Kremlin'in İngiltere'deki casus üssü: Ajanlarla buluşmak için kullanılıyordu

Kremlin'in Kent-Sussex sınırındaki Seacox Heath malikanesini istihbarat teşkilatı GRU'nun potansiyel ajanlarıyla buluşmak için kullandığından şüpheleniliyor. Malikane şimdi Rusya'ya yönelik yaptırımların bir parçası olarak diplomatik statüden çıkarıldı

Bu hafta diplomatik statüsü kaldırılan Kent-Sussex sınırındaki Ruslara ait bir kalenin, Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatı tarafından İngiliz ajanlarla buluşmak ve onları işe almak için kullanıldığından şüpheleniliyor. Güvenlik kaynakları, 19. yüzyıldan kalma bir kale olan Seacox Heath'in, GRU'nun İngiliz operasyonlarını yürüttüğü kilit bir üs olarak tespit edilmesinin ardından son yaptırım turunda hedef alındığını söyledi.

Evin İngiliz istihbarat teşkilatları tarafından yıllardır izleniyordu. GRU tarafından potansiyel ajan olarak hedef alındığına inanılan, aralarında İngiliz ve diğer Rus olmayan suç çetesi üyelerinin de bulunduğu kişiler eve girip çıkarken görüldü.

Casusluk üssü kurmayı hedefliyorlardı

Güvenlik kaynakları, GRU'nun Seacox Heath'te sofistike bir casusluk üssü kurmayı hedeflediğine inandıklarını söyledi. Buranın çeşitli istihbarat toplama yöntemleri için bir üs olarak kullanılıyordu. Ancak İngiliz İçişleri Bakanı James Cleverly, buranın İngiltere'de Rusya'ya ait olan ve diplomatik statülerini kaybedecek birkaç mülk arasında yer aldığını açıkladı. Bu karar, mart ayında Londra'nın doğusunda Ukrayna bağlantılı bir işletmeye düzenlenen ve yetkililerin Kremlin tarafından düzenlendiğine inandığı şüpheli bir kundaklama saldırısına cevaben Moskova'ya karşı alınan bir dizi yeni yaptırımın bir parçasıydı. Seacox Heath'in saldırının planlanmasında kullanıldığı düşünülmüyordu, ancak İngiltere hükümetinin Moskova'yı cezalandırmak için hedef almaya karar verdiği diplomatik statüden yararlanan bir dizi Rus mülkü arasındaydı.

The Times'ın edindiği bilgilere göre yetkililer Ukrayna'nın işgalinden bu yana agresif istihbarat toplama faaliyetlerinden endişe duyuyor. GRU gibi kurumlar için diplomatik kılıf altında faaliyet gösteren istihbarat yetkililerinin, Birleşik Krallık altyapısının haritasını çıkarmak ve teknik istihbarat toplamak gibi faaliyetler yürütmeye çalıştıkları biliniyor.

Arazisinde gizli dosyaları yaktılar

Seacox Heath'in yıllardır Rus diplomatlar ve FSB casusları tarafından hafta sonu ve tatil amaçlı olarak kullanıldığı söyleniyor. Milyonlarca sterlin değerinde olduğu düşünülen 30 dönümlük arazide Soğuk Savaş döneminde KGB görevlilerinin gizli dosyaları yakarken görülmüştü.

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Murat Ülker Patiswiss krizini değerlendirdi