26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Giriş: 11.09.2022 15:02 | Son Güncelleme: 11.09.2022 15:33

Favorisi olan inciler, 40 bin sterlinlik pırlanta broş ve hiç çıkarmadığı 3 karatlık nişan yüzüğü: Kraliçe 2.Elizabeth’in mücevher koleksiyonu

70 yıl tahtta kalan İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth bu hafta hayatını kaybetti. Hafızalara kazınan hükümdar, gardıropların çoğunu gölgede bırakabilecek geniş bir mücevher koleksiyonuyla ünlüydü. İşte Elizabeth’in koleksiyonunda yer alan bazı unutulmaz parçalar
Favorisi olan inciler, 40 bin sterlinlik pırlanta broş ve hiç çıkarmadığı 3 karatlık nişan yüzüğü: Kraliçe 2.Elizabeth’in mücevher koleksiyonu - Resim: 1

Perşembe günü hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth, hayatı boyunca aile yadigarları, dünya liderlerinden hediyeler ve paha biçilmez hazinelerle dolu bir mücevher koleksiyonu biriktirdi. 

Kraliçe, kıyafetlerini süsleyen elmaslar, inciler veya değerli taşlar olmadan çok nadir görülüyordu. Kraliyet yorumcuları bazen bu parçaları dile getirmediği mesajları iletmek için kullandığını öne sürüyordu. Broşlarına özellikle dikkat çekiliyordu.

2.Elizabeth genellikle ziyaret ettiği kişi, ülke veya kuruluşla bağlantısı olan birini tercih ederdi. Kraliçe Meghan Markle, Sophie Wessex, Kate Middleton ve Cornwall Düşesi Camilla gibi kraliyet eşlerine de birçok mücevherini ödünç olarak veriyordu. 

İşte 70 yıldır tahtta kalan Kraliçe’nin mücevher koleksiyonundaki öne çıkan parçalar...

Favorisi olan inciler, 40 bin sterlinlik pırlanta broş ve hiç çıkarmadığı 3 karatlık nişan yüzüğü: Kraliçe 2.Elizabeth’in mücevher koleksiyonu - Resim: 2

Kraliçe'nin muhteşem mücevher koleksiyonunda ışıltılı broşlar, küpeler ve kolyeler bulunuyor. Bunlardan bazıları kraliyet ailesi aracılığıyla 2.Elizabeth’e kaldı. Diğerleri ise taç giyme töreni, jübile kutlamaları dahil olmak üzere önemli günleri temsilen hükümdara hediye edildi.  

En etkileyici mücevherler, devlet yemekleri gibi yüksek profilli durumlar için ayrıldı. Aksi takdirde, Kraliçe daha sade parçalar kullanmayı tercih ediyordu. Büyükbabası tarafından kendisine hediye edilen üç dizi inciyi çok sık kullanıyordu. 

Favorisi olan inciler, 40 bin sterlinlik pırlanta broş ve hiç çıkarmadığı 3 karatlık nişan yüzüğü: Kraliçe 2.Elizabeth’in mücevher koleksiyonu - Resim: 3

Kraliyet Koleksiyonu, Hükümdar tarafından halefleri ve ulus için güvende tutuluyordu ve tek başına Kraliçe’ye ait değildi. Bununla birlikte, resmi durumlar ve devlet ziyaretleri için kraliyet ailesinin üyelerine ödünç verdiği bilinen kendi küçük özel koleksiyonuna sahipti.

Kolyeler

Kraliçe'yi paha biçilmez taçlar, karmaşık broşlar ve göz kamaştırıcı elmas küpelerden oluşan inanılmaz Kraliyet Koleksiyonu ile ilişkilendirdiğimizde o da, belirli bir yaştaki birçok İngiliz kadını gibi incileriyle çok rahattı. İnciler, Kraliçe'nin ilk ağırbaşlı mücevheriydi.

Büyükbabası 5. George, 1935'te Gümüş Jübilesini kutlarken, iki torununa da inci kolyeler verdi. Elizabeth'in bugün sahip olduğu koleksiyon arasında, ikisi de babasından düğün hediyesi olarak verilen 18. yüzyıldan kalma annesinin inci kolyesi ve  Kraliçe Caroline'in 50 incili kolyesi olmak üzere iki çarpıcı kolye bulunuyor.

Favorisi olan inciler, 40 bin sterlinlik pırlanta broş ve hiç çıkarmadığı 3 karatlık nişan yüzüğü: Kraliçe 2.Elizabeth’in mücevher koleksiyonu - Resim: 4

Bu arada kraliyet, 1953'teki taç giyme töreninde hediye edilen çarpıcı setler de dahil olmak üzere çok çeşitli başka zengin kolyelere de sahip. Brezilya Başkanı, 1953’teki taç giyme töreni için Kraliçe’ye akuamarin taşlarından oluşan göz kamaştırıcı bir set hediye etti. 

Çarpıcı kolye Mappin & Webb tarafından Rio de Janiero'da yapıldı. Taşların etrafı elmas ve platinle çevrelendi. Bu hediye kolyeye eş küpeleri içeriyordu. 1958’de de bunlarla mükemmel bir şekilde uyan büyük bir broş ve bilezik Kraliçe’ye hediye edildi.  Kraliçe’nin kolyeleri arasında 1950 yılında henüz prensesken babası tarafından hediye edilen bir Festoon kolye de yer alıyor. 

Kraliçe'nin son mücevherlerinin arasında, 1985'te İngiltere'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında eski Katar Emiri Şeyh Khalifa bin Hamad Al Thani'nin bir hediyesi vardı. Altın üzerine yerleştirilmiş ve iki değerli taş etrafında tasarlanmış elmaslar ve ona eş olan küpe seti ile birlikte hediye edildi.  O zamandan beri Kraliçe'nin en sevdiği yakut parçalarından biri oldu. Kraliçe bu seti, 2008’de Türkiye’deki ziyaretinde ve iki kez de Parlamento açılışında taktı.