26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2023 12:16 | Son Güncelleme: 01.02.2023 13:56

Kripto borsasında gizlilik ve şeffaflık bir arada var olabilir mi?

Dünyanın genelinde birçok insan risk alarak kripto para borsasına yatırım yapıyor. Fakat bir para birimine olan güvenin o para biriminin benimsenmesinde önemli bir rolü vardır. Kripto geliştiricileri de geçen yıl yaşanan kaosun ardından gizlilik ve şeffaflığın bir arada olmasının yollarını arıyor
Kripto borsasında gizlilik ve şeffaflık bir arada var olabilir mi?

Gizlilik ve şeffaflık, göreceli olarak zıt olmalarına rağmen kriptonun temel ilkelerinden ikisidir. Geçen yıl kripto borsasında yaşanan sıkıntıların ardından yeniden inşa etme ve düzelme çabaları başladı, geliştiriciler bu ikisinin bir arada var olabilmesi için en iyi yolu aramakla meşgul.

Güvenlik için denemeler yapılıyor

Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin bu ay, kullanıcıların varlık alırken cüzdan adreslerini gizlemelerine olanak tanıyacak yeni bir işlem sistemi önerdi. Buterin'in gizli adres fikri kapsamında, varlık transferi görünür olacak. Ancak diğer tarafta kimin aldığını söyleyemeyeceksiniz. Tıpkı bazı bankaların çevrimiçi alışveriş yaparken güvenlik için sunduğu sanal kredi kartı numaraları gibi.

Bu, yatırımcıların cüzdanları için '.eth' kullanıcı adları oluşturmalarına olanak tanıyan Ethereum Ad Hizmeti gibi son yıllarda çıkan yeniliklerin etkisini ortadan kaldırmaya odaklı bir hizmet. Böylece işlemlerin uzun harf ve rakam dizileri içermesi gerekmez. Başka bir yerde, bir grup geliştirici, geçen yıl ABD'nin yaptırım listesine alınan bir platform olan Tornado Cash'te işlem yaparken kötü niyetli biri olmadığınızı kanıtlamanın bir yolunu bulduğunu düşünüyor.

Bu ayın başlarında, kendisini bir kripto kurucu merkezi olarak tanımlayan Chainway, Tornado kullanıcılarının işlem geçmişleri görünmese bile paralarının bir hackerdan ya da yaptırım uygulanan bir adresten gelmediğini başkalarına göstermelerine yardımcı olmak için tasarlanan Masumiyet Kanıtı (Proof of Innocence) adlı yeni bir aracı tanıttı. Bu araç, Chainway'in kodunun orijinal adresinizin daha önce kötü olarak işaretlenmediğini doğruladığını gösteren bir tür sertifika gibi hareket edecek ve orijinal adresin ne olduğunu kimseye açıklamayacak.

Bunlar gizliliğin korunmasına yönelik iki farklı bakış açısı olsa da, eğer kriptonun nihai amacı daha geniş bir halk kitlesi tarafından benimsenmesini sağlamaksa, bu çabanın boşa gidebileceği düşünülüyor. Çoğu insan, özellikle de süreci kendileri yönetmek zorunda kalırlarsa, gizli adresleri biraz karmaşık bulabilir. Ayrıca Chainway'inki gibi bir araçla bile Tornado'nun yakın zamanda yaptırım listesinden çıkacağına dair bir işaret yok.

Geleneksel bankacılığa bir alternatif olarak ciddiye alınmak için, kripto paranın müşterini tanı kontrolleri gibi gereklilikler için kimlik yönetimine doğru adımlar attığını göstermesi gerekecek. Bu da defterin şeffaflık tarafına daha fazla odaklanmak anlamına gelebilir.