21 Nisan 1926'da Londra'nın Mayfair semtinde Bruton Sokağı'ndaki 17 numaralı dairede dünyaya gelen ve 6 Şubat 1952'de babasının ölümü üzerine kraliçe olan Elizabeth'in tam adı Elizabeth Alexandra Mary Windsor. Ailesinin küçükken "Lilibet" diye seslendiği ve evde özel eğitim verdiği Elizabeth'in, hayvanları çok sevdiği, özellikle atlara ve köpeklere özel ilgisinin olduğu biliniyor. Babası Kral 6. George'un 1952'de ölümünü takiben 26 yaşında tahta çıkan Kraliçe Elizabeth, 2 Haziran 1953'te ise resmi törenle taç giydi.
Kraliçe Elizabeth, İngiliz Monarşisinde 70 yıllık hükümdarlığıyla, "İngiltere tarihinin en uzun süre tahtta kalan hükümdarı" unvanına sahip oldu. Kraliçe, 1952'de tahta çıktığında Joseph Stalin hala Sovyetler Birliği'nin lideriydi, ABD Başkanı ise Harry Truman'dı. Kraliçe'nin 1953'teki taç giyme töreni, "televizyondan canlı yayımlanan ilk kraliyet taç giyme töreni" oldu.
En uzun hüküm süren kraliçeden En zengin kraliçeye Elizabeth'in 7 Guinness Dünya Rekoru bulunuyor
Kraliçe 2. Elizabeth, tahtta bulunduğu süre içinde Winston Churchill'den Liz Truss'a kadar toplam 15 İngiliz başbakanı gördü. Kraliçenin tahtta kaldığı süre içinde Soğuk Savaş başlayıp biterken, Berlin Duvarı inşa edildi ve yıkıldı.
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, aralarında Kanada, İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda ile Karayipler ve Pasifik Okyanusu'ndaki diğer irili ufaklı birkaç ülke dahil olmak üzere 16 ülkenin devlet başkanı konumunda yer alıyordu. İngiltere dışındaki bu ülkelerde, devlet başkanı yerine Kraliçe'yi temsilen genel valiler görev yapıyor.
Kraliçe Elizabeth, büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı
Elizabeth, 2015 yılında 89 yaşındayken büyükannesi Kraliçe Victoria'nın en uzun süre tahtta kalma rekorunu kırdı. 1901 yılında 81 yaşındayken hayatını kaybeden Kraliçe Victoria, 63 yıl 7 ay tahtta kalmıştı.
Kraliçe Victoria 1837 yılında tahta çıktığında nüfusu 16 milyon olan Birleşik Krallık'ta, Kraliçe Elizabeth 1952'de tahta çıktığında 50 milyon kişi yaşıyordu. Kraliçe Elizabeth'in tahtta kalma rekoru, en büyük oğlu Galler Prensi Charles'ın da "İngiltere'de en uzun süredir tahtı bekleyen varis" olmasına neden oldu.
İngiltere Kraliçesinin tahttaki 25. yılı "Gümüş Yıl Dönümü" adıyla 1977'de, 50. yılı "Altın Yıl Dönümü" adıyla 2002'de, 60. yılı "Pırlanta Yıl Dönümü" adıyla 2012'de ve 65. yılı "Safir Yıl Dönümü" adı altında 2017'de kutlandı.
Yılın yaşlısı ödülünü kabul etmedi
Kraliçe, son yıllarda iş yükünü azaltmasına rağmen, hala kraliyet görevlerinin büyük bir bölümünü sürdürüyordu. Geçen yıl The Oldie dergisi tarafından "Yılın yaşlısı" seçilen Kraliçe Elizabeth, bu ödülü kabul etmedi. Kraliyet ailesi yaptığı açıklamada, "Majesteleri, hissettiğiniz yaşta olduğunuzu düşünüyor. Bu nedenle Kraliçe, bu ödülü kabul edebilmek için ilgili kriterleri karşıladığını düşünmüyor" ifadesi kullanıldı.
Truss: Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü
İngiltere Başbakanı Liz Truss, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in hayatını kaybetmesinin ardından Downing Street'te yaptığı konuşmada "O, bizim en uzun süre hüküm süren hükümdarımızdı. 70 yıl boyunca böyle bir haysiyet ve zarafetle liderlik etmek olağanüstü bir başarıdır" diye konuştu.
Truss "Kraliçe 2. Elizabeth, modern İngiltere'nin üzerine inşa edildiği kayaydı. Ülkemiz onun saltanatı altında büyüdü ve gelişti. İngiltere, onun sayesinde bugün büyük bir ülke" değerlendirmesini yaptı. 2. Elizabeth'in hem ülke içinde hem tüm dünyada sevilen ve hayranlık duyulan bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Truss, "O, benim için kişisel bir ilham kaynağı oldu" dedi. Truss, Kraliçe'nin 96 yaşında dahi görevlerini ihmal etmeyerek kendisini 15'inci başbakan olarak atadığına dikkati çekti. İngiltere Başbakanı Truss, sözlerini "Tanrı, Kral'ı korusun" diyerek bitirdi.