Kuzey Kore'den nükleer cephane için kripto vurgunu

Chainalysis, Kuzey Kore destekli hackerlar'ın 2022 yılında 1 milyar 700 milyon dolarlık kripto çaldığını açıkladı. Uzmanlara göre bu para ülkenin nükleer cephaneliğini genişletmek için kullanılıyor ya da kullanılacak

BBC, Kuzey Kore destekli hackerların 2022 yılında 1 milyar 700 milyon dolarlık kripto vurgunu yaptığını yazdı. Söz konusu rakam, Amerikan blok zinciri analiz firması Chainalysis'in kripto hackerlığı için şimdiye kadarki en büyük yıl olarak nitelendirdiği 2022'de çalınan toplam 3 milyar 800 milyon doların yüzde 44'ünü oluşturdu. Uzmanlar, ağır yaptırımlarla karşı karşıya olan ülkenin nükleer cephaneliğini finanse etmek için kripto hırsızlığına yöneldiğini söyledi.

'Kripto hırsızlığı ülke ekonomisinin büyük parçası'

Chainalysis'in çarşamba günü yayınladığı raporda "Kuzey Kore'nin 2020'deki toplam ihracatı 142 milyon dolar değerindeydi, bu nedenle kripto para çalmanın ülke ekonomisinin oldukça büyük bir parçası olduğunu söylemek yanlış olmaz" dedi. Ülkenin toplam 1 milyar 700 milyon dolarlık kripto hırsızlığı uzmanlara göre nükleer testler ve füze denemeleri için kullanılabilir.

Analiz firması, bu hackerların genellikle fonların kökenini gizlemek için çeşitli kullanıcılardan gelen kripto para birimlerini karıştıran 'kripto para karıştırıcıları' aracılığıyla iz bırakmadığını, hacklenen parayı akladığını açıkladı. Diğer uzmanlar da Kuzey Kore'nin çalınan kriptoları Çin'deki aracılar ve NFT'ler aracılığıyla akladığını ekledi.

Kuzey Kore nükleer cephaneliğini büyütmek istiyor

Lideri Kim Jong-un yönetiminde nükleer silah programını hızlandıran ülkenin bu yıl yedinci nükleer denemesini yapması bekleniyor. Pyongyang ülkenin zor durumdaki ekonomisine rağmen geçen sene balistik ve diğer türden rekor sayıda füze fırlattı, 2022’nin kasım ayı başında sadece bir günde 23 füze ateşledi.

DeFi fonları hackerlar için kolay hedef

Chainalysis'in raporuna göre, genel olarak, merkeziyetsiz finans protokolleri veya DeFi, 2022'de çalınan kripto paraların yüzde 82'sinden fazlasını oluşturdu. DeFi kullanıcıları fonlarına ne olacağını biliyor çünkü bu protokolleri yöneten akıllı sözleşme kodları herkesin erişimine açık. Ancak rapora göre bu şeffaflık aynı zamanda DeFi'yi, kodları güvenlik açıkları için tarayabilen ve vurgunları en üst düzeye çıkarmak için mükemmel zamanda saldırabilen hackerlar için özellikle çekici kılıyor.

Batıkent metrosunda patlama yaşandı Dervişoğlu'ndan 'Bakırhan'a alkış' sorusuna yanıt: Bahçeli’nin yaptığı hiçbir şey beni şaşırtmaz Bakanlık satışını yasakladı Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı 1 milyon Türk'e serbest dolaşım Yetişkin filmi izleyip sıcak çatışmaya giriyorlar