17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.07.2023 10:39 | Son Güncelleme: 22.07.2023 10:52

Yaz geldi iş aramaları patladı: Yeni trend İstediğin Yerden Çalış

Pandemiyle iş hayatında kalıcı bir yer edinen uzaktan çalışma, artık mevsimsel bir talep haline geldi. Rakamlar sonbaharda dip yapan esnek çalışma isteklerinin yazın rekor kırdığını gösteriyor. Çalışanların yeni favorisi ise izinlerini tüketmeden tatil yapabilecekleri İstediğin Yerde Çalış koşulları
Yaz geldi iş aramaları patladı: Yeni trend İstediğin Yerden Çalış

Pandemi sonrası yaz tatillerinde patlama yaşandı. Ancak yıllık izin süresi, çalışanların 3 yılın acısını çıkarma planını sekteye uğrattı. Hal böyle olunca da iş arama kriterleri değişti. Uzaktan çalışma özellikle yaz ayları için popülerliğini korusa da yeni trend İstediğin Yerden Çalış oldu. Bu, genellikle çalışanların yılın büyük bir bölümünde ofiste bulunmaları ve iki ila dört hafta tamamen uzaktan çalışmaları anlamına geliyor.

ABD'de iş arama platformu Flexa'nın son raporuna göre; İstediğin yerden çalış koşullarını sunan şirketleri tercih edenlerin oranı nisan ayında yüzde 80 iken haziran ayında yüzde 88'e yükseldi. Bu oran şirketin geçen yıl izlemeye başlamasından bu yana en yüksek seviye. Aynı zamanda, tamamen uzaktan çalışmayı tercih ettiğini ifade edenlerin oranı da aynı dönemde yüzde 52'den yüzde 59'a çıktı.

American Express Co., Visa Inc. ve Mastercard Inc. gibi önde gelen finansal hizmet firmaları ile Alphabet Inc. gibi teknoloji devleri, İstediğin Yerde Çalış politikalarını benimseyen büyük işverenlerden bazıları.

Nisan ve haziran ayları arasında 350 binden fazla aramayı ve 8 binden fazla özgeçmişi inceleyen Flexa, çalışanların esneklik talebinin bir dereceye kadar mevsimsel olabileceğini tespit etti. Bloomberg'e konuşan Flexa'nın kurucu ortağı ve CEO'su Molly Johnson-Jones "Geçen sonbaharda tamamen uzaktan çalışma koşullarının iş arayanların gözünden düştüğünü ve talebin Aralık ayında tüm zamanların en düşük seviyesine gerilediğini gördük. İlkbaharda başlayan ve yaz boyunca devam eden bu eğilimin tersine dönmesi, farklı çalışma konumlarına yönelik talebin ardındaki mevsimselliği vurguluyor" dedi.

Esneklik sunan şirketler tercih ediliyor

Birçok sektörde işten çıkarma rüzgarı devam ederken şirketler, kaliteli personel bulmak ya da ellerinde tutmak için uzaktan ve hibrit çalışma gibi farklı koşullar sunuyorlar. Ekonomideki belirsizliklere rağmen birçok çalışanın daha esneklik koşullar için iş değiştirmeye hazır olduğunu söylemesi tamamen uzaktan çalışma ya da İstediğin Yerden Çalışma olanağı sunan şirketler öne çıkıyor.

Yıllık izin sorunu ortadan kalkıyor

İş hayatındaki bu yeni trendin anlaşılabilir olduğunu belirten Johnson-Jones "Bu tür bir esneklik, çalışanların yıllık izinlerini kullanmak ya da ücretlerinde kesinti yapmak zorunda kalmadan uzun süreler boyunca tatil yapmalarına imkan sağlıyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülkeden ortalama 11 gün izin hakkı olduğu göz önüne alındığında özellikle sıcak aylarda çok cazip bir seçenek" diyor.