuyarak geçiriyorlar. Haftada 32 saat çalışanlar 40 saat çalışanlardan yaklaşık 1 saat daha fazla uyuyor ve bu işteki verimliliklerini arttırıyor
Normal şartlarda beş gün çalışanlar, bunu dört güne indirdiklerinde boş zamanlarını şaşırtıcı bir etkinliğe ayırıyorlar: uyku. Boston College'da sosyolog ve ekonomist olan araştırmacı Juliet Schor'a göre haftada 32 saat çalışmaya başlayanlar gece 7 saat 58 dakika uyuyorlar ve bu haftada 40 saat çalışanlardan 1 saat daha fazla. Yani haftada daha az bir süre çalışmaları onları işlerine motive etmeye ya da arkadaşlarıyla sosyalleşmeye itmedi. Tam tersi haftada kazandıkları 8 saat izni hiçbir şey yapmadan sadece uyuyarak geçirdiler.
"Zamanlarını uyuyarak geçirmesine şaşırmadım”
Schor, ”İnsanların zamanlarını uyuyarak geçirmesine şaşırmadım ancak değişiklikler beni şaşırttı" dedi. Uykusuz kaldığı düşünülen ve gece 7 saatten az uyuyan kişilerin yüzdesi, dört günlük çalışma programlarında yüzde 42.6'dan yüzde 14.5'e düştü.
Schor'un üçü ABD merkezli, biri Avustralya'da ve 12'si İrlanda'da bulunan 16 şirkette 304 çalışandan oluşan anketleri, 4 Day Week Global adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından yürütülen küresel ve altı aylık süreci takip ediyor. Araştırmada yer alan pandemi süreci işverenleri endüstrilerdeki işlerin nasıl, nerede ve ne zaman yapıldığını yeniden düşünmeye itiyor.
Elon Musk bile baskı yapıyor
Çalışma günlerinin azaltılması, pandeminin programları değiştirmesiyle ve birçok çalışana esnekliğin yaşamlarını nasıl iyileştirebileceğine dair bir fikir vermesinden bu yana popülerlik kazanıyor. Tesla şirketinin patronu Elon Musk bile çalışanlara salgın öncesindeki programlara geri dönmeleri için baskı yapıyor. Çoğu büyük şirket daha kısa olan çalışma haftalarını onaylıyor.
Bu dört günlük pilot denemelere başlayan bazı kuruluşlar denemeyi tamamlayamayabilir. Yaklaşık 5 işverenden 1'i, ön planlama aşamasında denemeyi bırakıyor. Denemeleri üstlenen yöneticiler haftada dört gün çalışmanın ve aynı performansı elde etmek için gereksiz çalışmaları ortadan kaldırmanın zorluklarından bahsediyor. Peki Cuma günleri izin alan çalışanlar neden hobilerinin, aile ile vakit geçirmenin ve sosyalleşmenin tadını çıkarmak yerine haftanın her gecesi fazladan bir saat uyuyorlar?
Zamanında yapmamanız zorlaştırabilir
Washington Üniversitesi Michael G. Foster İşletme Fakültesi'nde profesör olan Christopher Barnes, dört günlük programların genel olarak insanların zamanlarındaki kısıtlamaları azalttığını ve bir e-postayı göndermeyi veya çamaşırları asmayı illa saat 10’da yapma ihtiyacının ortadan kalktığını söylüyor. Barnes ayrıca, “Bizler sadece çalışanlar ve uyuyanlar değiliz. Ayrıca aile üyeleriyiz, eşleriz, topluluk üyeleriyiz ve ebeveynleriz. Bu rollerin her birine zaman ayırmazsak, işler yığılır ”dedi.
Barnes: Uyku ve iş rekabet halindedir
Diğer çalışmalar, özellikle uzun saatler alan işlerde uyku ve çalışma saatleri arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Barnes'a göre uyku ve iş birbiriyle rekabet halinde. İş yerine uykuyu seçmeye başladığınızda bu durum bir sorun haline geliyor. Sağlığınızı feda edersiniz ve yaptığınız işlerin sonuçları iyi olmaz. Barnes, "Az uykunun sonuçları arasında etik olmayan davranışlar, daha düşük iş katılımı, meslektaşlarına karşı daha az yardımcı olma, daha küfürlü ve agresif liderlik eğilimleri yer alıyor" dedi.
Schor'un ön verileri, dört günlük programlardaki çalışanların hayattan aldıkları keyif ve iş-aile dengesi gibi çeşitli refah ve verimlilik önlemlerinde iyileşme gördüklerini gösteriyor. Schor, bu sonuçların uyku için harcanan ek süre ile ilişkili olabileceğini belirtti.
"Fazla uyumak her zaman iyidir"
Stanford Üniversitesi'nde uyku tıbbı profesörü olan Clete Kushida, gece uykusunun artmasının çalışanların gelişmiş ruh hali, gelişmiş kısa süreli hafıza ve odaklanma, yüksek yönetici işlev becerileri ve daha az risk alma durumunun bir kombinasyonunu görmelerine yardımcı olması gerektiğini söyledi. Kushida, ”Daha fazla uyku her zaman iyidir" ve “İyileştirmeler kişiden kişiye değişir, ancak en büyük etki gün boyunca uyanık kalmak olacaktır” diye ekledi.