Bloomberg yazdı: İşe yeni girenler tamamen uzaktan çalıştıklarında daha verimsiz
Uzaktan çalışmanın ofis içi çalışmaya kıyasla daha iyi ya da daha kötü olduğu yönündeki hararetli tartışmalar, evden çalışıldığında verimliliğin daha düşük olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma ile yeni bir boyut kazandı
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi ekonomistleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, tam zamanlı olarak evden çalışmak üzere rastgele atanan çalışanlar, ofistekilere kıyasla yüzde 18 daha az üretken oluyor.
Hindistan'da yeni işe alınan ve rastgele ev ya da ofise atanan çalışanlarını inceleyen araştırmacılar, üretkenlikteki düşüşün üçte ikisinin işin ilk gününden itibaren belirgin olduğunu söyledi. Kalan fark, ofis içi çalışanların tamamen uzaktan çalışan meslektaşlarına göre daha hızlı öğrenmesiyle zaman içinde ortaya çıktı. Şaşırtıcı bir şekilde, evden çalışmayı tercih eden uzaktan çalışanlar, ofiste olmayı tercih edenlerden bile daha az üretkendi.
İkilem: Ofis mi esnek çalışma mı?
Bloomberg'in haberine göre uzmanlar bulgularının kuralcı olmadığını belirtirken bu son araştırma, Slack sohbetlerinde ve akademik çevrelerde devam eden bir tartışmanın son salvosuna işaret ediyor. Savaşan kampların her biri artık JPMorgan Chase İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon'ın uzaktan çalışmanın işe yaramadığı görüşü ya da Airbnb CEO'su Brian Chesky'nin esneklik yanlısı duruşu arasında sıkışmış durumda.
Tamamen evden çalışmanın işverene maliyeti az
Uzaktan çalışma düzenlemelerini inceleyen bir grup olan WFH Research'ün kurucularından ekonomist Jose Maria Barrero'ya göre, bu son çalışma, tamamen uzaktan çalışmanın tamamen yüz yüze veya karma çalışmaya göre daha az verimli olduğunu ortaya koyan diğer çalışmalarla tutarlılık gösteriyor. Yine de, tamamen uzaktan çalışma daha az üretken olsa bile, gayrimenkulden önemli miktarda tasarruf eden şirketler için buna değebileceğini belirtiyor.
Yeni araştırma, verimlilik araştırmalarının doğasında var olan zorlukların altını çiziyor. Araştırmada yer alan çalışanlar yeni işe alındıkları için elde ettikleri sonuçlar, ancak sahada önemli bir zaman geçirdikten sonra tamamen uzaktan çalışmaya geçen çalışanlardan farklı olabilir.
MIT'de ekonomi profesörü ve makalenin yazarlarından biri olan David Atkin, "İşi zaten iyi anlayan ve firmanın kültürünü ve işlerin nasıl yapıldığını zaten bilen biriyle şimdi 'Tamam, artık haftada birkaç gün evden çalışabilirsin' demeniz arasında büyük bir fark olacağı açıktır" dedi ve ekledi: "Tahmin yürütme açısından, bu konuda dikkatli düşünmemiz gerekiyor"
Hibrit çalışmanın avantajları
Çalışma, ABD'de baskın model olmaya devam eden hibrit çalışmayla ilgili önemli bir veri sunmuyor. Danışmanlık firması McKinsey & Co. tarafından yakın zamanda kendi işgücü üzerinde yapılan geniş ölçekli bir analiz, sahada geçirilen zamanın yaklaşık yüzde 50'sinin hibrit çalışma için tatlı nokta olduğunu ortaya koydu. Bundan daha fazlası esneklik ve odaklanma süresini azaltıyor ve performansı artırmıyordu. Diğer kontrollü deney araştırmaları, hibrit düzenlemelerin üretkenlik üzerinde önemli bir etkisi olmadığını, ancak çalışanların önemli ölçüde daha mutlu olduğunu ve işten ayrılma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koydu.
Barrero, "Uzaktan çalışmayı eleştiren ve uzaktan çalışmanın daha az verimli olduğuna dair kanıtlar sunan makalelerin çoğu, aslında tamamen evden çalışanları kapsıyor. Hibrit çalışma söz konusu olduğunda, bu durum daha farklı ve aynı sonuçtan söz edemeyiz. Bu nüansları akılda tutmak gerekir" dedi.
Hibrit çalışma ortak payda olacak
MIT'den Atkin de aynı fikirde. Atkin, "Şu anda tartışmaların çoğu evden çalışma spektrumunda nereye gideceğimiz üzerine. Tamamen evden çalışmaya mı yoksa tamamen ofiste çalışmaya mı geçeceğiz? Bence ikisinin arasında bir yerde olacağız"