Çin yaptırımları aştı, Rusya'yı en büyük petrol tedarikçisi yaptı

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin, işleme tesisleri için büyük miktarlarda indirimli petrol satın almak üzere Batı'nın yaptırımlarına meydan okurken, Rusya Suudi Arabistan'ı geride bırakarak 2023 yılında Çin'in en büyük ham petrol tedarikçisi olacak

Çin gümrük verilerine göre Rusya geçen yıl Çin'e günde 2,14 milyon varile (bpd) denk gelen 107,02 milyon metrik ton ham petrol sevk ederek Suudi Arabistan ve Irak gibi diğer büyük petrol ihracatçılarından çok daha fazla ham petrol sevk etti.

Suudi Arabistan Rusya'nın gerisinde kaldı

cnbc'nin haberine göre daha önce Çin'in en büyük tedarikçisi olan Suudi Arabistan'dan yapılan ithalat, daha ucuz Rus ham petrolü karşısında pazar payı kaybetmesiyle yüzde 1,8 düşerek 85,96 milyon tona geriledi.

2022'de Ukrayna'yı işgali nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırımların ardından birçok uluslararası alıcı tarafından dışlanan Rus ham petrolü, Batı'nın uyguladığı fiyat sınırlaması nedeniyle geçen yılın büyük bir bölümünde kayda değer indirimlerle işlem gördü.

Rus petrolüne Çin ve Hindistan ilgisi büyük

Çinli ve Hintli rafinerilerin indirimli petrole yönelik artan talebi, Rus ESPO ham petrolünün fiyatını 2023'e kadar artırdı ve yaptırımları aşmak için alternatif nakliye ve sigorta seçenekleri çoğaldıkça G7'nin Aralık 2022'de koyduğu varil başına 60 dolarlık fiyat sınırını aştı.

Aynı zamanda, Suudi Arabistan'ın Temmuz ayından itibaren kendi ürünü olan Arab Light'ın fiyatlarını artırması, bazı rafinerileri daha ucuz kargolar aramaya itti. Dünyanın en büyük üç petrol üreticisinden ikisi olan Suudi Arabistan ve Rusya, fiyatları desteklemek için geçen yıl üretim ve ihracat kesintileri açıkladı. Suudi Arabistan bu çeyrekte 1 milyon varillik üretim kesintisini devreye sokarken, Rusya bu yıl ihracat kesintisini 300 bin varilden 500 bin varile çıkaracağını açıkladı.

Çinliler yaptırımların etrafından dolaşıyor

Çinli rafineriler, Batı'nın yaptırımlarını ihlal etmemek için Rus ham petrolünün nakliyesini ve sigortasını yapmak üzere aracı tüccarlar kullanıyor.

Alıcılar ayrıca Malezya açıklarındaki suları İran ve Venezuela'dan gelen yaptırıma tabi kargolar için bir aktarma noktası olarak kullanıyor. Malezya menşeli olarak etiketlenen ithalat geçen yıl yüzde 53,7 arttı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro yönetimi ile siyasi muhalefet arasında varılan anlaşmanın ardından Ekim ayında ABD'nin Caracas'a uyguladığı yaptırımların hafifletilmesine rağmen Çin Aralık ayında Venezuela'dan resmi ham petrol sevkiyatı yapmadığını paylaştı.

Pekin ve Washington arasındaki jeopolitik gerginliklere rağmen ABD'nin ham petrol üretiminin artmasıyla geçen yıl ABD'den Çin'e yapılan sevkiyatlar yüzde 81,1 arttı.

Çin petrol ithalatında rekor kırdı

Çin'in 2023 yılı için toplam ham petrol ithalatı 11,28 milyon varile eşdeğer 563,99 milyon metrik ton ile rekor seviyeye yükseldi.

Yenidoğan çetesi skandalı 4 ile daha sıçradı Kürtlere TC devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum Bakanlık satışını yasakladı İran'a verilecek yanıtı konuşmak için henüz çok erken Meteoroloji'den 8 il için sarı kodlu uyarı Üç virüslü bir salgının ortasındayız