MEB'in taslak müfredatından integral çıkarıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan yeni müfredat sisteminin taslağında 12'inci sınıf matematik dersinden integral konusu çıkarıldı. Bunun yerine limit ve türev konularının kapsamı genişletildi

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni müfredat taslağını yayınladı. Tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli yeni müfredat taslağı, https://gorusoneri.meb.gov.tr adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. Bütüncül eğitim yaklaşımını temel alan yeni müfredatta beceri odaklı, sadeleştirilmiş içerikte öğrencilerin derinlemesine öğrenmesine imkan sağlayacak yeni yaklaşımlar belirlendi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süreyle görüş bildirilebilecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 10 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktı. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

İntegral yerine limit ve türev

Yayınlanan müfredat taslağında 12'nci sınıf matematik dersinde yapılan değişiklik dikkat çekiyor. Yayınlanan taslakta ortaöğretim matematik ders programı kapsamında 12. sınıflarda işlenen integral konusu müfredattan çıkarıldığı görülüyor. Limit ve türev kavramları ise daha kapsamlı bir şekilde ele alınıyor.

MEB’in yeni matematik müfredatında şu ifadelere yer verildi,

“Değişimleri fonksiyonlar aracılığıyla incelemenin en etkili matematiksel yöntem ve araçlarını oluşturan limit ve türev kavramları ile bu kavramların uygulamalarına 12. sınıfta Değişimin Matematiği teması altında yer verilmiştir. Programda hâlihazırda oldukça sınırlı ve işlem odaklı şekilde sunulan integral kavramına yer verilmemiş, limit ve türev kavramları daha kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Limitin türevin temelini oluşturmasının yanı sıra bir fonksiyonun belirli bir nokta civarındaki veya sonsuzdaki davranışını inceleme aracı olması boyutuna da yer verilmiştir. Türevde ise mevcut içeriklere ek olarak değişimleri anlamlandırmakta ve türevin uygulamalarında önemli bir rolü olduğu düşünülen diferansiyel kavramına, ortalama değer teoremi ve Rolle teoremine yer verilmiştir. Türevle ilgili yorum ve çıkarımlara problem çözme odaklı bir yaklaşımla yer verilmiştir.”

Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bugün başlıyor: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon verecek? Sigaraya bu kez indirim geldi 500 bin liranın aylık getirisi ne kadar? İsrailli bakandan Türkiye tepkisi Oscar’ın en büyük hayal kırıklığı