Kraliçe 2.Elizabeth’in cenazesi: İngiltere'de büyük veda

8 Eylül'de 96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth, bugün son yolculuğuna uğurlanacak. Birçok dünya liderinin katılacağı resmi tören saat 1'de başlayacak. Ardından yapılacak protokollerin ardından Kraliçe, sadece Kral ve kraliyet ailesinin katıldığı özel bir törenle gömülecek

İngiliz Kraliyet ailesi ve İngiltere, bugün Westminster Abbey'de resmi bir cenaze töreniyle Kraliçe 2.Elizabeth’e son kez veda edecek. 

Tören sırasında taht sırasında göre ikinci ve üçüncü sırada olan 9 yaşındaki Prens George ve 7 yaşındaki Prenses Charlotte, tabut dünya liderleri de dahil olmak üzere iki bin kişilik bir kalabalığın önünde taşınırken ebeveynleri Galler Prensi ve Prensesi'ni takip edecekler. Tören nedeniyle ülkede 10 binden fazla polis görevlendirildi. Güvenlik güçleri bunu Britanya tarihindeki en büyük operasyon olarak nitelendirdi.  Törende Kral tarafından yönetilen, Sussex Dükü ve Düşesi de dahil olmak üzere Kraliçe'nin ailesinin on sekiz üyesi hazır bulunacak. 

ABD başkanı Joe Biden, dün akşam Buckingham Sarayı'nda, Kral tarafından yaklaşık 500 kişilik resmi bir devlet resepsiyonu öncesinde, eşi Jill Biden ile merhum Kraliçe'ye saygılarını sunmak için Westminster Hall'u ziyaret etti. 

Pazar gecesi İngiltere'de saat 20.00'de bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kraliçe'nin imparatorluk devlet tacı, küre ve asanın üstünde durduğu tabutu, Prens Philip ile evlendiği ve taç giyme yeminini ettiği aynı sunağın önüne yerleştirilecek. 

Törende olacak liderler

ABD Başkanı Joe Biden
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,
Kanada Başbakanı Justin Trudeau ,
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern,
Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier,
İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Matarella,
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog,
İrlanda Başbakanı Micheal Martin,
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese
Hollanda Kralı Willem-Alexander ve Kraliçe Maxima,
İspanya Kralı Felipe ve Kraliçe Letizia
Belçika Kralı Philippe ve Kraliçe Mathilde
İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinin liderleri de törende yerini alacak.

Saat saat cenaze programı:

6.30 am (TSİ 8.30): Çarşamba gününden bu yanan Westminter Hall’da Kraliçe’nin kapalı tabutu halkın ziyaretine açılmıştı. Bu sabah saatlerinden itibaren ziyaretler kapatıldı. Çarşamba’dan bu yana 300 bin kişi Kraliçe’ye saygılarını sunmak için ziyaret etti. Uzun kuyruklarda bekleme süresi 17 saate kadar ulaştı. 

8.00 (TSİ 10.00): Wetsminster Manastırı Kraliçe’nin cenazesin katılan cemaat için açıldı. Birleşik Krallık'ın on yıllardır ev sahipliği yaptığı büyük devlet başkanları ve kraliyet ailelerinin yanı sıra cenaze töreninde Avrupalı ​​kraliyet aileleri ve dünya liderleri de yer alacak. 

10.30 am (TSİ 12.30): Tabut, Kraliyet Donanması'ndan 142 denizci tarafından Westminster Hall'dan manastıra devlet cenaze arabasıyla taşınacak.  Bu gelenek, 1901'de Kraliçe Victoria'nın cenazesine kadar uzanıyor.

10.44 am (TSİ 12.44): Kraliyet Ailesi üyeleri Kral 3. Charles ile birlikte Westminster Hall'dan manastıra görütürlürken yaparken tabutu takip edecek.

10.52 am (TSİ 12.52): Alay, Manastırın batı kapısına varacak ve Kraliçe'nin muhafız üyelerinden oluşan taşıyıcı grup, tabutu arabadan alıp ve cenaze töreni için alana taşıyacak.

11.00 am (TSİ 13.00): Westminster Baş Papazı Dr David Hoyle tarafından yönetilecek olan tören başlayacak. Vaazı Canterbury Başpiskoposu Justin Welby verecek. 

11.55 am (TSİ 13.55): Son Gönderi çalınacak ve ardından iki dakikalık bir sessizlik olacak. Resmi marş  çalınacak ve devlet cenaze töreni sona erecek. Tabut daha sonra devlet arabasına getirilecek.

12.15pm (TSİ 14.15): Wellington Arch’ta bir tören daha yapılacak. Kral tarafından yönetilen alay, her birine bir servis bandosu eşlik eden birkaç gruptan oluşacak. Bu gruplar arasında NHS temsilcileri ve Kanada Kraliyet Atlı Polisi üyeleri ile Commonwealth'in silahlı kuvvetlerinden müfrezeler yer alıyor. Hyde Park'ta geçit töreni sırasında King's Troop Royal Horse Artillery tarafından her dakika ateş edilecek, Big Ben’den ise her dakika çan sesi duyulacak. 

1.00 pm (TSİ 15.00): Tabut Wellington Arch'taki cenaze arabasına yerleştirilecek. Alay Wellington Arch'a vardıktan sonra ve taşıyanlar araba Windsor'a gitmeden önce tabutu cenaze arabasına aktaracak. Ayrıca kraliyet selamı verilecek ve Marş çalınacak.

3.00 pm (TSİ 17:00): Cenaze arabası, saat 3'ten kısa bir süre sonra Windsor, Albert Road'daki Shaw Farm Gate'e ulaşacak ve halihazırda oluşturulmuş ve Windsor Kalesi'ne Long Walk'a gitmeye hazır bir törene katılacak.

3.40 pm (TSİ 17:40): Kral, kraliyet ailesinin diğer üyeleriyle birlikte tabutun arkasından kale arazisindeki alaya katılacak.

3.53 pm (TSİ 17.53): Alay, Windsor Kalesi'ndeki St George Şapeli'nin batı basamaklarına ulaşacak. Taşıyıcı taraf tabutu cenaze arabasından kaldıracak ve tören öncesinde şapele taşıyacaklar. 

4 pm (TSİ 18.00): Yaklaşık 800 misafirin katılımıyla televizyonda yayınlanan program başlayacak. Kraliçe'nin tabutu daha sonra kraliyet mezarına indirilecek.

7.30 pm (TSİ 9.30): Windsor papazı tarafından yürütülen, sadece Kral ve kraliyet ailesinin katıldığı özel bir cenaze töreni gerçekleşecek. Kraliçe'nin tabutu, Prens Philip ve babası Kral 6. George ve anne Kraliçe’nin yanına gömülecek. 

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı Önce çıplak çıktı sonra toga giydi