Hollanda Kralı Willem-Alexander: Noel endişelerin gölgesinde geçiyor

Hollanda Kralı Willem-Alexander geleneksel Noel konuşmasında, ekonomik problemler, iklim değişikliği ve Ukrayna'daki savaş sebebiyle bu yıl Noel'in "endişelerin gölgesinde" geçtiğini belirtti

Hollanda Kralı Willem-Alexander, güncel meselelerine dair mesajlar verdiği Noel konuşmasını idari başkent Lahey'deki Kraliyet Sarayı'ndan yaptı. Kral Willem-Alexander, ekonomik problemler, iklim değişikliği ve Ukrayna'daki savaşa değinerek, "Noel endişelerin gölgesinde geçiyor" dedi.

İnsanların faturalarını ödeme, ev bulma ve işlerinin geleceği hakkında endişeli olduğunu anlatan Willem-Alexander, "İklim değişikliğinin getirdiği problemler bizi nasıl bir dünyada yaşamak istediğimize ilişkin esaslı tercihler yapmaya itiyor" diye konuştu. Zor zamanlarda Ukrayna halkının örnek alınabileceğini düşündüğünü dile getiren Willem-Alexander, "Ukraynalılar Rusya'nın vahşi savaşına karşı cesaret ve birlik içinde 10 aydır direniyor" ifadelerini kullandı. Kral Willem-Alexander, Noel'in Ukrayna halkına barış getirmesi temennisinde bulundu.

"Uzun bir yolun başlangıcı"

Kral Willem-Alexander hükümetin ülkenin kölelik tarihi nedeniyle 19 Aralık'ta yaptığı resmi özür için uzun bir yolun başlangıcı ifadesini kullandı. Kendisi ve eşinin birçok platformda kölelik mağdurlarının acılarını dile getirdiğini belirten Willem-Alexander, 2023'ün köleliği anma yılı olması sebebiyle buna dikkat çekilmeye devam edileceğini vurguladı.

Hollanda halkının geçmişte yapılan hatalardan dolayı suçlanmaması gerektiğini kaydeden Willem-Alexander, "Tarihimizle yüzleşip köleliğin insanlığa karşı suç olduğunu kabul ederek ortak bir geleceğin zeminini hazırlıyoruz" diye konuştu. Kral Willem-Alexander, konuşmasını yazar şair Marieke Lucas Rijneveld'in bir şiirinden alıntıyla tamamlayarak, Hollandalıların Noel bayramlarını kutladı. 

İşte ilçe ilçe İstanbul'un zemin haritası İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde deprem Pınar Eczacıbaşı hayatını kaybetti Adile Naşit'in yeğeni Naşit Özcan vefat etti Mustafa Kemal Atatürk sergisi hiç görülmemiş fotoğraflarla İstanbul’da açıldı Biniş kartı ve check-in tarih oluyor